Híreink

Pusztító tűz a a bangladesi Cox’s Bazar menekülttáborban

2022. január 26. 15:00

“A történtek mélyen megrendítették az UNICEF-et, és kiállunk azon több ezer rohingya menekült mellett, akik a menekülttáborban január 9-én kitört tűz elszenvedői voltak” – nyilatkozta Sheldon Yett, az UNICEF bangladesi képviselője.

A 16-os táboron végigsöprő tűz következtében mintegy 300 hajlék teljesen leégett, további 500 pedig súlyosan megrongálódott.  Két, az UNICEF által támogatott, rohingya menekült gyerekeket segítő oktatási központ és csaknem 200 higiéniai létesítmény is megsemmisült.

A tábor egy része a tűz után.

 

“Halálos áldozatokról szerencsére nem tudunk, hét gyermek sérült meg, akiknek a számára biztosítottuk a szükséges orvosi ellátást. Azok, akik a tűz miatt elveszítették a fedelet a fejük fölül, egyelőre a szomszédos táborokban kerestek menedéket” – mondta Sheldon Yett.

Az UNICEF és partnerszervezetei a helyszínen dolgoznak, hogy biztosítani tudják a sürgős segítséget azon a gyermekek és családok számára, akik mindenüket elveszítették a tűzben. Ez magában foglalja az élelmiszert, vizet, higiéniai felszerelést, ruházatot és magát a menedéket is.,,A fő dolgunk most az, hogy biztosítsuk azon gyermekek biztonságát és védelmét, akiket a tűz miatt áthelyeztek az eredeti szállásukról. Mindemellett sok egyéb veszélyt is el kell kerülnünk ebben a válsághelyzetben.”

A 9 éves Jamil, a 4 éves Hasan és a 10 éves Kabiya az egykori oktatási központ romjai között. A családok mindenüket elveszítették a tűzben.

 

Az UNICEF és partnerei elkötelezettek amellett, hogy megvédjék a gyermekeket az egészségügyi kockázatoktól és a sérülésektől, valamint hogy biztosítsák számukra a szükséges pszichoszociális támogatást. A szervezet megkezdte a gyermeksegítő szolgálatok felállítását az érintett területen, két kísérő nélküli gyermek ennek köszönhetően már vissza is került a családjához. Az UNICEF továbbra is igyekszik elhárítani a gyermekeket érintő veszélyeket a környéken, beleértve a gyermekmunkát is, aminek a törmelék gyűjtése és az újjáépítés kapcsán különösen nagy a kockázata. gyűjtéshez és az építkezéshez.

A lerombolt intézmények és a megsemmisült tananyagok kulcsfontosságúak voltak a rohingya menekült gyermekek oktatáshoz való biztonságos hozzáférésében, ezért különösen nagy a jelentősége annak, hogy a központok a lehető leghamarabb újra működésbe léphessenek. Az UNICEF megkezdte a sérült kutak, latrinák, fürdőhelyek és csaptelepek javítását az érintett területeken.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a helyi hatóságoknak, az élvonalban dolgozóknak és minden partnerünknek, akik fáradhatatlan munkájukkal megfékezték a tüzet.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek