Híreink

Két magyar csapat jutott be az UNICEF nemzetközi vetélkedőjének döntőjébe

2020. május 19. 08:42

Két magyar fiatalokból álló csapat jutott be az UNICEF Rajtad áll a jövőd! (Youth Challange) nemzetközi döntőjébe. A Tatán tanuló lányokat, Nórát, Zitát és Viktóriát tömörítő NZV a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek, tanárok és szülők számára fejleszt applikációt, míg a fóti gyermekvárosból érkező Kerekes és Lábas csapata (Roli, Tomi és Karol) útvonaltervezőt készít a fogyatékossággal élő diákok számára, hogy azok a kiterjesztett valóság (AR) segítségével tudjanak közlekedni a felsőoktatási intézményekben. A hazai döntőn a további három csapat is különdíjban részesült.  

 

Az UNICEF Magyarország 2018-ban indította útjára a Rajtad áll a jövőd! nemzetközi vetélkedő hazai sorozatát. A kezdeményezés célja az, hogy a hátrányos helyzetű 14-24 éves fiatalok azonosítsák az életüket leginkább befolyásoló problémákat és hatékony helyi megoldásokat találjanak azokra. A középdöntőbe öt csapat került, mindegyikük 1000 dollárt és szakmai mentorálást kapott a tervei kidolgozására. A döntőben a szakmai zsűri, valamint a fiatalok és a mentorok szavazatai alapján az NZV és a Kerekes és Lábas jut a világdöntőbe, ők most tovább dolgoznak a projektjeiken, amelyeket kiküldenek New Yorkba, itt 40 ország 80 csapatával kell megmérkőzniük. 

 

Az NZV-t három lány alapította és a tanulási nehézségekkel küzdő (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia stb.) diákoknak szeretnének segíteni egy applikáció fejlesztésével. Olyan közösséget építenek gyerekek, szülők, tanárok bevonásával, amelynek tagjai támogatják egymást és könnyebben hozzáférnek a szakértők segítségéhez is.

 

A Kerekes és Lábas tagjai többségükben maguk is mozgássérültek, a fóti gyermekotthonban élő fiatalok az akadálymentes közlekedés megteremtése érdekében készítenek appot, amely a felsőoktatási intézmények belső tereiről is valós idejű felvételeket biztosít a felhasználóknak. 

 

 

A zsűri úgy érezte, hogy a nemzetközi versenyben ez a két csapat tudja a legjobban érvényesíteni a terveit, azonban a másik három finalista lokális projektjét is támogatni kívánják, ezért a döntőn különdíjakat is kiosztottak.

A tomori munkavállalók lehetőségeit online platformmal javítani kívánó TomoRRow-t a Pénzügyminisztérium, az ószajlai, helyi családokat adományközpont létrehozásával támogató Szajla Gyöngye csapatot a Videoton díjazta és mentorálja ezáltal tovább. A diszkrimináció ellen a művészet erejével küzdő Budaörsi Tanoda – Romano Glaszo csapat pedig két különdíjat is kapott egyszerre, munkájukat a továbbiakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Cserkészszövetség is támogatni fogja.

Fantasztikus terveket tettek le a csapatok az asztalra, azt pedig, hogy a zsűri tényleg nehéz helyzetben volt, jól mutatja, hogy az előzetes tervekkel ellentétben végül különdíjakat is kiosztottunk, mert úgy érezzük, hogy ezek az egy-egy magyar közösség életét segítő kezdeményezések mind támogatást érdemelnek. A két továbbjutó csapat pedig a nemzetközi porondon is bizonyíthat és talán lehetőséget kap arra, hogy nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is javítsa a tanulási nehézségekkel küzdő, illetve a fogyatékossággal élő fiatalok életét” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A zsűriben az UNICEF Magyarország, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium, az Accenture Magyarország, a Magyar Cserkészszövetség, a Videoton Holding Zrt. és az OTP Bank vezető képviselői és egy független üzleti szakértő vettek részt.

A Rajtad áll a jövőd program stratégiai partnerei: Accenture Magyarország, OTP Bank, Videoton Holding Zrt.

A Rajtad áll a jövőd támogató partnerei: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Pénzügyminisztérium, ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., Celanese Magyarország, General Delegations of Flanders in Vienna,

A Rajtad áll a jövőd! program együttműködő partnerei: CMS, E.ON, Google Magyarország, Kolibri Pictures, Microsoft Magyarország, Supercharge, Vortexcode.

A versenyzők mentorálásában az Accenture Magyarország és az E.ON Hungária Zrt. vállalt szerepet.

 

Többet szeretnék tudni a Rajtad áll a jövőd! programról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek