Híreink

Petíciót indít a Gyermekjogi Civil Koalíció vezetősége a gyerekek legfőbb érdekében – az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásáért

2021. október 08. 12:16

A Gyermekjogi Civil Koalíció vezetőségének nyilatkozata a gyerekek legfőbb érdekében – az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásáért

A Gyermekjogi Civil Koalíció 25 szervezete és 14 egyéni szakértője 2021 márciusában jelentette meg azt az állásfoglalását, amelyben üdvözölte, hogy az Európai Bizottság elfogadta a régóta várt Gyermekjogi Stratégiáját. Mindannyian egyetértünk abban, hogy olyan közös európai stratégiára van szükségünk, amely minden gyermekre kiterjed, jogaik maradéktalan érvényesülését segíti elő. Alapvetésként fogadjuk el mi is, hogy a gyermekek jogai emberi jogok, ezért közös célunk annak biztosítása, hogy minden gyermek ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket, aktív résztvevőként vezető szerepet tudjon betölteni a társadalomban – legyen szó akár a méltányosságért és egyenlőségért folytatott küzdelemről, a demokrácia erősítéséről, akár a zöld és digitális kettős átállás elősegítéséről.

Az EU Gyermekjogi Stratégiája és az ahhoz kapcsolódó, a gyermekszegénység csökkentését célzó Gyermekgarancia program, kiemelkedő jelentőségű lehetőség és kötelezettség az ENSZ Gyermekjogi egyezményének – mely valamennyi uniós országra, így Magyarországra is 1991 óta kötelező – hatékonyabb és eredményesebb végrehajtásában.

Egyértelműen elhatárolódunk attól, hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezményének részes tagállamaként, a magyar kormány képviseletében az igazságügyi miniszter megvétózta az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadását, továbbá felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Stratégia nem tartalmazza – még utalás szintjén sem – a magyar vétó indokaként megjelölt “LMBTQ aktivisták iskolai propagandáját”.

Az “egy gyermeket sem hagyhatunk hátra” cselekvés hatásköre és felelőssége az uniós tagállamok, így Magyarország kezében van.

Felkérjük a Kormány képviselőit álláspontjuk megváltoztatására a magyar és valamennyi gyermek jogainak védelme érdekében.

Egyúttal petíciót indítunk a gyermek legfőbb érdekében, az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásért és végrehajtásáért. 

Aláírom

A Gyermekjogi Civil Koalíció vezetősége

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek