Híreink

Megérkeztek az első életmentő szállítmányok Gázába

2023. november 03. 09:03

Az UNICEF ismételten felszólítja a feleket az akadálymentes humanitárius folyosó biztosítására, hogy életmentő segítséget nyújthasson az egyre növekvő válságban élők számára.

Az UNICEF október 21-én egy 20 kamionból álló konvoj részeként 44.000 palack ivóvizet szállított át a Rafah határátkelőn Gázába. Ez a mennyiség 22.000 ember egy napi vízszükségletét fedezi.

„Mostanra több mint egymillió gázai gyermek néz szembe kritikus védelmi és humanitárius válsággal, ahol az ivóvíz szállítása számukra élet-halál kérdése. Minden perc számít.” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Ez a korlátozott mennyiségű ivóvíz életeket ment meg, de a szükséglet ennél jóval nagyobb – nem csak víz, hanem élelem, üzemanyag, gyógyszer és alapvető javak és szolgáltatások tekintetében is. Ha nem tudjuk folyamatosan biztosítani a humanitárius ellátmányokat, komoly és életveszélyes járványok kitörése is fenyegetni fogja a gázai lakosságot.”

Gáza infrastruktúrájának jelentős része, ideértve a kiemelt fontosságú víz- és szennyvízrendszereket is, a közel egy hónapon át tartó folyamatos támadások következtében romokban hever. A víztermelési kapacitás a normál szint mindössze 5 százalékára csökkent, és Gáza majdnem 2,3 millió lakosa most fejenként napi 3 liter vízen él. Körülbelül 1,4 millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, akiknek a fele gyermek, és sokan zsúfolt helyeken keresnek menedéket, ahol rendkívül korlátozott a vízhez és az alapvető higiéniás feltételekhez való hozzáférés – ezek a körülmények különösen veszélyesek a kisgyermekek egészségére.

„Minden gyermeket meg kell védeni, és az UNICEF-nek és a hozzá hasonló humanitárius szervezeteknek biztonságos és kiszámítható lehetőséget kell megteremteniük, hogy eljuttathassuk a humanitárius segítséget a súlyosan rászoruló gázai gyermekeknek és családjaiknak” – mondta Russell. „Minden félnek feltétel nélkül meg kell óvni minden gyermeket a veszélyektől, és meg kell nekik adni azt a különleges védelmet, amelyre a nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségek alapján jogosultak.”

Az UNICEF további vészhelyzeti ellátmányokat helyezett készenlétbe a Rafah határátkelőnél, amelyek néhány órán belül eljuttathatók Gázába, és további szállítmányok is úton vannak. A háború szabályai szerint a humanitárius segítségnek biztonságosan el kell jutniuk azokhoz a gyermekekhez és családokhoz, akiknek szükségük van rá.

A gázai gyermekek válságos helyzetével kapcsolatban az UNICEF az alábbiakat követeli:

  • Nyissák meg az összes gázai határátkelőt a humanitárius szállítmányok és dolgozók előtt!
  • Biztosítsák a válságos állapotban lévők elszállítását Gázából, hogy azonnali ellátást kaphassanak!
  • Biztosítsák a vízhez, élelemhez, egészségügyi ellátáshoz, valamint az alapvető szolgáltatások fenntartásához szükséges üzemanyaghoz való hozzájutást!
  • Tartsák tiszteletben a közszolgáltatási infrastruktúra védelmét, beleértve a menedékhelyeket, iskolákat, valamint az egészségügyi és vízügyi intézményeket!
  • A betegek és sebesültek ellátása, valamint a járványok kitörésének megelőzése érdekében biztosítsanak védelmet az orvosi missziónak!

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek