Híreink

Sosem volt még ennyi rászoruló gyerek Szíriában

2022. május 13. 15:58

Tizenegy évvel a szíriai válság kitörése után még mindig a gyerekek szenvednek a legtöbbet. Az UNICEF regionális igazgatója figyelmeztetett: gyerekek milliói kénytelenek félelemben, szükségben és bizonytalanságban élni.

A Szíriában és a környező országokban élő gyerekeknek egyre nagyobb támogatásra van szükségük. Sok család csak nagyon nehezen tudja fenntartani magát. A túlélésükhöz szükséges alapvető termékek, köztük az élelmiszerek ára – részben az ukrajnai krízis miatt is – az egekbe szökött.

„Ma több mint 6,5 millió gyereknek van szüksége támogatásra Szíriában, többen várják a segítségünket, mint a konfliktus 11 évvel ezelőtti kitörése óta bármikor” – mondta Adele Khodr, az UNICEF Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős regionális igazgatója a brüsszeli Szíria- konferencián. Khodr kiemelte: „Csak az idei év első három hónapjában 213 gyerek vesztette életét vagy sérült meg a harcokban. A krízis 2011-es kezdete óta több mint 13 ezer gyerek halálát vagy sebesülését erősítették meg a hatóságok.”

A Szíriával szomszédos, politikailag szintén instabil országokban hasonlóan nehéz a helyzet: 5,8 millió nyomorgó, nélkülöző gyereknek van szüksége humanitárius segítségnyújtásra a régióban. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a humanitárius akciók támogatása egyre csökken. „Ahhoz, hogy a lehető legtöbb krízis sújtotta gyereknek és családnak segíthessünk, haladéktalanul szükségünk lenne közel 20 millió dollárra, hogy folytathassuk azokat a határon átívelő programjainkat, amelyek az egyetlen valódi segítséget jelentik a közel egymillió Északnyugat-Szíriában élő gyereknek” – hangsúlyozta a regionális igazgató.

Adele Khodr, az UNICEF regionális igazgatója

 

Az UNICEF érdemben közreműködik az olyan alapvető ellátási rendszerek helyreállításában, mint az oktatás, a vízellátás, a higiéniai szolgáltatások, az egészségügy, az élelmiszer-ellátás, vagy a szociális védelem.

„Minden egyes nap számít. A Szíriának és a környező országoknak nyújtott humanitárius segítségnek mindenképpen folytatódnia kell. A szíriai gyerekek túlságosan régóta szenvednek, itt az ideje, hogy békére találjanak! Egyetlen Szíriában élő gyereket sem hagyhatunk magára!” – húzta alá Khodr.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek