Híreink

Motor helyett szamárral szállítják az életmentő oltásokat Maliban

2020. szeptember 16. 07:57

Az ország egyre romló közbiztonságának ellenére az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek azért, hogy beoltsák a gyermekeket.

MOPTI, Mali ─ A 29 éves Mamadou órákat utazik egy szamár vontatta szekéren a forró déli napsütésben. Ölében egy hűtőládát tart. Miután a ládát megtöltötte életmentő oltásokkal, útnak indul, hogy találkozzon Aissataval és 3 hónapos kislányával Mariammel, egy Kankelena nevű kis faluban.

Mopti régióban az egyre romló közbiztonság miatt az olyan édesanyáknak, mint Aissata, nagy kihívást jelent megóvni gyermekeik egészségét. Az út a legközelebbi kórházhoz általában túl hosszú és túl veszélyes. A tömegközlekedés pedig sokaknak túlságosan drága.

,,Borzasztóan nehéz eljutnom a kórházba” – mondja Aissata. ,,A nagy távolság és a rossz utak mellett számolnunk kell a közbiztonság teljes hiányával. Szeretnénk elvinni a gyerekeinket a kórházba, de nagyon félünk, mert nem biztonságos.

Ezen felül most még kevesebb tömegközlekedési lehetőség van, mint korábban. Biztonsági intézkedésként betiltották a városok között a motorkerékpárral való közlekedést (általában fegyveres milíciák használják őket). Ezért az egészségügyben dolgozók, mint ahogyan Mamadou is, motorbiciklijüket szamárra cserélték, hogy eljuttassák a gyerekeknek az életmentő oltásokat.

,,Nagyon nehezek az életkörülmények a közbiztonság romlása miatt, amit a nők és a gyermekek szenvedik meg a leginkább. Ez motivál arra, hogy segítsek” – mondta Mamadou Kassé.

A kitartás gyermekéleteket menthet

Aissata egy ismeretlen betegségben veszítette el első gyermekét. Sajnos nem ő az egyetlen. A falujában több szülő is átélte ezt a szörnyű tragédián. Ami még ennél is rosszabb, hogy sok gyermek olyan, védőoltással egyszerűen megelőzhető betegségek miatt halt meg, mint például a kanyaró.

,,Egy hónapja kanyarójárvány tört ki a kerületünkben” – mesélte Mamadou. Aissata harmadik gyermeke azok között volt, akik elkapták a betegséget. ,,Az egész testét és arcát kiütések borították. Lázas volt és nagyon beteg. Majdnem meghalt” – mesélli az fiatal édesanya. ,,Nagyon féltem. Azóta gondoskodom róla, hogy az összes gyermekem be legyen oltva.”

Mopti azon régiók közé tartozik Maliban, ahol a legkevesebb, csupán 37% a beoltott gyermekek aránya. Mivel a közbiztonság egyre csak romlik, így a beoltatlan gyerekek száma négyszeresére nőtt, ami ma már meghaladja a 70.000 főt. A kórház nehéz megközelítése jelenti a legnagyobb problémát. A legpraktikusabb megoldás, ha az orvosok házhoz mennek.

A tény, hogy Mamadou egészen Aissata otthonáig ment, mindent megváltoztat. ,,Az, hogy idejönnek az orvosok egy remek kezdeményezés. Nem kell a saját és a gyermekeink életét kockáztatnunk.”
Amint a kis Mariam és a falu többi gyereke is megkapja a kanyaró elleni oltást, Mamadou összepakol és útnak indul. Tudja, hogy még sötétedés előtt haza kell érnie. Mikor elbúcsúzik az édesanyáktól, biztosítja őket afelől, hogy a következő hónapban is visszatér majd.

Mali központi régiójában, Moptiban, a humanitárius helyzet romlása egyre inkább veszélyezteti a legkiszolgáltatottabb gyermekeket. Az UNICEF közösen dolgozik az Egészségügyi Minisztériummal, az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetséggel és a WHO-val, hogy életmentő oltásokat biztosítson a gyermekek és nők számára a tetanusz, a gyermekbénulás és a kanyaró ellen. Az UNICEF és partnerei 11 olyan körzetet céloztak meg, ahol a legtöbb beoltatlan gyerek van, Kayes régiót is beleértve. Így 2018-ban több mint 700.000 gyermeket sikerült beoltani kanyaró ellen Maliban. Ez a szám 2019-ben már csaknem 4 millió volt. Az alapvető immunizációs oltásokat pedig a gyerekek 82%-a kapta meg.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek