Híreink

Team UNICEF – Fuss és segítsd a túlélést

2015. február 09. 10:57

Mi az a 100%-os kampány?

A gyermekek 20%-a mind a mai napig nincs beoltva. A 100%-os kampány során a lehető legtöbb nem beoltott gyermekhez szeretnénk eljutni, a gyermekbénulást felszámolni, az immunizációs arányt növelni a leginkább sújtott országokban (Afganisztán, Angola, Csád, Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria, Pakisztán, Dél-Szudán, Jemen), így növelve a gyermekek esélyeit az ÉLET-re.

TÁMOGATSD TE IS A 100%-KAL A GYERMEKEKÉRT KAMPÁNYUNKAT!

FUSS VELÜNK ÉS SEGÍTS AZ ADOMÁNYGYŰJTÉSBEN, VAGY TÁMOGASD FUTÓINKAT
2015. ÁPRILIS 18.-ÁN ÉS 19.-ÉN, A TELEKOM VIVICITTA VERSENYÉN!
A RÉSZLETEKEÉRT KATTINTS IDE:
http://jougyekert.hu/

Miért indít az UNICEF immunizációs kampányt és miért épp most?

A védőoltások hatásosak. A rutin immunizálás évente körülbelül 2–3 millió gyermeket véd meg az idő előtti haláltól.

A gyermekbénulás felszámolása

Általában a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb gyermekek azok, akik nem részesülnek védőoltásban. Az UNICEF és partnerei erre a kihívásra globális összefogással válaszolnak annak érdekében, hogy a legnehezebben elérhető gyermekek oltását is sikeresen biztosítsák.

Támogatóinkat arra kérjük, hogy vállaljanak részt ebben a globális összefogásban, hogy az életmentő vakcinákat minden gyermekhez eljuttathassuk.

http://www.youtube.com/watch?v=oM1_vRVUw0k

Mennyire járunk közel a gyermekbénulás felszámolásához?

A gyermekbénulás (poliomyelitis) egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amely az idegrendszert támadja meg. Főként az öt év alatti gyermekeket érinti. Minden kétszázadik gyermekbénulással megfertőződött gyermeknél visszafordíthatatlan a paralízis. Ha időben immunizáljuk a gyermekeket biztonságos és hatékony oltóanyaggal, eredményesen előzhetjük meg a fertőzést.

1998-ban a gyermekbénulás globális felszámolására irányuló kezdeményezés (GPEI) – az UNICEF, Egészségügyi Világszervezet, a Rotary International és az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CentersforDiseaseControl and Prevention) partnersége – célja a kormányok támogatása annak érdekében, hogy az összes gyermeket oltsák be gyermekbénulás ellen.

Nagyrészt a GPEI-nek, illetve a méltányosságon alapuló, a leghátrányosabb helyzetű közösségeket előtérbe helyező megközelítésnek (equity-focused agenda) köszönhetően a világ nagy részén ma már nincs gyermekbénulás, és a betegség felszámolása hamarosan megtörténik.  Ma csupán három országban – Afganisztánban, Nigériában és Pakisztánban – tapasztalható a gyermekbénulás endémiás terjedése, a vírus pedig újra terjed három olyan országban, amelyek korábban már mentesek voltak a gyermekbénulástól (Angola, Csád és a Kongói Demokratikus Köztársaság).

Miért tart öt évig a kampány?

A program céljának eléréséhez legalább ötéves időszakon átívelő, tartós erőfeszítésre van szükség.

Az injekció vagy a cseppek beadása a gyermekeknek egy hosszú folyamat utolsó szakasza, amelyben egészségügyi dolgozók és intézmények sora vesz részt. A megfelelő képzés és a megfelelő berendezések megléte teszi a védőoltásokat eredményessé.

Csak a rutin immunizálás garantálja, hogy minden gyermek mindenkor védett legyen a védőoltásokkal megelőzhető halálos vagy egészségkárosító betegségek ellen.

Hogyan költi el az UNICEF a 100%-os kampányra gyűjtött támogatásokat?

A 100%-os kampány során gyűjtött támogatások az alábbiak szerint oszlanak meg:

  • 50% a rutin immunizálásra
  • 50% a gyermekbénulásra (a gyermekbénulás globális felszámolására irányuló kezdeményezés (GPEI) része – lásd lent)

Az érintett nyolc országot azért választottuk ki, mert ezekben magas a beoltatlan gyermekek aránya és/vagy a rutin átoltottság kevesebb mint 70%-os, illetve gyermekbénulással fertőzött, korábban poliómentes, de most újrafertőzött vagy veszélyeztetett országok.