Híreink

Már a gyermekjóléti alapellátásban dolgozók számára is elérhető az ingyenes szupervízió

2020. június 09. 10:38

Ingyenes szupervíziót kínálunk gyermekvédelmi szakembereknek és a gyermekjóléti alapellátás munkatársainak

Az igényekre reagálva az UNICEF Magyarország a továbbiakban is fenntartja a szupervíziós szolgáltatását, amit ezentúl a gyermekjólét alapellátás résztvevői felé is kiterjeszt.

A továbbiakban olyan szakemberek jelentkezését is várjuk, akik a gyerekekkel az alapellátás keretein belül foglalkoznak: gyermekjóléti szolgáltatóknál, családok vagy gyerekek átmeneti otthonában, a Biztos Kezdet Gyerekház vagy a Tanoda programok munkatársaiként, de akár a pedagógusok jelentkezését is várjuk.

A gyerekvédelemben dolgozó szakemberek a koronavírus járvány alatt rendkívüli munkát végeznek. Ők azok, akik a gyermekotthonokban, nevelőszülői hálózatokban a karantén alatt is fáradhatatlanul dolgoztak a családjukból kiemelt gyerekekért. A feladatuk most nehezebb volt mint bármikor, hiszen az intézményekben szigorú kijárási és látogatási tilalom volt életben. A gyerekek hosszú hetekig, hónapokig nem találkozhattak a családjukkal, a bezártság fokozhatta a falakon belüli erőszakot, az amúgy is kis számú stábnak pedig emberfeletti munkát kellett végeznie, hogy segítsék oktatásukat a nehéz körülmények között.

Az UNICEF Magyarország a maga lehetőségeivel segített a gyermekvédelem munkatársainak, az intézmények megfelelő felszerelésével, eszközigényeik kielégítésével, valamint ingyenes szupervízióval, mentálhigiéniás szaktanácsadással. Az előző hetekben kb. 40 szakembernek, 70 óra szupervíziót biztosítottunk, amelyre a tapasztalat szerint igen nagy szükség volt.

Noha a kijárási- és a látogatási tilalom véget ért, és a gyerekek újra fogadhatnak látogatókat, részt vehetnek szervezett programokon, a  gyermekvédelmi szakemberek nem lélegezhetnek fel teljesen – ez az időszak rengeteg feszültséget, stresszt, bizonytalanságot jelentett a gyerekeknek és a munkatársaknak egyaránt. A gyermekekkel foglalkozó munkatársak felelőssége, hogy az intézmények ezt a rendkívül nehéz időszakot le tudják zárni, az élményeket, tanulságokat rendszerezni tudják, és tovább tudjanak lépni. Fontos, hogy a gyerekek érzelmi, társas élete visszatérjen a normális kerékvágásba, ami csak akkor sikerülhet, ha a róluk gondoskodók is megerősödnek, és új lendületet kapnak.

A listán szereplő, több éves gyermekvédelmi és gyermekjóléti  tapasztalattal rendelkező szakemberek az UNICEF Magyarország felkérésére vállalták, hogy szaktudásukat ingyenesen a gyermekvédelmi szakmában dolgozó munkatársak szolgálatába állítják.

Ki jelentkezhet?

Minden a gyermekjóléti alapellátásban, és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember.

Hogyan jelentkezhet?

Kérjük keresse az alábbi email címen Szlankó Violát, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársát: viola.szlanko@unicef.hu, és fejtse ki röviden, milyen jellegű támogatásra tart igényt. Kollegánk összekapcsolja a megfelelő szakemberrel, hogy egyeztessék a szupervízió időpontjait, céljait.

Milyen szolgáltatásokat kaphatnak a jelentkezők?

Egy-egy alkalom jellemzően 45 perces beszélgetést jelent, a helyzettől és a kapacitástól függően 1-5 alkalomra biztosítunk lehetőséget. Indokolt esetekben az alkalmak száma bővíthető.

A beszélgetésen elhangzottakat minden esetben bizalmasan kezeljük. Jelentkezőket a meglévő kapacitásoknak megfelelően tudunk fogadni.

Az UNICEF Magyarország e kezdeményezését a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága is támogatja.

A rendelkezésre álló szakemberek:

Bálint Eszter (Háttér Társaság; pszichológus)

Bede Nóra (magánrendelés; tanácsadó szakpszichológus)

Bogács Ernő (Szociális és Gyeremkvédelmi Főigazgatóság; döntés- és megoldásközpontú konzutáció)

Csábi Orsolya (magánrendelés; pszichológus)

Danóczi Levente (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat; szociális munkás, pedagógiai szakpszichológus)

Donáth Attila (Magyar Szupervízorok Társasága; szupervízor, tréner)

Gárdos Mária (magánrendelés; szociális munkás, pszichológus)

Köves Panna (Belső-Pesti Tankerületi Központ; pszichológus)

Orbán Dóra Katalin (Szociális és Gyeremkvédelmi Főigazgatóság; pszichológus, szupervízor)

Pintér Gabriella Márta (magánrendelés, pszichológus, pár- és családterapeuta-jelölt)

Rózsa Mónika (NoBadKid Alapítvány; pszichológus)

Szűcs Enikő (Bárányfelhő Fejlesztő és Terápiás Központ; pszichológus, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, családterapeuta jelölt)

Vaskuti Gergely (pszichológus, kriminológus)

Wiesner Zsóka (Magyar Szupervízorok Társasága; szupervízor)

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek