Híreink

Megnégyszereződhet az alultápláltságban szenvedő gyerekek száma Dél-Madagaszkáron

2021. augusztus 09. 09:49

Várhatóan legalább félmillió 5 év alatti gyermek fog alultápláltságban, köztük 110.000 gyermek súlyos alultápláltságban szenvedni az aszály sújtotta Dél-Madagaszkáron, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva a fejlődésükben, növekedésükben és egészségükben – figyelmeztet az UNICEF és WFP (UN World Food Programme).

”Ami jelenleg Dél-Madagaszkáron történik, szívszorító. Nem fordíthatunk hátat azoknak a gyerekeknek, akiknek az élete veszélyben van” mondta Mouini Ouedraogo, a WFP madagaszkári képviselője. ”Meg kell dupláznunk az erőfeszítéseinket, hogy megfékezzük ezt a katasztrófát és az éhezés növekedését, de ezt nem tudjuk megtenni jelentős tőke erőforrás és partnerek nélkül.”

Négy év folyamatos aszályt követően a termések eltűntek és az embereknek nincs mit enniük. Az aratások közötti időszak nemsokára itt van, amikor egyébként is nagyon csekély az élelmiszerkészlet, emiatt a krízishelyzet sokkal drasztikusabb lesz.

A legkritikusabb körzet az Ambovombe-Androy, ahol a világszinten mért alultápláltsági mutatók elérték az aggasztó 27%-ot, így az éhínség kockázata mindaddig fennáll, míg nem történnek sürgős intézkedések a helyzet romlásának megelőzésére. A helyzetet súlyosbítják a rossz egészségügyi körülmények, a higiéniai eszközök és az ivóvíz hiánya.

Zoneto csupán 6 hónapos, terápiás élelmiszert kap az alultápláltság ellen a helyi egészségügyi központban.

 

“A családoknak tiszta ivóvizet, az alultáplált gyermekeknek pedig terápiás élelmiszert kell biztosítanunk. Így sok életet menthetünk meg, de azonnali cselekvésre van szükség” – mondta Michel Saint-Lot, az UNICEF madagaszkári képviselője.

Kaktuszlevél, amely táplálékként és egyben a túlélés zálogaként szolgál a dél-madagaszkári lakosságnak.

 

Az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, ami negatív hatással van az élelmiszerbiztonságra. Emellett a koronavírus-járvány miatti szigoritások és lezárások még nehezebbé teszik a munkavállalást és az élelem beszerzését. Az UNICEF és a WFP a madagaszkári kormánnyal együttműködve dolgozik, hogy megmentsék a gyerekeket az éhínségtől.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek