Híreink

Humanitárius Fellépés a Gyermekekért 2019-ben

2019. február 12. 10:54

Az UNICEF “Humanitárius Fellépés a Gyermekekért 2019-ben” című riportja bemutatja, milyen célokat fogalmaz meg a szervezet az idei évre. Az UNICEF prioritása, hogy 2019-ben 4.2 millió alultáplált gyermeket gyógyítson meg, 10 millió kisgyermek részesüljön oltásban és 36 millió gyermek jusson biztonságos ivóvízhez. A prioritás között szerepel a partneri együttműködések erősítése, valamint a humanitárius fellépés minőségének globális fejlesztése. Ebben az évben fontos szerepet kap a humanitárius fellépés és a fejlesztési projektek összekapcsolása is, amely által a gyermekek nem csak sürgősségi ellátásban részesülnek, hanem stabilabb jövőképet is kapnak.

Az elmúlt 30 évben még soha nem volt akkora szükség a szervezet fellépésére, mint most. A gyermekek számos veszélyforrásnak vannak kitéve akár az otthoni és iskolai környezetben, akár a közösségi médiában és az interneten. Több millió gyermek él fegyveres konfliktus sújtotta országokban és menekülttáborokban. Gyermekek ezrei válnak szexuális erőszak áldozatává, vagy kényszerülnek gyerekkatonaságra. Az agresszió nem csak fizikailag jelent veszélyt a gyerekek számára, hanem kihatással van további mentális, viselkedésbeli és tanulási képességeik fejlődésére is. Az erőszakos közegben felnövő gyerekek számára az agresszió természetessé válik, amely kihatással lehet felnőtt éltükre is.

Az UNICEF szerint minden gyermek élete számít, ezért a szervezet törekvése az, hogy stabilitást teremtsen a gyermekek életében a legkiszolgáltatottabb helyzetekben. A szervezet 2018-ban is számos helyzetben állt ki gyermekekért: segítségével 2.6 millió gyermek részesült alultápláltság elleni kezelésben, 3.1 millió gyermek és gondozója kapott egészségügyi és pszichoszociális ellátást és 4.7 millió gyermek jutott védőoltáshoz. Az UNICEF támogatásával tavaly 35.5 millió ember jutott ivásra, főzésre, tisztálkodásra alkalmas tiszta vízhez, közel 6 millió gyermek részesült alapvető oktatásban, beleértve a korai gyermekfejlesztési programokat is és 1.1 millió ember kapott készpénz támogatást a szervezettől. Dél-Szudánban a szervezet 6000 gyereket egyesített családjával, valamint több ezer volt gyerekkatonát támogatott a közösségeikbe való reintegrációban.

2018-ban az UNICEF tevékenységeihez a szükséges források fele állt rendelkezésre, amelyek segítségével elsősorban a legkiterjedtebb válsághelyzetekben tudott fellépni, mint a szíriai konfliktus vagy az ebola járvány kitörése a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A szervezet továbbra is számít támogatói nagylelkű adományaira és Önre, hogy 2019-ben elérje a 3.9 millió dolláros humanitárius finanszírozási célt, amely által még többet tudunk tenni az elesett gyermekekért. Ebben az évben célunk, hogy 4.2 millió alultáplált gyermeket lássunk el, 10 millió kisgyermek részesüljön oltásban és 36 millió gyermek jusson biztonságos ivóvízhez.

Az UNICEF törekvései között szerepel, hogy 2019-ben tovább erősítse együttműködését a helyi szervezetekkel és a magán szektorral, ezáltal a sürgős fellépést igénylő helyzetek előtt, alatt és után is támogatni tudja a bajba jutott családokat. Fontos cél emellett a humanitárius fellépés minőségének globális fejlesztése, valamint a helyi szervek jobb felkészítése a szükséghelyzetekre. Prioritás a humanitárius fellépés és a fejlesztési projektek összekapcsolása is, amely által a gyermekek nem csak sürgősségi ellátásban részesülnek, hanem stabilabb jövőképet is kapnak. Az Gyermekjogi Egyezmény aláírásának 30. évfordulóján reméljük, sikerül mindezen célok megvalósítása, így az UNICEF még több szükségben lévő gyermeknek és családjának tud segítséget nyújtani világszerte.

Az UNICEF 2019-es célkitűzéseiről “Humanitárius Fellépés a Gyermekekért 2019-ben” elnevezésű angol nyelvű riportban olvashat bővebben.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek