Híreink

Kihívások és célok az UNICEF éves riportjában

2020. december 07. 15:19

Az UNICEF minden évben kiadja Humanitarian Action for Children (Humanitárius fellépés a gyermekekért) című riportját, melyben szerepelnek az adott év eredményei és a következő év céljai.

A konfliktusos és válságos időkben a gyermekek a legkiszolgáltatottabbak. Nem kivétel ez alól a COVID-19 okozta járványhelyzet sem. A szegénység és az emberek közötti egyenlőtlenség egyre csak nő, a pandémia olyan alapvető szolgáltatásokat tesz elérhetetlenné, mint az egészségügy, az oktatás, valamint a gyermekek és a fiatalok védelme. A szegénység, az alultápláltság és az éghajlatváltozás miatt már a koronavírus megjelenése előtt is egyre több gyermek szorult humanitárius segítségnyújtásra. A COVID-19 óta a helyzet még rosszabbra fordult.

Jemeni gyerekek az Al Sha’ab  menekülttáborban, Áden városában.

 

A koronavírus oktatási válságot idézett elő. Az iskolabezárások a világ diákjainak 91%-át érintették. Az oktatás pedig még nehezebben érhető el az olyan gyermekek számára, akiknek egy humanitárius katasztrófa miatt el kellett hagyniuk az otthonukat. Közép-Száhelben 2020-ban a fegyveres konfliktusok miatt 64%-kal nőtt a lakhelyüket elhagyni kényszerülő gyerekek száma.

A gyerekek minden alkalommal kezet mosnak, mielőtt belépnek a tanterembe. A UNICEF a távoktatás segítése mellett, higiéniai csomagokkal is támogatta az iskolákat a COVID-19 idején.

 

A Venezuelai Bolivári Köztársaságban például több mint egymillió gyermek esett ki az oktatásból és további egy milliót fenyeget ugyanez a veszély. Mindeközben a gazdasági instabilitás és a szolgáltatásokban bekövetkezett leállások évtizedekkel visszavetik az alultápláltság elleni küzdelemben elért eredményeket. Jemenben mintegy 10%-kal nőtt az akut alultápláltsággal küzdő gyermekek száma. Továbbá a koronavírus kitörése több országban is megzavarta a rutin immunizációs szolgáltatásokat, amely az oltással megelőzhető súlyos betegségek járványos kitörését eredményezheti.

Ennek az afgán kislánynak a kisujján lévő tintafolt jelzi, hogy megkapta a járványos gyermekbénulás elleni védőoltást.

 

A gyermekjogok szintén veszélyben vannak. Afganisztántól egészen Kamerunon és Mozambikon át a gyerekeket ért támadások száma aggasztóan nő, az elkövetőket pedig nagyon ritkán vonják felelőségre.  A gyermekek szexuális abúzusnak, gyermekházasságnak és korai terhességnek vannak kitéve. Nigériában a lányok 76%-át férjhez adják 18 éves koruk előtt.

Láthatjuk, hogy több országban is aszályok, áradások, földcsuszamlások és hurrikánok pusztítanak. A klímaváltozással kapcsolatos természeti katasztrófák száma megháromszorozódott az elmúlt 30 évben. Ezekből adódóan a már így is hátrányos és kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekeknek és családjaiknak lesz még nehezebb a megélhetésük az otthon, az élelem és a tiszta víz hiányában.

Gyermekek az Eta hurrikán pusztítása után Nicaraguában.

 

Adományozóink és partnereink nagylelkűségének és kitartó munkájának köszönhetően az UNICEF továbbra is fáradhatatlanul küzd, hogy megoldást találjon korunk legnagyobb kihívást jelentő problémáira.

 

Az UNICEF 2020-ban elért eredményei:

 • 1.5 millió gyermeket kezeltünk akut alultápláltsággal
 • 3.4 millió gyereket oltottunk be kanyaró ellen
 • 14.2 millió embernek juttattunk tiszta ivóvizet
 • 261.2 millió gyermek távoktatását segítettük
 • 74.7 millió gyermeknek, szülőnek és gondozónak nyújtottunk pszichoszociális támogatást
 • 3 milliárd embert értünk el a COVID-19 megelőzésével kapcsolatos üzenetekkel
 • 1.8 millió egészségügyi szakembernek biztosítottunk védőfelszerelést
 • 2.5 millió COVID-19 tesztet osztottunk szét 56 országban
 • 74.8 millió gyermek és nő fért hozzá alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz az UNICEF által működtetett egészségügyi központokban

 

Az UNICEF Humanitárius fellépés a gyermekekért című éves riportjában (Humanitarian Action for Children) megfogalmazott 2021-es célok:

 • 149 millió lánynak és nőnek, valamint 7.4 millió mozgássérült gyermeknek nyújtsunk segítséget
 • 6.3 millió gyermek kapjon kezelést akut alultápláltság ellen
 • 27.4 millió gyermek kapjon oltást kanyaró ellen
 • 45 millió ember jusson tiszta ivóvízhez
 • 19.2 millió gyermek és gondozó kapjon pszichoszociális támogatást
 • 17 millió gyermeket és nőt mentsünk meg a nemi alapú erőszak minden formájától
 • 93.3 millió formális vagy nem formális oktatásban résztvevő gyermek kapjon segítséget
 • 9.6 millió mélyszegénységben élő háztartás részesüljön anyagi támogatásban

 

Amennyiben szeretne még többet tudni, elolvashatja az UNICEF teljes riportját angol nyelven.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek