Híreink

Idén is elindítja RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! programját szakképző iskolák számára az UNICEF Magyarország

2023. október 17. 13:30

Az UNICEF Magyarország a Generation Unlimited című nemzetközi kezdeményezés részeként, immáron ötödik alkalommal indítja el RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! programját, amely lehetőséget teremt a 14-22 éves magyarországi fiatalok számára, hogy aktívan részt vegyenek a különböző, őket érintő társadalmi problémák feltárásában és a megoldások kidolgozásában.  

A fiatalok idén is a lelki egészség, az oktatás, a részvételiség és a környezetvédelem témakörében nyújthatták be pályázatukat. A beérkezett 20 pályamunka elbírálását követően a kiválasztott 10 csapat október végén folyamatos szakértői támogatás mellett kezdheti meg a megoldások kidolgozását.  

A RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! programba idén 10 olyan településen működő szakképzési intézmény és technikum is jelentkezett, amelyek korábban nem vettek részt a kezdeményezésben, így a Budapest III. és XIV. kerületében, Cegléden, Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Szegeden, Komlón és Sellyén működő szakképző iskolákban tanuló fiatalok pályázhattak a négy kategóriához kapcsolódó ötleteikkel. Az UNICEF Magyarország kifejezett célja, hogy Magyarország összes vármegyéjébe eljuttassa a nemzetközi kezdeményezés részeként megvalósuló programot és ezzel minél több fiatal számára megnyissa a lehetőséget arra, hogy aktív résztvevője és egyben katalizátora legyen az őt érintő társadalmi problémák megoldásának.

A pályázatok benyújtását megelőzően az UNICEF Magyarország összesen 225 diák számára szervezett problémafeltáró kreatív foglalkozásokat tíz oktatási intézményben, ahol közösen tárták fel azokat a nehézségeket, amelyek közvetlen környezetükben jelen vannak. A beérkezett pályamunkák rávilágítanak arra, hogy a résztvevő fiatalokat jelenleg a lelki egészség témaköre foglalkoztatja leginkább.

A 2018-ban indított, Egy generáció korlátok nélkül (Generation Unlimited) elnevezésű nemzetközi, átfogó program biztosítja, hogy a fiatalok világszerte megfelelő oktatásban és képzésben részesülhessenek és később könnyen megtalálhassák helyüket a munka világában. A RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! programmal a gyermekvédelmi szervezet itthon is aktív részvételre sarkallja a magyar fiatalokat, lehetőséget teremt az őket érintő kérdésekben való megnyilvánulásra, döntések meghozatalára, a tanulási környezetük fejlesztésére, a társadalmi felelősségvállalás erősítésére, a helyi diákközösség megszervezésére, és nem utolsó sorban eszközöket és szakmai támogatást biztosít a közös alkotáshoz, hogy együtt keressék meg a legjobb megoldást az őket személyesen érintő társadalmi problémákra.

2023-ban a RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! program a The Velux Foundations támogatásával valósul meg. A programot immár ötödik éve az Accenture Magyarország IT tanácsadó cég segíti stratégiai partnerként. Az anyagi segítségen túl a vállalat munkatársai szakmai mentorként is támogatják a fiatalokat.

Bővebben a programról: https://unicef.hu/rajtad-all-a-jovod

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek