Híreink

Keresd az UNICEF programokat a Szigeten!

2018. augusztus 09. 13:18

Filmekkel és beszélgetésekkel várja az UNICEF a Sziget Fesztivál látogatóit a Sátor határok nélkül helyszínen augusztus 8. és 14. között. A budapesti Néprajzi Múzeum és a párizsi Musée national de l’histoire de l’immigration (Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum) közös programhelyszínén a menekülés és befogadás, közösség és család, szerelem és szex, továbbá beavatás és beavatkozás témakörei kerülnek középpontba.

A számos interaktív workshop és beszélgetés mellett válogatás látható antropológus és etnográfus-kutatók terepfilmjeiből, a Néprajzi Múzeum, az UNICEF Magyarország és a Palantír Film Alapítvány filmjeiből. Augusztus 9-én például Fekete Tamás kisfilmjei tekinthetők meg családi kapcsolatokról, féltékenységről, zaklatásról, a vetítést követően pedig a rendezővel és Szabó Sipos Tamás színésszel beszélget dr. Mátyók Fanni, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa. Ezután a Partners Hungary munkatársa, Bacsó Flóra a filmes élményekre építő workshopot tart, a téma az erőszakmentes kommunikáció és a konstruktív konfliktuskezelés a baráti-, rokoni- és párkapcsolatokban.

Augusztus 10-én az On The Spot című dokumentumfilm-sorozat alkotói, Cseke Eszter és S. Takács András számolnak be a Kilenc hónap alatt a föld körül című évadjukról. Hogyan hat a háború a terhességre? Milyen menekültnek születni? Hogyan születhettek emberek koncentrációs táborokban? Vajon hogyan befolyásolják az életünket a születésünk körülményei? Ezekről és a forgatás alatt szerzett élményeikről beszélgetnek majd a dokumentumfilmesek dr. Tausz Katalinnal, az UNICEF Magyar Bizottságának gyermekjogi igazgatójával.

Ezt követően Andrek Andrea pszichológus további születéstitkokat tár fel terhességgel, szüléssel és születéssel kapcsolatos félelmekről, mítoszokról és tényekről. A moderátor Vajay Zsófia lesz az UNICEF Magyarországtól.

Augusztus 12-én dr. Tausz Katalin a rohingya menekültválságról kérdezi majd Parászka Borókát, aki megjárta a világ egyik legnagyobb menekülttáborát Bangladesben és beszélgetett a népirtás túlélőivel.

Kepes András Világfalu című tizenkét részes sorozata tucatnyi kultúra mindennapjait hasonlítja össze a születéstől a halálig. Augusztus 13-án, az És boldogan éltek… című epizód vetítése után különböző kultúrák házassági szokásairól, családformáiról Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója beszélget a dokumentumfilm készítőjével.

Egész héten megtalálható „Az arról álmodom…” graffiti fal, ahol bárki megoszthatja vágyait, álmait. A fal mellett menekült és menekülő gyerekek álmairól is olvashatnak az érdeklődők, az UNICEF Magyarország munkatársai pedig örömmel adnak tájékoztatást a szervezet munkájáról.

A Sátor határok nélkül összes programja angol nyelven zajlik, a fordítás kérésre megoldható.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek