Híreink

“Nyugis Együttműködések”: új program az iskolai közösségek számára a lelki egészség fejlesztésére és az inklúzió támogatására

2023. június 01. 10:52

Az UNICEF Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája és a SuliNyugi együttműködésének köszönhetően 15 iskola részvételével elindult az új programunk a lelki egészség fejlesztése és az inklúzió támogatása érdekében.

A gyerekeket egyre több stressz éri már az iskolában is, az elmúlt időszak történései pedig tovább erősítették ezt az aggasztó tendenciát. Az Ukrajnából menekült gyerekek esetében, érthető módon, még összetettebb a helyzet: a háború okozta sokk, az életük gyökeres megváltozása, az új környezethez való alkalmazkodás olyan feszültséget okoz számukra, aminek a kezelése különleges odafigyelést követel. Beilleszkedésük fokozott erőfeszítéseket kíván az iskolai élet minden szereplőjétől. A felkészült pedagógusoknak, akik képesek nemcsak a gyerekek, hanem a saját mentális egészségükre is odafigyelni, kulcsszerepe lehet ebben.

A program keretében ezeknek a folyamatoknak a hatékony kezeléséhez, a lelki egészség megerősítéséhez adunk át ismereteket, módszereket és technikákat a résztvevőknek.

A program három fő eleme:

  1. A stresszkezelés alapjainak, technikáinak megismertetése a résztvevőkkel
  2. A tanári kiégés megelőzése
  3. Az inklúzió elősegítése, az ukrajnai gyerekek beilleszkedésének támogatása

A részt vevő intézményekben a teljes iskolai közösséghez szólunk: a komplex kezdeményezés intézményi stresszfelmérést, igazgatói coachingot, tanári workshopokat és tréningeket, illetve gyerekfoglalkozásokat is tartalmaz.

Az Amerikai Külügyminisztérium és a Belga UNICEF  támogatásának köszönhetően, az UNICEF 2023-ban is folytatni tudja a megkezdett munkát az Ukrajnából menekült gyermekek és családjaik védelme érdekében.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek