Híreink

Négymillióval nőtt a szegény gyerekek száma Kelet-Európában és Közép-Ázsiában

2022. október 18. 12:37

A szegénység felszámolásának világnapján, október 17-én az UNICEF új tanulmányt tett közzé az ukrajnai háború okozta növekvő infláció gyermekszegénységre gyakorolt hatásáról Kelet-Európa és Közép-Ázsia országaiban.

 

Mintegy négymillió gyereket taszított szegénységbe az utóbbi hónapokban az ukrajnai háború, illetve annak gazdasági következményei Kelet-Európában és Közép-Ázsiában – derült ki az UNICEF október 17-én nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A régió 22 országát felölelő tanulmány szerint a gyerekek viselik a háború okozta gazdasági válság legsúlyosabb terheit: miközben arányuk a népességen belül 25 százalék, az idén a térségben a szegénységi küszöb alá került mintegy 10,6 millió embernek csaknem 40 százalékát teszik ki a gyerekek. A szegénységben élő gyerekek száma 2021 óta 19 százalékkal emelkedett.

A helyzet Oroszországban a legrosszabb, ahol a jelentés szerint 2,8 millió újabb gyerek került a szegénységi küszöb alá – ez az UNICEF által az egész régióban kimutatott idei növekedés csaknem háromnegyedét teszi ki. Ukrajnában további félmillió, Romániában 110 ezer gyerek sodródott a nélkülözésben élők közé.

Az UNICEF felhívja a figyelmet: a fokozódó gyermekszegénység következménye az is, hogy 4500-zal emelkedett azon kisgyerekek száma, akik egyéves koruk előtt meghaltak. A szegénység miatt csak 2022-ben 117 ezer gyerek maradt ki az iskolából.

Az UNICEF hangsúlyozza, hogy a gyermekkori szegénység sokak számára egész életük során fennmaradó állapot. A statisztikák szerint minden harmadik olyan gyerek, aki szegénységben nevelkedett, felnőttként is szegény körülmények között él.

Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója elmondta: ezeknek a gyerekeknek és családoknak elvész a jövőjük, ha most nem kapnak támogatást.

Amikor az alapvető cikkek költségei az egekbe szöknek, akkor az egyéb szükségletekre, mint az egészségügy és az oktatás kevesebb pénzt tudnak költeni az

emberek. Minél szegényebb egy család, jövedelmük annál nagyobb részét kénytelenek élelmiszerre és üzemanyagra fordítani. Az ukrajnai háború és a vele járó megélhetési költségek növekedése azt eredményezi, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek még kisebb valószínűséggel férnek hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz és még inkább ki vannak téve az erőszak, a kizsákmányolás és a bántalmazás kockázatának.

Az UNICEF a közelmúltban az Európai Bizottsággal és több uniós országgal együttműködve kísérleti jelleggel elindította az Uniós Gyermekgarancia Kezdeményezést, amelynek célja a szegénység gyermekekre gyakorolt hatásának enyhítése, valamint a felnőttkori boldogulási lehetőségek biztosítása. Most, hogy egyre több gyermek és család válik rászorulóvá, az egész régióban határozott válaszra van szükség.

Az UNICEF felhívja a figyelmet, hogy folyamatos és kiterjesztett támogatásra van szükség a szociális védelmi rendszerek megerősítése érdekében a magas és közepes jövedelmű kelet-európai és közép-ázsiai országokban.

“A megszorító intézkedések leginkább a gyermekek helyzetére vannak hatással – még több gyermeket taszítanak szegénységbe, és megnehezítik a már amúgy is küszködő családok dolgát” – mondta Khan. “Meg kell védenünk és ki kell terjesztenünk a kiszolgáltatott családok szociális támogatását, mielőtt a válsághelyzet méginkább fokozódna.”

Az UNICEF-jelentés elérhető az alábbi linken:

The impact of the war in Ukraine and subsequent economic downturn on child poverty in eastern Europe | UNICEF Europe and Central Asia

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek