Híreink

Remény és kétség között Madagaszkáron – felépülés a súlyos alultápláltságból

2021. augusztus 09. 10:26

Két család az egyik legszegényebb ország egyik legszegényebb régiójában azzal küzd, hogy meggyógyítsa gyermekeit a súlyos alultápláltságból. Elysa és Elysette 11 hónapos ikerpár, akik szüleikkel és hat testvérükkel élnek Maroalipoty falu közösségében, Madagaszkár déli részén. A gyerekek mindketten súlyos alultápláltságban szenvednek.

Egy környező faluban a 21 hónapos Maho szintén súlyos alultápláltságban szenved. A képen édesapjával várják, hogy édesanyja, aki vízért ment egy távoli kúthoz, hazaérkezzen. Madagaszkár ezen régióját évek óta sújtja a szárazság.

A 21 hónapos Maho 4 további családtagjával él ebben a kis fakunyhóban.

 

Az ikrek édesapja, Sambo dühös lesz, miközben a szél és homok által elpusztított manióka-ültetvényeket szemléli. ,,Jelenleg maniókát veszünk akkor, amikor le kellene azokat aratnunk”– mondja Sambo, akit nagyon megvisel a helyzet. Az apának 4 kg maniókát kell vennie mindennap, hogy élelmet tudjon adni az otthonában élő 10 embernek. Háztartási eszközöket vagy vizet ad el másoknak, mivel a víz már számos otthonban luxuscikknek számít. Az egész család részt vesz a vízgyűjtésben, több kilométert sétálva a legközelebbi vízforráshoz.

Sambo, az ikrek édesapja szemléli egykori ültetvényesét.

 

Mindenkinek szerepe van a család túlélésében. A közelben Maho édesanyja, a 20 éves Toromasy megtisztítja a kannákat és tányérokat azzal a kis vízzel, amit éppen most szerzett. Gyermekei alultápláltsága részben az ivásra nem alkalmas víz fogyasztása miatt van, aminek a színe a csokoládéhoz hasonlít, és a hasmenéses megbetegedések egyik fő okozója. Az öttagú háztartásban most csak maniókalevelet tudnak enni. Számos család utolsó erőforrásként a leveleket eszi, így azok is kezdenek eltűnni.

Köszönhetően az ECHO adományának és az UNICEF támogatásának, az alultápláltságban szenvedő gyermekek kezelést kapnak terápiás élelem formájában. ,,A helyzet egyre rosszabb és rosszabb, de szerencsére még vannak eszközeink, amivel kitartunk”, mondja Dr. Tsida Randriatsiafara. Sajnos Elysa nem hízott, és a karján lévő mérőszalag még mindig piros, ami azt jelenti, hogy még mindig túl vékony. Folytatják kezelését az egészségügyi központban, amíg nem éri el a kitűzött súlyt.

Elysa és Elysette, akik ebben a kis szobában élnek 8 másik családtagjuk társaságában.

 

Az egészségügyi központ vezetője, Myriam szappanokat nyújt át a családnak. ,,Büszke vagyok, amikor egy gyermek meggyógyul. Mindig arra biztatom a szülőket, hogy folytassák a kezeléseket az egészségügyi központban” – mondta. A család megkönnyebbülten tér vissza otthonába. A mosolygásuk ellenére azt mondják, még mindig aggódnak, mit hozhat a jövő.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek