Híreink

Örülnek a családok a jemeni immunizációs kampánynak

2020. szeptember 16. 08:13

46.000 egészségügyi dolgozó vesz részt Jemenben egy országos kampányban, melynek célja a gyermekek beoltása gyermekbénulás ellen.

Abdul Aziz Mohammed Basaad tudja, mennyire fontos, hogy a gyerekek megkapják a szükséges oltásokat, ezért nemrég egészségügyi dolgozókat fogadott otthonában, hogy beoltsák unokáit. Két egészségügyi dolgozó látogatta meg őket abból a 46.000-ből, akik részt vesznek a jemeni országos kampányban, amelynek célja 5 millió gyermek beoltása gyermekbénulás ellen.

MUKALLA, Jemen –  Amikor a két egészségügyi dolgozó bekopogott Abdul Aziz Mohammed Basaad ajtaján, hogy beoltsák hét unokáját, ő örömmel fogadta őket otthonában. Sok szülő ilyenkor csak az ajtóhoz viszi a gyermekét, hogy gyorsan megkapják az oltást, de Abdul Aziz behívta az egészségügyi munkatársakat, hogy egy ideig megpihenjenek a légkondicionált szobában. Gyümölcslével és hideg vízzel kínálta őket, így fejezte ki háláját.

,,Ők az irgalom angyalai. Házról-házra járnak, hogy segítsenek az embereken” – mondta a 61 éves nyugdíjazott tanár.

A megvendégelt egészségügyi dolgozók a gyermekbénulás elleni kampányban vesznek részt. Amint kicsit megpihentek, Mr. Basaad már vitte is unokáit, hogy megkapják az oltást.

,,Hiszek az oltások fontosságában és másoknak is azt tanácsolom, hogy tegyék ugyanezt. Rengeteg mozgássérült embert láttam, akik azért kerültek ebbe a helyzetbe, mert a szüleik nem oltatták be őket” – jelezte Mr. Basaad.

A tájékoztatás fontossága

Mr. Basaad úgy véli, hogy sok család csupán azért hagyja ki az oltásokat, mert nincsenek tisztában azok fontosságával. Tudja, hogy az oltási kampányok előtt elengedhetetlen a lakossági figyelemfelhívás.

A 2015 áprilisában folyó harcok közepette súlyos támadás érte a makullai rádióállomást. Ezáltal a kikötőváros és sok más szomszédos régió is elveszített egy fontos eszközt az egészségügyi tudatosság növelésére. Mr. Basaad szerint más módszerek is vannak. Ő azt állítja, hogy fontos lenne személyesen beszélgetni az emberekkel és mindenhova plakátokat ragasztani, így gyorsan el lehetne érni a célközönséget.

,,Az embereket oktatni kell az oltások fontosságáról. Az egészségügyi dolgozóknak nyilvános összejöveteleket kell látogatniuk, és tájékoztatni mindenkit arról, hogy miért szükségesek az oltások” – mondta a nyugdíjas tanár.

Mr. Basaad ismeri az oltások hiányának káros hatásait. ,,Tíz évvel ezelőtt rengeteg szülő visszautasította az oltást. Ma ezeknek a gyermekeknek a nagy része mozgássérült” – mesélte. ,,Az immunizációs kampányok is fontos részei a segélyezésnek. A segélyezés nem csak ételadományokról szól.”

Elérni minden gyermekhez

2015-ben mintegy 3.9 millió 5 év alatti gyermek, szájon át adható gyermekbénulás elleni oltóanyagot, 4.9 millió 6 és 59 hónapos közötti gyerek pedig A-vitamint tartalmazó készítményeket kapott. Április 10 és 12 között Jemen egy újabb, országos gyermekbénulás elleni kampányt indított, hogy minél több gyermeket érjenek el. A kampány Jemen 327 körzetét fedi le, több mint 19.000 egészségügyi csapattal és 2.647 egészségügyi központtal. A távoli Taiz, Sa’ada és Aden városokban élő gyermekekhez is elért a kampány pozitív hatása. 2019-ben a jemeni gyermekek 81%-a kapott diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni védőoltást.

Az UNICEF, mint a jemeni immunizációs kampányok legnagyobb támogatója, gyermekbénulás elleni cseppeket és más oltóanyagokat szerzett be. A szervezet továbbá hét kormányzóságban állta a gyermekbénulás elleni immunizációs kampány költségeit, valamint támogatta a tömegkommunikációs kampányokat és technikai segítséget nyújtott a jemeni Közegészségügyi és Népesedési Minisztériumnak.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek