Híreink

Lánygyerekek világnapja: 130 millió lány marad ki az oktatásból, évente 12 milliót gyerekként adnak férjhez

2019. október 11. 13:50

Október 11-e a lánygyermekek nemzetközi napja amelynek alkalmából az UNICEF és partnerei igyekeznek a világ figyelmét a lánygyerekek ügyére irányítani. 2019-ben a világ számos pontján még mindig hátrányból indulnak az életben azok a gyerekek, akik lánynak születtek. Gyerekházasság, nemi alapú erőszak, oktatási egyenlőtlenség, önbizalomproblémák – többek között ezekkel a nehézségekkel kell szembesülniük a lányoknak nap mint nap. Az elmúlt 25 évben számos területen javult a lányok helyzete, de tennivaló még van bőven, erről számolnak be az UNICEF statisztikái is:

  • Minden évben továbbra is 12 millió lányt adnak 18 éves kora előtt férjhez, véget vetve ezzel a gyermekkoruknak. Azok a lányok, akik gyerekként házasodnak, nagyobb eséllyel fejezik be idő előtt a tanulmányaikat, mint társaik.

 

  • Globálisan 130 millió 6-17 év közötti lány egyáltalán nem jár iskolába.

 

  • Világszerte négyből egy 15-19 év közötti lány egyáltalán nem dolgozik és nem is tanul. Összehasonlításként, ez az arány a fiúknál tízből egy.

 

  • Mintegy 15 millió 15-19 év közötti nő volt már nemi erőszak áldozata az élete során.

 

  • Globálisan a 10-19 évesek körében az új HIV fertőzések áldozatai 74%-ban lányok.

 

  • Az 1,1 milliárd 18 évesnél fiatalabb lány él a világon. A hátrányos nemi megkülönböztetés sokuk életének minden területére hatással van, ez határozza meg mikor és kivel házasodhatnak, részesülnek-e oktatásban, hozzáférnek-e a az egészségügyi szolgáltatásokhoz, vállalhatnak-e munkát.

 

A lányok kilátásai lassan, de biztosan javulnak. Az UNICEF a világ minden táján kormányokkal, partner szervezetekkel és gazdasági szereplők bevonásával küzd a leánygyermekek esélyeinek növelése érdekében. Az elmúlt évtizedben globálisan 15%-al csökkent a gyerekként férjhez adott lányok száma, így ma már „csak” ötből egy lányt kényszerítenek házasságra a 18. születésnapja előtt. Csökkent a fiatalon édesanyává váló lányok száma is, míg 1995-ben 1000 15-19 év közötti lányra 65 szülés jutott, mára ez a szám 43-ra mérséklődött. 1998 és 2017 között az iskolából kimaradó lányok száma 37,5 százalékkal csökkent. Jelentős eredményeket sikerült elérni az írástudatlanság felszámolásában is:  1995 és 2016 között 42%-al lett kevesebb a 15-24 év közötti írástudatlan nő.

Az UNICEF Magyarország a leánygyermekek napjának előestéjén könyvbemutatóval egybekötött jótékonysági talkshow-t tartott a Radnóti Tesla Laborban. A Nőnek kódolva – Anya-lánya bizalmasságok című eseményen négy ismert édesanya (Hámori Eszter, Hámori Ildikó, Hernádi Judit, Kováts Adél) és lányaik (Bajor Lili, Szinetár Dóra, Tarján Zsófi, Kováts Rozi) beszélgettek önbizalomról, nőiességről, nővé válásról. Ma jelenik meg Az önbizalom kódja lányoknak című könyv a Líra Könyv Kiadócsoport ifjúsági kiadója, a Menő Könyvek gondozásában, a kötet szintén ezzel a témával foglalkozik. A könyv és az este bevétele is az UNICEF Magyarország gyerekekért végzett munkáját támogatja.

Az estét támogatta az AMIKOR Galéria, a Chez Dodo macaron manufaktúra és a Mártogatós.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek