Híreink

Olena Zelenszka folytatja együttműködését az UNICEF-fel

2022. augusztus 12. 14:39

Megállapodás született az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka és az UNICEF között, a háború sújtotta ukrajnai gyermekek mentális egészségének további támogatásáért, oktatásuk elősegítéséért és alapvető emberi jogaik további védelméért. Zelenszka már a háború előtt is együtt dolgozott az UNICEF-fel egy közös projekten, amely az iskolai étkeztetés megreformálására irányult.

,,Az egyik legfontosabb feladatunk az emberek tájékoztatása. Tudatnunk kell a világgal, hogyan fosztja meg a háború az ukrajnai gyerekeket gyermekkoruktól, ez nem merülhet feledésbe” – nyilatkozta Zelenszka.

Az ENSZ gyermekalapja és az ukrán elnök felesége között köttetett egyetértési megállapodás kiemelt céljai közé tartozik a minőségi oktatás biztosítása az óvodákban és az iskolákban, a háború által okozott traumákat feldolgozni segítő nemzeti mentálhigiénés és pszichoszociális program, a gyermekbarát központok létrehozása és a társadalmi befogadás erősítése.

Az együttműködés egyik kulcsfontosságú programja egy olyan oktatási kezdeményezés (,,Back to Learning Together Initiative”), amelyet az UNICEF az Ukrán Oktatási Minisztériummal és más kormányzati szervekkel tervez megvalósítani, Olena Zelenszka pártfogásával. Az új kezdeményezés előtérbe helyezi a biztonságos oktatási terek kialakítását, a megfelelő irányelvek kidolgozását a tanárok számára, és a robbanóanyag-maradványok veszélyeiről szóló oktatást.

,,Elkötelezettek vagyunk az Olena Zelenszkával kötött partnerség folytatása mellett. Az ukrajnai háború 5,7 millió iskoláskorú gyermek életére mért drasztikus csapást. Legfőbb célunk, hogy kiálljunk a gyermekek jogai mellett, és ezekben a vészterhes időkben is biztosítsuk oktatáshoz való hozzáférésüket. A tanuláshoz való jog alapjog, és az egyik legfontosabb befektetés egy gyermek jövőjébe. Emellett az oktatás egyfajta normalitást, és ezzel együtt a biztonság érzését hozza magával a gyermekek életébe” – mondta Murat Sahin, az UNICEF ukrajnai képviselője.

Az együttműködés meghatározó része a tanárok és iskolapszichológusok képzése, hogy a gyerekek minél hatékonyabb pszichoszociális támogatásban részesüljenek. A helyi közösségeknek, az önkénteseknek, valamint a helyi hatóságoknak meghatározó szerepe lesz a biztonságos tanulás körülményeinek megteremtésében. A tanulási folyamat szintén segíti a gyerekek mentális, fizikai és pszichikai egészségének megőrzését. Az új tanévben a családoknak lehetősége nyílik választani az online, az offline, illetve a kevert oktatási módszerek közül. Az oktatáshoz való hozzáférést azonban minden gyermek számára biztosítani kell.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek