Híreink

Már 365 napot rabolt el a gyerekek életéből a háború

2023. február 24. 11:43

UKRAJNA: Veszteség, pusztítás, menekülés… most gyász, szegénység és kilátástalanság

Szomorú mérleget vont az UNICEF a pontosan egy éve tartó orosz-ukrán háború kapcsán: a konfliktus jelenleg is 7,8 millió ukrajnai gyermeket foszt meg a békés és biztonságos gyermekkortól. Több mint 5 millió ukrajnai gyermek oktatása szakadt félbe, 4 millió feletti azon gyermekek száma, akik Ukrajnán belül humanitárius segítségre szorulnak, a becslések szerint közülük több mint 1,5 millióan súlyosan traumatizált állapotban vannak. A gazdasági és energiaválság az egész világot megérintette, de különösen kiszolgáltatott helyzetbe került az az 5,9 millió ember, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, de nem tudtak elmenekülni az országból és ma belső menekültként élnek Ukrajnában. Az UNICEF nemrégiben végzett felmérése szerint a szegénységben élő gyermekek aránya mindössze egy év alatt csaknem megduplázódott, 43 százalékról 82 százalékra nőtt.

Az UNICEF aktívan segít a hazánkba érkező menekült családoknak: 2023-ban több mint 35 ezer Magyarországra menekült gyermek részére biztosít oktatáshoz való hozzáférést, 31 ezren részesülhetnek pszichés támogatásban, 25 ezren férnek hozzá védelmet nyújtó szolgáltatásokhoz és több mint 4000 háztartás kaphat azonnali segítséget készpénztámogatási programon keresztül.

 

Ma egy éve, az ukrajnai háború kitörése óta egy egész generáció került a szakadék szélére. A konfliktus legnagyobb elszenvedői most is a gyerekek, akik semmiről sem tehetnek, mégis életük minden területét ellehetetleníti a kialakult helyzet. Azon túl, hogy már 12 hónapja mindennapos számukra az erőszak és a félelem; sokan meghaltak, vagy megsebesültek, el kellett hagyniuk otthonaikat, kimaradtak az oktatásból és már nem érezhetik magukat biztonságban.

“Borzalmas évet éltek át” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Gyermekek milliói fekszenek le fázva és rémülten minden este, majd ébrednek fel abban a reményben, hogy véget ér ez a brutális háború.”

Veszélyben egy generáció jövője

A háború a gyermekek lelki egészségét különösen rombolja, láthatatlan sebeket okoz, amiket csak nagy erőfeszítések árán, tartós segítséggel lehet begyógyítani. Becslések szerint 1,5 millió fiatalt fenyeget a depresszió, a szorongás, a poszttraumás stressz és más mentális egészségügyi problémák kockázata. Az UNICEF erre reagálva 2,9 millió gyermek és velük foglalkozó felnőtt számára nyújtott lelki elsősegélyt és pszichológiai támogatást.

A gyermekek és a családok alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférése ellehetetlenült. A jelentések szerint a bombázások és légicsapások több mint 1000 egészségügyi létesítményt rongáltak meg vagy tettek a földdel egyenlővé. Az ilyen támadások következtében a betegellátás, többek között az életveszélyes betegségek elleni védekezéshez szükséges oltóanyagok elérhetősége is korlátozottá vált.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a háború miatt több mint 5 millió gyermek nem tud iskolába járni. Ezzel nem csak az oktatásból maradnak ki, de az egészséges fejlődésükhöz szükséges közösségi élményeket és az osztályterem nyújtotta biztonságos környezetet is elvesztették.

2022. február 24. óta az UNICEF a nemzetközi közösség támogatásának köszönhetően:

  • 770 000 gyermeknek biztosított taneszközöket,
  • 1,4 millió gyermek vett részt oktatásban és fejlesztésben,
  • 352 000 nőnek és gyermeknek nyújtott felvilágosítást szexuális bántalmazás témában,
  • 4,6 millió embernek segített biztonságos ivóvízhez jutni,
  • 4,9 millió embernek nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat,
  • 1,4 millió embert segített pénzadománnyal Ukrajnán belül és 47 494 háztartást a szomszédos országokban
  • 2023-ban 35 ezer ukrajnai menekült gyermek számára biztosít tanulási lehetőséget Magyarországon

 

Magyarország egyszerre tranzit- és célország a háború elől menekülők számára. 2022. februárja óta 3,8 millió ukrán állampolgár lépte át a magyar határt, míg több mint 34.000 menekült kért ideiglenes védelmet hazánkban. A válsághelyzetre reagálva az UNICEF 2022-ben menekültügyi programirodát nyitott Budapesten, azzal a céllal, hogy a hazánkba érkező ukrajnai gyerekeknek és családjaiknak azonnali segítséget nyújthasson gyermekvédelmi, oktatási, szociális és egészségügyi téren.

A budapesti programiroda kormányzati, önkormányzati, civil és egyházi szervezetekkel szoros együttműködésben dolgozik azért, hogy minden kiszolgáltatott helyzetbe került gyermeket saját fejlődése, mentális és fizikai egészsége szempontjából elengedhetetlen szolgáltatásokkal tudjon támogatni.

Gyermekvédelem, Oktatás, Szociális támogatás, Egészségügy

Más regionális menekültbefogadó országokhoz hasonlóan, az UNICEF Magyarországon is azzal a céllal dolgozik, hogy a meglévő ellátórendszereket könnyen hozzáférhetővé tegye a menekült

gyerekek és családjaik számára, miközben partnereivel szoros együttműködésben a befogadóközösségben élő, helyi rászoruló gyermekeket is támogatja.

Készpénztámogatási programjaival a szervezet mintegy 4000 háztartást ér el a fővárosban és a határmenti településeken és 6800 gyermeknek, szülőnek és gondozónak nyújt egészségügyi segítséget 2023 év végéig.

Gyermekvédelmi programunk célja a háború elől menekülő gyerekek megóvása az őket fenyegető veszélyektől, olyanoktól, mint az erőszak, a kizsákmányolás, a bántalmazás és a diszkrimináció. Kiemelt feladatunknak tekintjük a gondoskodó, ösztönző családi környezet megteremtésének támogatását. Indulásunk 2000 gyermek és gondozó részesült mentálhigiénés és pszichoszociális támogatásban és több mint 6000 gyermeknek és felnőttnek biztosítottunk hozzáférést védelmet nyújtó szolgáltatásokhoz” – mondta Pilar Gonzalez Rams., az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Programjának koordinátora.

A mindennapi stabilitást igyekszünk visszacsempészni az életükbe, ezért 2023-ban több mint 35 ezer gyermek számára biztosítunk tanulási lehetőséget, valamint 12 koraifejlesztő-központ kialakításán dolgozunk. Gyermekvédelmi programjaink útján 31.000 gyermeknek és gondviselőnek nyújtunk támogatást ebben az évben” – folytatta Rams.

 

Az UNICEF továbbra is a harcok beszüntetésére szólít fel: véget kell vetni a szörnyű háborúnak, tartós békére kell törekedni, hogy a legkiszolgáltatottabbak élete visszatérjen a normális kerékvágásba, a gyermekek visszakapják a békés mindennapok örömeit és biztonságát.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

SEGÍTEK