Híreink

Soha nem látott mértékű éhezés jöhet Jemenben

2022. április 07. 09:00

A FAO, az UNICEF és a WFP közös sajtóközleménye

 

Az ENSZ-ügynökségek szerint egyenesen katasztrófával fenyeget az eddig is komoly problémát jelentő éhezés Jemenben. Már 17,4 millió ember szorul élelmezési segélyre, és a népesség egyre nagyobb részét sújtja a veszélyesen magas mértékű éhezés.

2022 júniusa és decembere között a humanitárius helyzet romlására lehet számítani az országban: ebben az időszakban Jemenben feltételezhetően eléri a rekordnak számító 19 millió főt azoknak a száma, akik nagy valószínűséggel nem tudják majd fedezni a minimális élelmiszer-szükségleteiket – figyelmeztet az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) és az UNICEF, miután megjelent egy új IPC-elemzés (Integrated Phase Classification) Jemenről.

Az IPC-elemzés azt is kimutatta, hogy Jemenben országszerte 2,2 millió gyermek súlyosan alultáplált, köztük több mint félmillió gyermeket pedig életveszélyes, akut alultápláltság fenyeget. Ezen túlmenően körülbelül 1,3 millió várandós vagy szoptató anya  szintén súlyos alultápláltsággal küzd.

„A béke megteremtése elengedhetetlen a helyzet romlásának megfékezéséhez, azonban már most haladást idézhetünk elő. A harcoló feleknek meg kell szüntetniük a nem szankcionált árukra kiszabott korlátozásokat. Ez lehetővé teszi, hogy az élelmiszerárak csökkenjenek és beinduljon a gazdaság; így az embereknek lenne lehetősége munkát találni, és nem kellene többé a segélyre támaszkodniuk” – mondta David Gressly, az ENSZ munkatársa, Jemen lakossági és humanitárius koordinátora.

Jemenben az éhezés hátterében elsősorban továbbra is a fegyveres konfliktusok állnak. A harcok következtében kialakuló gazdasági válság és a valuta értékcsökkenése miatt 2021-ben az élelmiszerek ára 2015 óta nem látott magasságokba emelkedett. Az Ukrajnában zajló háború valószínűleg jelentős importsokkokat eredményez majd, tovább növelve az élelmiszerárakat. Jemen szinte teljes mértékben függ az élelmiszerimporttól, a behozott búza 30%-a Ukrajnából érkezik.

„A negatív tényezők együttállása miatt sok jemeni háztartásnak nélkülöznie kell az alapvető élelmiszereket” – mondta Qu Dongyu, a FAO főigazgatója. „A FAO közvetlenül a mezőgazdasági termelőkkel dolgozik és segíti őket abban, hogy önellátóvá váljanak.” Ennek érdekében a FAO egyszerre nyújt vészhelyzeti szintű, és a hosszú távú megélhetéshez szükséges támogatást.

„Ezek az elkeserítő adatok azt igazolják, hogy már elkezdődött a visszaszámlálás a katasztrófa bekövetkeztéig, és már szinte ki is futottunk az időből, hogy elkerüljük” – nyilatkozta David Beasley, a WFP főigazgatója. „Ha rövid időn belül nem kapunk újfent számottevő támogatást, tömeges éhezésre és éhínségre kell számítani. Ha azonban most cselekszünk, még van esélyünk elkerülni a fenyegető katasztrófát és megmenteni milliók életét.”

Év elején a forráshiány miatt a WFP kénytelen volt csökkenteni 8 millió ember élelmiszeradagját. Ennek következtében a háztartások alig felét kapják meg a WFP standard napi élelmiszercsomagjának. Továbbra is a teljes élelmiszeradagot kapja az az 5 millió lakos, akiknél rendkívül nagy a kockázata annak, hogy állapotuk éhínségbe fordul. Mindeközben egyre több az alultáplált kisgyermek és anya. A legjobban sújtott kormányzóságok Haddzsa, Hudajda és Taizz. Amennyiben a súlyos akut alultápláltságban szenvedő gyermekek nem kapnak terápiás élelmet, úgy életük veszélyben van.

„Jemenben egyre több gyermek fekszik le üres gyomorral” – nyilatkozta Catherine Russel, az UNICEF főigazgatója. „Emiatt megnövekedik náluk a fizikai és kognitív károsodás, illetve a halál kockázata. A jemeni gyermekek sorsát nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni. Életek forognak kockán.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek