Híreink

Menstruáció a járvány ideje alatt: 9 dolog, amiről mindenkinek tudnia kell

2020. június 30. 10:14

A Covid-19 befolyásolja a nők menstruációs egészségét és a higiéniai termékekhez való hozzáférését világszerte

Járványügyi korlátozások, lezárt határok, tönkrement vállalkozások – a koronavírus-járvány terjedése sokak számára szerteágazó következményekkel jár. Az egyik ilyen negatív hatás minden olyan embert érint, akinek menzesze van.

Az UNICEF és az UNFPA, az ENSZ Népesedési Alapja 9 tényt gyűjtött össze a menstruációról a járvány ideje alatt:

 1. A menstruáció nem a Covid-19 egyik tünete

A havi vérzés természetes dolog, nem jelez betegséget.

Ennek ellenére sok tévhit kering világszerte a menstruációval és a koronavírussal kapcsolatban. Például az, hogy a havi vérzés a koronavírus egyik tünete, vagy hogy azok, akik éppen menstruálnak, nagyobb eséllyel fertőznek meg másokat.

Az ehhez hasonló tévhitek mögött nem áll semmiféle orvosi magyarázat, ám felerősíthetik a havi vérzéshez kötődő megbélyegzést.

 1. Igen, a menstruációs higiéniai termékek alapvető fontosságúak

Előfordulhat, hogy a gazdasági visszaesés miatt a nők és lányok nem tudnak hozzájutni az olyan higiéniai termékekhez, mint például az egészségügyi betét és tampon, a menstruációs kehely, a mosható betét, a fájdalomcsillapító és a tisztálkodószerek. Az alapvető higiéniai termékek elengedhetetlenek mindazok egészségéhez, méltóságához és jólétéhez, akik menstruálnak. A döntéshozóknak biztosítaniuk kell, hogy ezek a termékek mindenki számára elérhetőek maradjanak, és hogy a kulcsfontosságú termékek között tartsák őket nyilván.

 1. Az egészségügyi intézményekben tartózkodók nehezen jutnak hozzá a női higiéniai termékekhez

A kórházban, karanténban tartózkodó betegek nehezen férnek hozzá a menstruációs termékekhez. A fenntartóknak fel kell készülniük erre a lehetséges akadályra: biztosítaniuk kell a megfelelő mennyiségű készleteket, a személyzetet pedig ki kell képezni arra, hogy diszkréten segítsenek a termékek szétosztásában.

 1. Mint mindenki másnak, az egészségügyi dolgozóknak is szükségük van a menstruációs kellékekre

Az egészségügyi dolgozók körülbelül 70%-a nő. Hosszú műszakokban, óriási nyomás alatt dolgoznak, hogy megküzdjenek a járvánnyal. Nemcsak higiéniai termékekre van szükségük, hanem a menstruációs egészségükre fordítható időre és megfelelő erőforrásokra is.

Ez különösen igaz a frontvonalban helytálló egészségügyi dolgozókra, akik egyedi védőeszközben látják el munkájukat. A védőruha nehézkes fel-és levétele nem teszi lehetővé a higiéniai termékek gyors cseréjét. Egyesek fogamzásgátló tablettát szednek, hogy ne jelentkezzen havi vérzésük, mások pedig akár napokat is hiányozhatnak munkahelyükről a ciklusuk miatt.

 1. A szegénységben élők nehezebben jutnak hozzá a menstruációs termékekhez és a nőgyógyászati ellátáshoz

A nélkülözők eleve nehezebben jutnak hozzá a menstruáció alatt szükséges termékekhez és orvosi ellátáshoz. Most, hogy bezárnak az üzletek és leáll a tömegközlekedés, az árak növekednek és a gazdasági helyzet bizonytalan, a szegénységben élők még nagyobb akadályokba ütköznek, mint korábban. Tudósítások szerint arra is volt példa, hogy nők kénytelenek voltak fontossági sorrendet felállítani az élelmiszer és víz, valamint a menstruációs kellékek beszerzése között.

A járvány alatt növekszik a mélyszegénységben és krízis által sújtott területeken élők kiszolgáltatottsága, miközben egyre nehezebben férnek hozzá nőgyógyászati ellátáshoz és az ezekkel kapcsolatos információkhoz is.

 1. A Covid-19 fenyegetést jelent az egyébként is sebezhetők jogaira és egészségére nézve

A nemek közti egyenlőtlenség, a mélyszegénység, a humanitárius válságok és a tévhitek terjengése miatt a havi vérzés napjai egyesek számára egyben megbélyegzéssel is járnak. Ez a kiszolgáltatottság a járvány ideje alatt csak növekszik.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a fogyatékossággal élő, a börtönökben fogvatartott, a menekült és migráns nők, valamint a menedékhelyen lakók is, akiknek szembe kell nézniük a lehetséges készlethiányokkal és az összezártság miatt a privát szféra csökkenésével.

 1. A Covid-19 megelőzése kéz a kézben jár a megfelelő menstruációs higiéniával

A víz, a megfelelő szennyvízelvezetés és a higiéniai szolgáltatások biztosítása azok számára, akik menekülttáborokban vagy elszegényedett közösségekben élnek, a széleskörű járvány elleni védekezések részét képezik. Ezek a szolgáltatások talán még sose voltak annyira fontosak, mint most, azonban biztosításuk a járványügyi vészhelyzetben veszélyben forog. Ezekhez a közösségekhez most nem, vagy csak nehezen jutnak el a szappan- és tisztítóeszköz-szállítmányok, és a karbantartási személyzet is hiányzik. Mindez megnehezíti a Covid-19 elleni küzdelmet, és a menstruáló nők egészségére és jogaira is negatív hatással van.

 1. A járvány ideje alatt nehéz információhoz jutni a menstruációs egészségről és higiéniáról

Ahogy az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások leálltak, úgy apadt el a menstruációs egészséget és higiéniát érintő információfolyam is. Új és kreatív módszerekre van szükségünk ahhoz, hogy felvilágosítsuk az embereket a menstruációról – azért, hogy eloszlassuk a tévhiteket, és hogy pozitív kicsengésű, pontos információkat adjunk át. A cél, hogy tudatosítsuk a téma fontosságát, és megszüntessük a hozzá kapcsolódó megbélyegzést és szégyenérzetet.

 1. Az ártalmas menstruációs hagyományok védtelenebbé teszik az embereket a járvánnyal szemben

Léteznek olyan hagyományok, melyek szerint a nőket havi vérzésük idején „menstruációs kunyhókba”, vagy pedig egy rokonuk otthonába küldik, ez pedig megakadályozhatja őket abban, hogy közösségi távolságtartást gyakoroljanak. Más ártalmas tradíciók megtiltják, hogy a nők megmossák vagy megérintsék nemi szervüket menstruáció alatt. Egyesek úgy tartják, hogy ezekben a napokban megfertőzhetik a vízforrásokat vagy a toaletteket.

A menstruációs tabuk és tradíciók még a megszokott körülmények között is kirekesztettséghez és kiszolgáltatottsághoz vezetnek. A világjárvány ideje alatt ezek a hagyományok megnehezíthetik a védekezést a vírussal szemben, és tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Hogyan segítünk?

Az UNICEF, az UNFPA és partnereik a helyszínen tartózkodnak, hogy menstruációs higiéniai termékeket és biztonságos környezetet biztosítanak a Covid-19 elleni küzdelem idején.  Többek között ezeken a területeken segítünk:

 • Menstruációs termékekeket és higiéniai csomagokat biztosítunk családok, gyermekek és a járvány frontvonalában dolgozók számára; ezeket a termékeket fogvatartási központokba, büntetés-végrehajtási intézményekbe, a családon belüli erőszak áldozatai számára létrehozott menedékhelyekre, egészségügyi központokba, idősotthonokba és karanténlétesítményekbe is eljuttatjuk.
 • Eloszlatjuk a tévhiteket és pontos információkkal szolgálunk a menstruációs egészségről és a koronavírusról.
 • Az UNFPA változatos témájú videókat készít – van, amelyik segít a szülőknek tájékoztatni gyermekeiket a menstruációs egészségről, és olyan is, amelyik bemutatja, hogy hogyan kell otthon mosható és újrahasználható egészségügyi betétet készíteni.
 • Az UNICEF Oky cikluskövető alkalmazása gyermekbarát módon tájékoztatja a fiatal lányokat a havi vérzésről, lehetőséget biztosít a menstruációs ciklus követésére és a koronavírusról is nyújt információkat.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek