Híreink

Járványos gyermekbénulás Szudánban és Jemenben

2020. szeptember 17. 10:38

Létfontosságú, hogy a gyermekek oltásokat kapjanak és hozzáférjenek az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A Szudánban és Jemenben újonnan kitört gyermekbénulási (polio) járvány annak az eredménye, hogy ezekben az országokban a gyermekek súlyos immunhiánnyal küzdenek. Az érintett régiókba már hosszú ideje nem tudtak rutin oltóanyagokat, vagy kiegészítő, gyermekbénulás elleni oltásokat eljuttatni.

Dél-Szudán

A járvány nem volt meglepetés. A nomád közösségek kiterjedt népességmozgása, a konfliktusok következtében otthonaikat elhagyni kényszerülő családok, a szomszédos országok közötti gyakori népességvándorlás,  és a nehezen megközelíthető helyek miatt Szudánban elképesztően nagy kihívás minden gyermeket beoltatni. Dél-Szudánban 2019-ben 919.160 gyermeket oltottak be kanyaró ellen, és 266.699 egy éves kor alatti gyermek kapott három komponensű védőoltást.

Egészségügyi dolgozók egy édesanyával beszélgetnek Dél-Szudánban

Jemen

A jemeni esetek az ország háborúval sújtott északnyugati részén, Szaada kormányzóságban csoportosultak. Ezen a részen ritka a rutin immunizáció és a gyermekbénulás elleni program sem ért el ide több mint két évig. Utoljára 2018. novemberében jártak arrafelé orvosok, hogy oltást adjanak a gyerekeknek. A polio nagyon fertőző betegség, közeli érintkezés útján terjed. Az egyetlen módja a betegség megelőzésének a szájon át beadott gyermekbénulás elleni vakcina.

Egy jemeni kislány megkapja a gyermekbénulás elleni védőoltást

 

Az ilyen járványkitörések több évtized kemény munkáját vetik vissza. A WHO, az UNICEF és partnerei, valamint a kormányok töretlenül dolgoztak azért, hogy a gyermekbénulás elleni programot sikerre vigyék. Szudánban ezelőtt utoljára 2009-ben, Jemenben pedig 2005-ben találkoztak a betegséggel. A szájon át alkalmazandó gyermekbénulás elleni oltás elterjedése óta mindkét ország kitartóan dolgozik az immunitás fenntartásáért. A legutóbbi járványkitörések viszont azt mutatják, hogy még ennél is több munkára van szükség.

A COVID-19 miatt mindkét országban tovább esett az immunizációs ráta. A politikai instabilitás és a fegyveres konfliktusok pedig még jobban meggyengítették az egészségügyi ellátást. A járványos gyermekbénulással érintett területeken élő gyermekeknek hatalmas szükségük van az alapvető egészségügyi szolgáltatásokra és megfelelő mennyiségű élelemre. A polio megelőzésére indított programok kivitelezéskor fontos, hogy a családok minél szélesebb körű támogatást kapjanak. Az A vitamin, a féregtelenítő tabletták, a higiéniás eszközök, a tiszta ivóvíz, és a többi, oltással megelőzhető betegség elleni védelem mind kiemelkedő fontosságú. Ezek biztosításával sokkal több élet menthető meg.

A 28 éves fiatal édesanya, 2020. március 24-én vitte el négy hónapos kisfiát gyermekbénulás elleni oltásra Szudán, egy UNICEF által támogatott kórházába

 

A COVID-19 kitörése óta az első poliojárvány Szudánban és Jemenben jelent meg a térségben. Amennyiben a nemzeti hatóságok, a közösségek és a járványos gyermekbénulás elleni program támogató partnerei összefognak, akkor a betegség terjedése megállítható, úgy mint 2018-ban Szíriában. De ha nem sikerül minden gyermeknek eljuttatni az életmentő oltásokat, akkor félő, hogy a vírus még több országra kiterjed, és rengeteg gyermek bénul meg egy olyan betegségtől, amit meg lehet és meg is kell állítani.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek