Híreink

Lecsapott a Freddy trópusi vihar Mozambikban

2023. március 27. 16:40

Az összehangolt munkának köszönhetően nem érte váratlanul Mozambik lakosságát a Freddy nevű ciklon, amely február 24-én pénteken csapott le erős széllel és heves esőzéssel a térségben. Mivel a régió folyóinak vízszintje már a ciklon előtt is magas volt, ezért az ország déli és középső részén fekvő Inhambane, Sofala és Zambezia tartományok lakossága előre fel tudott készülni a súlyos áradások megelőzésére, amelyben az UNICEF vezető szerepet vállalt. A fővárost, Maputót is sem kímélte a természeti csapás. A Freddy nevű ciklont először február 6-án észlelték Ausztrália partjainál. A hatalmas légörvény egyike annak a négy időjárási jelenségnek, amelyekről ismert, hogy az Indiai-óceán egész déli részét átszelik. A dél-afrikai ciklonok és trópusi viharok súlyossága az évek során az éghajlatváltozás miatt tovább erősödött. 2022-ben két trópusi vihar és egy trópusi ciklon csapott le Mozambikra, óriási károkat okozva a helyi infrastruktúrában.

 

Maria Luisa Fornara, az UNICEF mozambiki képviselője a következőket mondta: „Az UNICEF csapatai teljes erejükkel a több tízezer érintett gyermek védelmén dolgoznak. A helyszínen vagyunk, felmérjük az azonnali szükségleteket, és felkészültünk a kritikus fontosságú segélyszállítmányok mozgósítására, mint például a víztisztító készletek, egészségügyi felszerelések, sátrak és higiéniai eszközök. A vihart követő órák a legkritikusabbak, és az UNICEF továbbra is éjjel-nappal azon dolgozik, hogy támogassa a rászorulókat.”

2023. február 24. Az UNICEF által a vihar előtt Inhambane tartományba küldött életmentő készletek

A korai felkészülés százezrek életét menthette meg, azonban a helyzet ennek ellenére is kritikus, legalább 2 millió ember szorul humanitárius segítségre, és a vihart követően kitört kolerajárvány miatt ez a szám folyamatosan nő. A viharos szélben számos épület összedőlt, és az áradások tovább veszélyeztetik az emberek életét. Helyszíni csapataink az országban rendelkezésre álló készletek azonnali, hatékony elosztásán dolgoznak, emellett az utánpótlás szállítása is folyamatban van.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek