Híreink

Több erős földrengés rázta meg Horvátországot – az UNICEF helyben segít

2021. február 17. 13:50

Horvátországot 140 éve nem érték olyan erős földrengések, mint 2020. december 28-án és 29-én. A horvátországi UNICEF rögtön 13.5 tonnányi sürgősségi ellátmányt és körülbelül 30.000 darab higiéniai termékeket tartalmazó alapcsomagot osztott szét  iskolák, óvodák és kórházak között Petrinja, Glina és Sziszek városaiban. Az UNICEF továbbá pszichoszociális segítségnyújtást biztosít a rászoruló gyermekeknek és családjaiknak, valamint laptopokat adományozott a Glinában és Petrinjában lévő társadalmi jóléti központoknak, hogy azok is tovább végezhessék munkájukat.

,,Borzasztó volt. Megijedtünk, a gyerekek pedig sírni kezdtek. Félek belépni a házba. Olyan érzés, mintha egyenesen a saját síromba lépnék, nem a saját házamba. Az otthonunk már eleve rossz állapotban volt, de a földrengések miatt most még súlyosabb a helyzet. A ház sarkai berogytak, a téglák összeomlottak, a kémény is leesett. Itt a sportcsarnokban mindenkinek jut étel és minden, amire szükségünk van. Az emberek is igazán kedvesek, csak nagyon sokan vagyunk. Családok gyerekekkel, idősebbek és betegek egyaránt. Félünk a koronavírustól. A közös szálláshely csak átmeneti megoldás, amíg vissza nem térhetünk a házunkba” – mesélte Stanislav, négy gyermek édesapja.

A földrengések 70.000 embert, köztük 13.750 gyermeket érintettek közvetlenül. Iskolák, óvodák, társadalmi jóléti központok rongálódtak meg és a régió legnagyobb kórházát is hatalmas károk érték. A horvát kormány katasztrófaállapotot hirdetett ki az ország földrengéssel sújtott területein. A családokért és szociális ügyekért felelős minisztérium pedig már több mint 10.000 egyszeri pénztámogatásra benyújtott kérelmet kapott.

,,Focizom, más játékokat játszom és sétálok az udvaron. Itt nincsenek barátaim, volt egy, de az a fiú már elment. Jól érzem magam a konténerben. Meleg van és biztonságban vagyok” – mondta a 9 éves Gabriel arra felelve, hogy hogyan tölti mindennapjait. A családi házuk megrongálódott a földrengésben. Újra kell építeni a ház falainak leomlott részeit, mert addig nem biztonságos visszaköltözniük. A kisfiú és családja ezért jelenleg egy lakókonténerben él, amit egy, az UNICEF által biztosított sátorponyvával tettek nagyobbá.

Gabriel, átmeneti otthonuk előtt.

 

,,Biztosítani szeretnénk, hogy a gyermekek feldolgozzák az őket ért traumákat, megfelelő minőségű oktatást és egészségügyi ellátást kapjanak, valamint, hogy ismét örömmel játszhassanak majd. Szorosan együttműködünk a horvát kormánnyal, az önkormányzati hatóságokkal és a civil szervezetekkel, hogy minél előbb segítséget nyújthassunk, elsősorban a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekeknek; etnikai kisebbségeknek, a fogyatékossággal élő gyermekeknek és az intézetekben élő gyerekeknek” – nyilatkozta Regina Castillo, a horvátországi UNICEF vezetője.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek