Híreink

Oktatási mérföldkő a rohingya menekült gyermekeknek

2022. május 12. 14:29

Igazi áttörést jelent a Bangladesben élő rohingya menekült gyermekeknek az az UNICEF által indított próbatanterv, amely hazájuk, Mianmar nemzeti tantervére épül. Már 10.000 gyermek vesz részt ebben a speciális oktatásban. A kezdeményezés lehetőséget nyújt a rohingya menekült gyermekeknek, hogy hazatérve könnyebben biztosítsák saját megélhetésüket.

,,Hatalmas igény van az oktatásra a rohingya menekült gyermekek körében, és mi erre az igényre igyekszünk válaszolni”

– mondta Sheldon Yett, az UNICEF bangladesi képviselője.

Több mint 400.000 iskoláskorú rohingya gyermek él bangladesi menekülttáborokban, ebből 300.000 gyermek jár a táborokban található oktatási központok valamelyikébe. Az UNICEF és partnerei a világ legnagyobb menekülttelepén működtetik kiterjedt oktatási programjukat. A táborokban összesen 3.400 oktatási központ üzemel, amelyből 2.800-at az UNICEF támogat.

A menekült gyermekek többsége egy olyan képesítési keretrendszerben tanul, amely az egytől négy osztályos általános tananyaggal ismerteti meg a 4-14 éves korosztályt. Ez a képesítési keretrendszer egy teljesen informális oktatást foglal magában, vészhelyzeti megoldásként alakították ki a gyermekeknek. A jelenlegi mianmari próbatanterv viszont teljes mértékben a mianmari oktatási rendszeren alapul, és segítségével a rohingya gyerekek formális és egységes oktatásban részesülhetnek. Emellett az említett próbatanterv az olyan, idősebb gyermekeknek is lehetőségeket kínál, akik hosszabb ideig kiestek az oktatásból, de szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az UNICEF célja, hogy 2023-ra minden rohingya menekült gyermek a mianmari tanterv alapján tanuljon.

Egy rohingya menekült kislány az iskolában, a Cox’s Bazaar menekülttáborban 2022 januárjában.

 

A mianmari próbatantervet az UNICEF és partnerei 2021 novemberében indították el, hogy minél több rohingya menekült gyermek oktatását tudják biztosítani.

Az eddig elért eredmények ellenére 100.000 iskoláskorú rohingya gyermek még mindig nem jár iskolába. Az UNICEF és partnerei azon dolgoznak, hogy ezeket a gyerekeket is bevonják az oktatásba. ,,Mindent meg kell tennünk, hogy reményt adjunk és oktatást biztosítsunk ezeknek a gyerekeknek, valamint felkészítsük őket arra az időre, amikor visszatérhetnek Mianmarba. Az UNICEF továbbra is szorosan együttműködik a rohingya menekült közösséggel, a bangladesi kormánnyal és további partnerekkel annak érdekében, hogy minden menekült gyermeknek minőségi oktatást biztosíthasson” – nyilatkozta Yett.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek