Híreink

Szíria: fizikai és lelki sebekkel küzdenek a gyerekek 11 év háború után

2022. április 06. 11:46

Tizenegy évvel a szíriai válság kezdete után az erőszak, a kitelepítés és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya továbbra is ellehetetleníti a gyermekek mindennapi életét. Tavaly közel 900 szíriai gyermek vesztette életét vagy sebesült meg. A konfliktus kezdete óta a megölt és megsebesített gyermekek száma megközelíti a 13.000-et. 2021-ben a gyermekáldozatok vezető okai a taposóaknák, a háború maradványai és a fel nem robbant robbanószerkezetek voltak. Ezek felelősek az összes regisztrált sérülés és haláleset közel egyharmadáért, és sok gyermeknek életre szóló fogyatékosságot okoztak.

“2011 óta közel 5 millió gyermek született Szíriában. Ők nem ismernek mást, csak háborút és konfliktust. Szíria számos részén továbbra is félelemben élnek az erőszak, a taposóaknák és a háború robbanóanyag-maradványai miatt” – nyilatkozta Bo Viktor Nylund, az UNICEF szíriai képviselője. A harcok továbbra is lelki sebeket ejtenek a szíriai gyerekeken. Tavaly a szíriai gyermekek egyharmada mutatta pszichológiai zavarok jeleit, ideértve a szorongást, a levertséget, a kimerültséget és az alvászavarokat.

Bár az UNICEF nem rendelkezik pontos adatokkal a fogyatékkal élő gyermekekről, nyilvánvaló, hogy ők kettős terhet viselnek. A mobilitás hiánya és a veszélyek elől való menekülés nehézségei tovább súlyosbítják az akadályokat, amelyekkel szembesülnek. Családjaik számára – ahogy a legtöbb család esetében is – a korlátozott munkalehetőségek, az egekbe szökő árak, a soha nem látott mértékű szegénység, az alapvető javak és szolgáltatások súlyos hiánya, megnehezíti a fogyatékkal élő gyermekekről való gondoskodást.

Szíriában és a szomszédos országokban, ahol a becslések szerint 5,8 millió segítségre szoruló gyermek lelt menedéket, az UNICEF és partnerei továbbra is azon dolgoznak, hogy megvédjék a gyermekeket, és segítsenek nekik megbirkózni a konfliktus hatásaival. Ez magában foglalja a pszichoszociális támogatás fejlesztését, hogy ezáltal támogassuk a gyermekeket és a gondozókat a traumából való felépülésben.

“Örülök, hogy újra járhatok iskolába, játszhatok a barátaimmal és tanulhatok” – mondta a 12 éves Azzam. A háború miatt elvesztette a lábát, és egy UNICEF által támogatott iskolába jár, amely az inkluzív tanulást segíti elő. Részt vesz az UNICEF integrált szociális védelmi programjában is, amely őt és családját rendszeres készpénzadománnyal, valamint egy szakember által nyújtott egyéni segítségnyújtással támogatja.

Ez az integrált program lehetőséget biztosít a kiszolgáltatott családoknak arra, hogy fogyatékkal élő gyermekeik alapvető szükségleteit fedezni tudják. ,,Hosszú út áll még előttünk, hogy még több fogyatékkal élő és a háború által érintett gyermeknek segítsünk, hogy teljes mértékben kiaknázhassák a bennük rejlő lehetőségeket, és a bajtól védve, egészségesen és iskolázottan nőhessenek fel” – mondta Nylund.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek