Híreink

Mintegy 10.4 millió gyermek szenvedhet akut alultápláltságban 2021-ben

2021. január 08. 12:37

Az UNICEF előrejelzései szerint azonnali beavatkozás hiányában ez a szám csak növekedhet.

Az UNICEF kifejezetten aggódik azért a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Északkelet-Nigériában, Közép-Száhelben, Dél-Szudánban és Jemenben élő 10.4 millió gyermekért, akiknek 2021-ben várhatóan súlyos alultápláltsággal kell megküzdenie. Ezek az országok és régiók mind szörnyű humanitárius katasztrófán mennek keresztül, miközben súlyos élelmiszerhiánnyal és a pandémiával néznek farkasszemet.

Azokban az országokban, amelyekben a konfliktusok, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásaival igyekeztek harcba szállni, a COVID-19 megjelenése a már így is fennálló élelmiszer válságot egyenesen katasztrófába vezette. ,,A családok eddig is alig tudták ellátni a gyermekeiket, most pedig az éhezés szélére kerültek. Nem hagyhatjuk, hogy ők legyenek 2020 elfeledett áldozatai” – nyilatkozta Henrietta H. Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A számítások szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban mintegy 3.3 millió 5 év alatti gyermek szenved majd akut alultápláltságban 2021-ben, ebből legalább 1 millió gyermek helyzete igen súlyos lesz.

Kongói édesanya két gyermekével. A Kongói Demokratikus Köztársaságban az ebola-vírus is kitört a COVID-19 alatt.

 

Északkelet-Nigériában a súlyosan alultáplált gyermekek várható száma 800.000. Ebből 300.000 gyerek kerülhet életveszélyes állapotba. Az ország északnyugati részén még rosszabb a helyzet. Nigéria Kebbi államában 66% az akut alultápláltságban szenvedők aránya.

Ez a súlyosan alultáplált nigériai kisfiú magas kalóriatartalmú mogyorópasztát kap, hogy minél hamarabb felépüljön.

 

Dél-Szudánban várhatóan a lakosság 60%-át, azaz 7.3 millió embert veszélyeztethet az akut alultápláltság 2021-ben. Ebből a számból megközelítőleg 1.4 millió lesz a gyermek. Az alultáplált gyerekek aránya az országban 2013 óta nem volt ilyen magas.

A Közép-Száhel országaiban is növekedtek az arányok. Burkina Fasoban 164%-kal, Maliban 34%-kal, Nigerben pedig 39%-kal emelkedett az élelmiszer- ellátási bizonytalanság az utóbbi öt évben.

Jemenben több mint 2 millió 5 év alatti gyermek szenved akut alultápláltságban, ez a szám várhatóan csak növekedni fog.

Egy jemeni kislány édesapjával, kezében az UNICEF által szállított Plumpy’Nut nevű mogyorópaszta készítménnyel.

 

Az UNICEF és partnerei fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy bővítsék a családok hozzáférését az élelmezési, az egészségügyi és a higiéniai szolgáltatásokhoz, valamint azért dolgoznak, hogy még a koronavírus alatt is életmentő segítséget nyújtsanak a legkiszolgáltatottabb gyermekeknek és családjaiknak.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek