Híreink

Országos Ébresztő órával ünnepelte a Gyermekek Világnapját az UNICEF Magyarország

2023. november 21. 11:44

Budapest, 2023.11.20. – November 20-án, a Gyermekek Világnapján az ENSZ 34 éve elfogadott Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményét ünnepeltük, amelyet Magyarország az elsők között ratifikált. Az egyezmény biztosítja azokat a jogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek.

A gyermekjogok alapvető emberi jogok, mégis túl sokszor sérülnek.

Az UNICEF Magyarország ezért idén először országos „Ébresztő órával” is ünnepelte november 20-át, vagyis az ország minden vármegyéjében tartottak gyermekjogokat ismertető interaktív iskolai foglalkozásokat a gyermekjogi szervezet képzett önkéntes és iskola szociális segítő trénerei. 

Az országos Ébresztő órák keretében, csak ezen a napon közel 1000 diák vett részt az előadásokon és tudhatott meg többet azokról a jogokról, amelyek születésük óta megilletik őket, de a 2014 óta futó edukációs program eddig összesen már 25 000 gyerekhez ért el.

Mások jogainak tiszteletben tartása a saját jogok megismerésével kezdődik, ezért az „Ébresztő óra” programmal az UNICEF Magyarország célja, hogy a jogtudatosító foglalkozások keretében a 4 – 12. osztályos diákok megismerhessék az őket megillető jogokat, illetve, hogy a gyerekjogok megismertetésével játékosan és interaktívan érzékenyítse a gyermekeket társadalmi kérdésekben.

A gyermekjogi szervezet hisz abban, hogy mások jogainak tiszteletben tartása a saját jogaink megismerésével kezdődik és a felelősségvállalás, a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad, ahogy abban is, hogy a gyerekjogok mindannyiunk életét jobbá tehetik.

Az UNICEF Magyarország ingyenes Ébresztő óra foglalkozásairól ITT olvashatnak bővebben.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek