Híreink

Közel 2 millió gyereket fenyeget éhhalál Afrika szarván

2022. június 10. 14:17

386.000 gyerek igényel azonnali orvosi beavatkozást Szomáliában akut alultápláltság miatt. Ez a szám annál is jóval nagyobb, mint a 2011-es éhínség idején ellátásra szorult gyermekek száma. Az életveszélyesen alultáplált gyerekek aránya több mint 15%-kal nőtt az elmúlt 5 hónapban. Etiópia, Kenya és Szomália területén összesen több mint 1,7 millió gyereknek van szüksége sürgős kórházi kezelésre.

Két év leforgása alatt négy esős évszak maradt ki, ezzel elapasztva a vízforrásokat, elpusztítva a terményeket és az állatokat. Az előrejelzések szerint az október és december között várható eső sem hozza majd meg a kellő vízmennyiséget. Mindhárom országban lényegesen több súlyosan alultáplált gyermek került be a kórházba 2022 első negyedévében, mint 2021 hasonló időszakában:

  • Etiópiában 27%-kal több gyerek szorult ellátásra.
  • Szomáliában 48%-kal nőtt az akut alultápláltsággal küzdő gyerekek száma.
  • Kenyában pedig 71%-kal több gyerek került kórházba az éhezés következtében.

,,A halálozási arányok is rendkívül aggasztóak. Az Afrika szarván leginkább érintett országokban idén már háromszor annyi gyermek veszítette életét a kórházban az akut alultápláltsággal járó egészségügyi szövődmények miatt, mint a tavalyi évben – mondta Rania Dagash, az UNICEF munkatársa.

Február és május között csaknem megkétszereződött – 5,6 millióról 10,5 millióra – azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek nem jutnak hozzá biztonságos és tiszta ivóvízhez.

Ismayel 120 kilométert gyalogolt 1 éves ikreivel, mire elért a szomáliai Dollow-ban található egészségügyi központba. A két kisfiú akut alultápláltságban szenved, szerencséjükre édesanyjuknak még időben sikerült segítséget kérnie.

 

Az Afrika szarván elhelyezkedő országok gyerekeinek életére az Ukrajnában zajló háború is komoly kihatással van. Szomália búzaimportjának 92%-a Ukrajnából és Oroszországból érkezik, de ezek az ellátási útvonalak jelenleg le vannak zárva. A háború tovább súlyosbítja a globális üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedését, ebből adódóan Etiópiában, Kenyában és Szomáliában egyre többen nem engedhetik meg maguknak a túléléshez szükséges alapvető élelmiszerek beszerzését.

Etiópiában, Szomáliában és Kenyában 29,1 millió embernek van szüksége azonnali humanitárius segítségnyújtásra.

Az UNICEF által világszerte használt életmentő terápiás élelmiszerek ára várhatóan 16%-kal fog emelkedni a következő hat hónapban. Ez azt jelenti, hogy az UNICEF-nek további 12 millió dollárra van szüksége csak Kelet-Afrikában, hogy teljesíteni tudja tervezett humanitárius segítségnyújtását.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek