Híreink

Szupervízióval a stressz és túlterheltség ellen

2021. július 29. 12:40

Hatékonynak érezték a szakmai segítséget a pedagógusok a járványidőszakban

Kiégés, stressz, túlterheltség – többek között ezekkel a nehézségekkel szembesültek a pedagógusok és a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek a vírushelyzet súlyosbodásának, az iskolák újbóli bezárásának idején. Az UNICEF Magyarország szupervíziós programja ezen szakértőknek nyújtott ingyenes szaktanácsadást, és a résztvevők visszajelzései azt mutatják: a mentálhigiénés foglalkozásra komoly igény mutatkozott.

Márciusban az UNICEF Magyarország felkérésére mentálhigiénés szakértők vállalták, hogy tudásukat ingyenesen a gyerekekért dolgozó szakemberek szolgálatába állítják. A szupervíziós programba jelentkezhetett minden pedagógus, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásban dolgozó szakember. A pandémia korábbi szakaszában ötvenen részesültek a pro bono szolgáltatásban mintegy 160 szupervíziós ülés során. A mostani etapban 139 szupervízió valósult meg 58 klienssel, a visszajelzések pedig azt mutatják, hogy a résztvevők hasznosnak, pozitívnak, építőnek élték meg az ingyenes mentálhigiénés konzultációkat.

A kiégés mellett a felgyülemlő stressz, a túlterheltség, a gyermekek pszichés problémáinak azonosítása okozta a legnagyobb lelki terhet a pedagógusok és gyermekvédelmi területen helytálló szakemberek számára akkor, amikor a járványhelyzet súlyosbodni kezdett és újra bezártak az iskolák. Sokan gondolkoztak munkahelyváltáson, voltak, akik saját szakmai identitásukat kérdőjelezték meg, mások pedig a felettes utasításait tudták nehezen elfogadni, mert úgy ítélték meg, hogy ezáltal csökkenhetnek a gyermekek jogai és érdekei. Mindez azon tapasztalatok összegzéséből derül ki, amelyet az UNICEF Magyarország végzett el legutóbbi szupervíziós programjának zárását követően.

A szupervízióban résztvevők úgy nyilatkoztak: az ülések megkönnyebbülést hoztak, előrevivő, megoldási javaslatot magukban hordozó kérdéseket vetettek fel, segítettek a kollégákkal való munkában, végső soron javítottak a lelkiállapotukon és segítettek megelőzni a kiégést. Sokan úgy érezték, hasznos ötletekkel és konfliktuskezelési technikákkal gazdagodtak a szolgáltatás során, az ingyenes konzultációk rávilágítottak a problémák hatékonyabb megoldására is.

Az UNICEF Magyarország 2020 márciusában indította el szupervíziós programját, amely a pandémia idején is segítséget nyújtott a gyerekekkel foglalkozó intézményeknek, szakembereknek. „Ők azok, akik a súlyosbodó vírushelyzetben is helyt álltak, holott feladatuk megterhelőbb volt, mint bármikor. Szerettünk volna minden támogatást megadni ezeknek a szakembereknek ahhoz, hogy bírják erővel és kitartással, mert hiszünk abban, hogy a mentális egészséggel törődni kell, nem csak a gyerekek, hanem a velük foglalkozó felnőttek esetében is” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője.

Az UNICEF Magyarország kezdeményezését a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága is támogatta.

Az UNICEF Magyarország elkötelezett a gyermekek mentális egészségének előmozdítása érdekében. A program része az a nemrég megjelent útmutató is, amely gyakorlati tippekkel és tanácsokkal szolgál a pedagógusok számára, hogy a szakemberek időben felismerjék azokat a jeleket, amelyek gyermekbántalmazásra vagy mentális problémákra utalnak és minél hatékonyabban válaszolhassanak a gyermekvédelmi kihívásokra.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek