Híreink

Indul a Kajakaland! Az UNICEF Magyarországgal és Fördős Zével gyerekjáték a főzés

2025. június 20. 09:14

„Kütyüt le, fakanalat a kézbe!” – hívja a szervezet a gyerekeket és családokat legújabb világ körüli „utazására”, a Kajakalandra, amit a Street Kitchen csapatával indítottak útjára – receptekkel kezdődik, de annál sokkal többet ad – életet ment

Mától lehet csatlakozni az UNICEF Magyarország legújabb jótékonysági kezdeményezéséhez, amely egy izgalmas, 12 hónapon át tartó világkörüli „ízutazásra” hívja a 10–16 év közötti fiatalokat. A program célja, hogy játékos formában tanítsa meg a gyerekeket arra, hogy otthonosan mozogjanak a konyhában és a szombati ebédre könnyen és gyorsan elkészíthessenek egy gyors fogást, vagy egy különleges ételt a világ egy távoli pontjáról. A névre szóló levélcsomagokon keresztül a gyerekek nem csak a világ kultúráit, hanem az egészséges táplálkozás alapjait is megismerhetik dietetikai tanácsok, matricák, meglepetések, konyhai kihívások segítségével. Fördős Zé séftippjeivel és a Street Kitchen kulisszatitkaival pedig átvehetik az irányítást a tűzhely felett. Mindezt úgy, hogy közben a legsebezhetőbb gyerekeket is segítik, hiszen a csomagokból származó bevételt a szervezet teljes egészében a nemzetközi humanitárius munkájára fordítja.

A KajaKaland sorozat fejezetei egy-egy földrészt vagy országot mutatnak be – Észak-Amerikától Ázsián át egészen Magyarországig –, egyszerűen elkészíthető nemzetközi recepteken, szórakoztató ismeretterjesztő anyagokon és gyakorlati konyhai tudnivalókon keresztül. A receptek elkészítése minden hónapban alkalmat ad a családi kapcsolódásra, közös főzésre, az offline együtt töltött minőségi időre. Szülőkkel vagy nagyszülőkkel, de osztálytársakkal, barátokkal is jó szórakozás egy-egy finom fogás vagy egy uzsonnásdobozba való gyors snack elkészítése.

A csomag tartalma havonta:

  • 3 nemzetközi recept a gyerekek saját „Kajakaland” receptgyűjteményéhez
  • „Tuti Séf Tippek” Fördős Zétől
  • Konyhai alapműveletek és eszközbemutatók
  • Infókártyák a térségek gasztro kultúrájáról
  • Praktikus és életszerű dietetikai tanácsok
  • Történetek az adott térségben élő gyerekek életéről, kihívásairól és arról, hogyan segít nekik az UNICEF
  • Matricák, meglepetések, konyhai kihívások
  • fűszerminták

A KajaKaland az UNICEF Magyarország korábbi nagysikerű postai levélcsomag-sorozatainak, a Két Kis Dínó a világ körül és a Paddington képeslapjainak mintájára készült, ám ezúttal már a kicsit idősebb korosztályt – a 10–16 éves fiatalokat – szólítja meg. Azokat is, akik pár évesen a konyhapulton ülve figyelték a főzés mozzanatait és mára már profikká váltak és azokat is, akik eddig még nem lisztezték össze a kezüket. Ez a 12 hónapos kaland Zével és a Street Kitchen-nel önbizalmat ad ahhoz, hogy otthon érezzék magukat a konyhában és ne feladat, hanem öröm és akár közös program legyen a főzés.

„Nem baj, ha nem tudsz habarni, mert az alapoktól kezdjük és én hozom a gyerekeknek azokat a tuti tippeket is, amikkel ők lesznek a legjobb séfek a környéken. Ezentúl nem szárad ki a hamburger hús és a palacsintasütés sem lesz külön tudomány. Azt szeretném megmutatni, hogy a főzés egy igazi jó hobbi a szülőkkel, nagyszülőkkel, barátokkal. Amit pedig a gyerekek maguk készítenek, az biztosan a legfinomabb és a legegészségesebb lesz! És legyen szó Indiáról, Thaiföldről, vagy Dél-Amerikáról, mindennek máshogy különleges az íze, de nem érdemes kihagyni egyiket sem” – mondta el a program fő arca, Fördős Zé, a Street Kitchen alapítója.

Aki regisztrál, nemcsak egy szórakoztató és tanulságos ízutazás részese lehet, hanem közvetlenül hozzájárul ahhoz is, hogy a világ leginkább rászoruló gyermekei, akik nem jutnak elegendő vagy megfelelő minőségű ételhez a válságövezetekben, segítséget kapjanak.

„A KajaKaland úgy szórakoztat, hogy közben hasznos, praktikus tudást ad a fiataloknak főzésről és egészséges táplálkozásról, valamint szemet nyit a világra. Nem csak a változatos gasztronómiai kultúrákat mutatja be, de a különféle kihívásokat is. A velünk „ízutazók” részvételükkel egyben valódi segítséget is nyújtanak kevésbé szerencsés társaiknak, akiknek a számára sokszor a tápláló étel sem könnyen elérhető. Játékos tanulás, minőségi időtöltés és társadalmi szolidaritás kéz a kézben” – nyilatkozott Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója a kezdeményezésről.

A program arcai olyan elkötelezett szakemberek és ismert személyiségek, akik hisznek abban, hogy az otthon, jó minőségű alapanyagokból készült ételek nemcsak az egészség megőrzésében segítenek, hanem a közös főzés során együtt töltött idő is értékes: fejleszti a gyerekek készségeit, ösztönzi a kreativitásukat és lehetőséget ad arra, hogy a gasztronómián keresztül fontos értékeket adjunk át nekik. A Kajakalad program szakmai hátterét három elismert szakember biztosítja: Fördős Zé, a Street Kitchen alapítója, Kalas Györgyi gasztro- és gyerekkönyvíró, valamint Antal Emese dietetikus, szociológus. Mindhárman saját területük elkötelezett képviselői, akik tudásukkal és tapasztalatukkal közösen járulnak hozzá ehhez az újszerű, értékteremtő kezdeményezéshez.

Fördős Zé, a Street Kitchen alapítója:
„Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációk is megkapják ezt az edukációt, mind a főzés, mind az egészséges táplálkozás terén. Évek óta támogatjuk az UNICEF munkáját, és külön öröm, hogy egy ilyen nagyszabású és izgalmas projektben dolgozhatunk együtt.”

Antal Emese, dietetikus, szociológus:
„A megfelelő táplálkozás nem kiváltság, hanem alapvető emberi jog. Az UNICEF-fel való közös munka számomra lehetőség arra, hogy valódi változást hozzunk a világba – tudással és odaadással.”

Kalas Györgyi, gasztro- és gyerekkönyvíró:
„Azért vágtam bele gasztronómiáról szóló gyerekkönyvsorozatomba, mert meggyőződésem, hogy a főzés és az étkezés remek módja a közösségépítésnek és más kultúrák megismerésének. Fontos küldetésnek tartom, hogy a gyerekek megismerjék az alapanyagok történetét és otthonosan mozogjanak a konyhában. Hálás vagyok az UNICEF-nek, hiszen a KajaKaland segítségével sok gyereket csábíthatunk be a konyhába, megmutatjuk, hogy a főzés egy szuper kaland, és néhány alapanyag és recept segítségével körbeutazzuk a földet!”

Horváth Ildi, illusztrátor:

„13 éve illusztrálok gyerekkönyveket, nemcsak azért, mert szeretek rajzolni, hanem mert képek által nagyon sok gyerekhez el tudok jutni. Szerencsés vagyok, hogy Kalas Györgyi írónővel közös főzéssel kapcsolatos ismeretterjesztő könyveink képi tolmácsaként most részt vehetek ebben a projektben, és rajzaimmal támogathatom az UNICEF munkáját.”

A KajaKaland adománygyűjtő programra havi rendszeres támogatásért cserébe lehet feliratkozni, ezzel segítve az UNICEF életmentő munkáját a világ legsebezhetőbb gyermekeiért világszerte.

„Tanulj meg főzni és fedezd fel a világ ízeit – jót teszel, miközben jót eszel!”

További információ és feliratkozás: www.unicef.hu/kajakaland

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek