Híreink

Napi 35 ezer gyerek kényszerül házasságkötésre

2019. február 13. 14:37

2030-ig újabb 150 millió embert fenyeget a gyerekházasság veszélye

A Valentin napot a romantikával és leánykéréssel szokás azonosítani, azonban milliók, főleg fiatal lányok számára a házasság nem önkéntes döntés kérdése. Évente több mint 12 millió, vagyis napi 35 ezer gyermeket kényszerítenek házasságba a világon – figyelmeztet a szerelmesek napja közeledtével az UNICEF. Bár a gyermekházasságok száma globálisan csökken, a világ egyes részein még mindig eredménytelen a küzdelem a 18 éven aluli lányok férjhez adása ellen. Ha a tendencia nem változik, 2030-ig még további 150 millió gyerekből válik feleség és anya, pedig nekik még a játékkal és a tanulással kellene foglalkozniuk.

“Egy kislány életét olyan mértékben meghatározza, ha gyerekként kiházasítják, hogy bármilyen mérséklődést mutató adatnak örülünk a házasságok számát illetően, de hosszú út áll még előttünk” – mondta Anju Malhotra, az UNICEF szakértője. „Amikor egy lányt arra kényszerítenek, hogy házasságot kössön, szembe kell néznie annak egy életen át tartó következményeivel. Kevés lehetősége lesz, hogy befejezze tanulmányait, ellenben férje nagy eséllyel bántalmazza majd, és terhessége alatt is gyakrabban léphetnek fel komplikációk. Mindezeken felül számolnia kell a társadalmi következményekkel, az esetleges kiközösítéssel, a kortárs csoporttól való elszakadással, valamint az akár generációkon át fenntartó elszegényedéssel is” – magyarázta Malhotra.

Az UNICEF elkötelezetten küzd a gyermekházasságok visszaszorításáért, többek között edukációs programok tartásával, valamint lányok oktatásával. Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedben mintegy 25 millió gyermekházasságot sikerült megelőzni. “A megoldás egyszerű: tiltsuk be a gyermekházasságot, fektessünk be továbbra is az oktatásba, valamint bátorítsuk a fiatalokat, családokat és közösségeket, hogy közösen pozitív változást tudjunk eredményezni. Csak így védhetjük meg azt a 150 millió lányt, akiket a kényszerházasság veszélye fenyeget” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF Magyarország hazánk egyik legnépszerűbb esküvőiruha-tervezőjével, Benes Anitával fogott össze, hogy az április 12-i Daalarna Fashion Show-n felhívják a figyelmet a boldog, felhőtlen gyerekkor jelentőségére. A bemutató résztvevői jegyvásárlásukkal is a gyermekjogi szervezet gyermekházasságokat felszámoló munkáját támogatják.

10 tény a gyermekházasságról:

  1. Napjainkban 650 millió olyan lány és nő él, akit még a 18. születésnapja előtt adtak férjhez.
  2. Globálisan évente 12 millióra tehető a gyermekházasságok száma.
  3. Az elmúlt évtizedben 15 százalékkal csökkent azoknak a nőknek a száma, akiket még gyerekként adtak férjhez. Ez összesen 25 millió embert jelent. Korábban minden negyedik, most már “csak” minden ötödik gyereket kényszerítenek házasságra.
  4. India nagy lépéseket tett és komoly sikereket ért el a gyermekházasságok visszaszorításában, ezzel követendő példát mutatva.
  5. A gyermekházasságok több mint negyven százalékát Dél-Ázsiában kötik.
  6. Míg Dél-Ázsiában csökken, Afrika szubszaharai térségében azonban egyre nagyobb léptékben növekszik a gyerekházasságok száma. Míg 25 éve minden hetedik, addig napjainkban minden harmadik ember gyerekként köt házasságot.
  7. Latin-Amerikában és a karibi térségben nem tesznek lépéseket a gyerekházasság megszüntetésére, így számuk 25 éve nem változott.
  8. Gyerekházasságok a magas jövedelmű országokban is előfordulnak. Az USA-ban az államok többségében a törvények lehetővé teszik, hogy kivételes esetben egy gyerek a 18. születésnapja előtt házasodjon. Az Európai Unió tagállamai közül mindössze négy ország van, ahol kivétel nélkül mindenkire érvényes, hogy a házasságkötés alsó korhatára a 18. betöltött életév.
  9. Egy lány életére nagymértékben hatással van az, ha gyerekként adják férjhez. Etiópiában például a gyerekként házasodott fiatal nők többsége általában még húszéves kora előtt életet ad első gyermekének, sokan közülük pedig nem kapnak szakszerű ellátást terhességük utolsó szakaszában. Ezek a lányok emellett még az iskolából is jó eséllyel kimaradnak, így nem részesülhetnek megfelelő és minőségi oktatásban.
  10. Amennyiben 2030-ig meg akarjuk szüntetni a gyermekházasság intézményét, hogy elérjük a Fenntartható Fejlődési Célokban meghatározott kitételt, a globális fejlődésnek 12-szer gyorsabbnak kell lennie, mint az elmúlt tíz évben.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek