Híreink

Tíz dolog, amit tudnod kell a klímaváltozásról és a vízhiányról

2022. március 22. 14:57

Az UNICEF szerint világszerte egyre több gyereket sodorhat veszélybe a globális felmelegedés okozta ivóvízhiány. A szervezet mielőbbi közös fellépést sürget.

A klímaváltozás miatt felborul az időjárási rendszerek megszokott működése, szélsőséges meteorológiai jelenségek alakulnak ki, és egyre súlyosabbá válik az ivóvízhiány, miközben a vizek szennyezettsége is mind fenyegetőbb problémát jelent – írja friss elemzésében az UNICEF. Ezek a jelenségek komolyan befolyásolják a gyerekek túlélése szempontjából nélkülözhetetlen ivóvíz mennyiségét és minőségét. Gyerekek milliói vannak veszélyben.

Az UNICEF tíz pontban foglalta össze a klímaváltozás és az annak nyomán fellépő akut vízhiány legsúlyosabb következményeit:

 

  1. A szélsőséges időjárási események alapvetően átalakítják a vízkörforgási rendszereket, ami nagyon megnehezítheti a tiszta ivóvízhez való hozzáférést – különösen azoknak a gyerekeknek a számára, akik krízisövezetekben élnek.
  2. A 2001-2018 közötti természeti katasztrófák közel 74 százaléka – köztük a súlyos aszályok és áradások – közvetlenül összefüggésbe hozhatók a globális vízkrízissel. A szakértők szerint a szélsőséges időjárási események száma a következő években a klímaváltozás hatásai miatt tovább emelkedik majd.
  3. Világszerte közel 450 millió gyerek él olyan térségekben, amelyekben nehéz vagy nagyon nehéz a kellő mennyiségű tiszta ivóvíz biztosítása. Sokuk számára alapvető ivóvízszükségleteik kielégítése is súlyos, már-már megoldhatatlan problémát jelent.
  4. A természeti katasztrófák könnyen elpusztíthatják vagy megfertőzhetik a vízkészleteket, ami nagyban növeli az olyan, a gyerekekere nézve különösen veszélyes járványok kirobbanásának lehetőségét, mint a kolera és a tífusz.
  5. A felmelegedés megkönnyíti a halálos kórokozók elszaporodását az édesvíz-készletekben, ami veszélyessé teszi a fogyasztásukat.
  6. A szennyezett víz hatalmas veszélyt jelent a gyerekek számára. A felmérések szerint a fertőzött víz és a rossz higiéniai körülmények a vezető halálokok között szerepelnek az öt év alatti gyerekek esetében.
  7. Naponta több mint hétszáz öt év alatti gyerek veszti életét a nem megfelelő víztisztítási és higiéniai körülmények miatt kialakuló krónikus hasmenésben.
  8. A klímaváltozás nagymértékben fokozza a globális vízigényt, ami – főként a korlátozott vízkészletekkel rendelkező területeken – akár polgárháborúkhoz, nemzetközi konfliktusokhoz is vezethet.
  9. A kutatások szerint 2040-re majdnem minden negyedik gyerek olyan területeken fog élni, ahol nem lesz megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz.
  10. A globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés is súlyos problémát jelent: az édesvízkészletek sótartalmának növekedése milliók életét sodorhatja veszélybe.

 

A klímaváltozás olyan kétségbevonhatatlan tény, amely már ma is súlyos hatással van a hétköznapjainkra – figyelmeztet a világszervezet. Tennünk kell azért, hogy közös erővel elkerülhessük a gyerekek millióinak életét veszélyeztető katasztrófát.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek