Híreink

Tovább terjed a kanyaró: kritikus a helyzet Szamoán és Kongóban

2019. december 16. 16:58

A fejlett országokban a bizalmatlanság is gyorsítja a betegség terjedését

 

2018-ban 140 ezren haltak meg kanyaróban,nagy részük olyan gyermek volt, aki még az öt éves korát sem érte meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) által kiadott új becslések szerint.

“Tavaly elfogadhatatlanul sok gyermek életét követelte egy megelőzhető betegség, ami azt bizonyítja, hogy a kanyaró bárhol a világon veszélyt jelent” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Ha a gyermekek jelentős számban nem kapják meg a vakcinákat, az az egész közösséget veszélyezteti. Ez egy igen komoly veszély, a Kongói Demokratikus Köztársaságban a kanyaró idén eddig több, mint 4500 öt évnél fiatalabb gyermeket ölt meg, Szamoán a gyorsan terjedő kanyarójárvány miatt sok gyermek betegedett meg és képtelen iskolába járni. “

 

Harmadik évébe lépett a példa nélkül álló globális kanyaróválság

A kanyarós esetek száma 2018-ban több mint kétszeresére nőtt 2017-hez képest. Noha a 2019-re vonatkozó végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, az időközi jelentések azt mutatják, hogy a kanyarós megbetegedések száma továbbra is rendkívül magas. A WHO szerint 2018-ban 353 236 bejelentett eset volt, ehhez képest 2019. november közepére több, mint 413 000 esetet jelentettek előzetesen és további 250 000 esetről tud a szervezet csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ez háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest.

Az oltások hiánya pusztító kanyarójárványokat okozott a világ sok részén – ideértve az olyan országokat is, amelyekben magas volt az oltottsági arány vagy korábban már szinte eltűnt a betegség. Egyes esetekben a háborúk, a biztonsági helyzet vagy az egészségügyi szolgáltatások hiánya megnehezíti azt, hogy távoli vagy nehezen elérhető területeken élő gyerekek megkapják az oltást. Sok esetben a szülők nem oltják be gyermekeiket a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság vagy téves információk miatt. Az Egyesült Államokban idén jelentették a legtöbb kanyarós esetet az elmúlt 25 évben. Emellett négy európai ország – Albánia, Csehország, Görögország és az Egyesült Királyság – 2018-ban elvesztette kanyarómentességét a folyamatos járványkitörések miatt.

2018-ban világszerte több mint 19 millió gyermek nem kapta meg a kanyaró elleni oltás első adagját a második születésnapja előtt. Az UNICEF és a WHO jelentése szerint a beadott kanyaró elleni oltások száma stagnált az elmúlt évtizedben, utat engedve a jelenlegi járványoknak. 2018-ban a kanyaró elleni vakcina első adagját a gyermekek csak 86% -a a második adagot kevesebb, mint 70% -a kapta meg. A járványok megelőzéséhez azonban 95%-os oltási lefedettség lenne szükséges.

 

Szamoa és az ázsiai-csendes-óceáni térség

Legutóbb az ázsiai-csendes-óceáni térségből is beszámoltak kanyarós esetekről olyan területeken is, ahol a betegség már megszűnt, például Ausztráliában, Japánban és Új-Zélandon. Szamoán a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett, és ideiglenesen bezárták az összes iskolát. A kormány december 3-án kiadott adatai szerint a kanyaró már 55 áldozatot követelt, akik főleg kisgyermek. Az alacsony lakosságú országban több, mint 3880 esetet jelentettek, és naponta számolnak be új esetekről. Az UNICEF és a WHO becslései szerint a kanyaró oltás lefedettsége Szamoában a 2017. évi 58% -ról 2018-ban visszaesett 31% -ra, elsősorban a szülők tájékozatlansága és bizalmatlansága miatt.

 

Öt ország adja a 2018-ban regisztrált kanyarós esetek 45%-át

Szomália: Szomáliában a kanyaró jelenleg a gyermekhalálozások egyik legfőbb oka. 2018-ban az alacsony oltási lefedettség és a zsúfolt életkörülmények sajnos ideális feltételeket teremtettek a kanyaró és más oltással megelőzhető betegségek terjedéséhez.

Jelenlegi helyzet: Az esetek száma ebben az évben jelentősen csökkent 2018-hoz képest az UNICEF és partnerei által támogatott immunizációs kampányoknak köszönhetően. 2019. novemberétől 3 616 kanyarós esetet jelentettek. Az UNICEF és partnerei most is oltási kampányt folytatnak azzal a céllal, hogy az országban összesen 2,4 millió gyermek kapja meg a kanyaró és gyermekbénulás elleni oltásokat.

 

Kongói Demokratikus Köztársaság: A Kongói Demokratikus Köztársaságban  2018 óta nem tudják megfelelően beoltani a lakosságot. Ennek oka a rossz infrastruktúra, az erőszak, a bizonytalanság, az egészségügyi központok elleni támadások, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya, az oltóanyag hiánya és az egészségügyi dolgozókba vetett bizalom hiánya.

Jelenlegi helyzet: 2019-ben a helyzet tovább romlott, csak ebben az évben több, mint egymillió ember fertőződött meg, ami több mint háromszorosa a 2018-as kanyaró esetek számának, és több, mint az ebolás megbetegedések és halálozások száma. Ez a világon a leggyorsabban terjedő kanyarójárvány. Az eddig bejelentett 5000 halott többsége öt év alatti gyermek. Az UNICEF 8 millió adag kanyaró elleni oltóanyagot és 1317 egészségügyi csomagot juttatott az Egészségügyi Minisztériumnak a fertőzött területeken élő, szövődményekkel is küzdő gyermekek számára. A csomagok antibiotikumokat, rehidratáló sókat, A-vitamint, gyógyszereket tartalmaznak.

 

Libéria: A kanyarójárvány kitörése Libériában 2017-ben kezdődött az alacsony oltási arány miatt. 2018-ban regisztrálták a valaha volt legtöbb esetet az országban. Járványt 15 megyéből 5-ben jelentettek, körülbelül 3948 gyanús esetet rögzítettek, köztük 16 halálesetet.

Jelenlegi állapot: A kanyarójárvány kitörések 2019-ben folytatódtak annak ellenére, hogy az esetek száma csökkent. 2018-ban és 2019-ben az UNICEF összesen 451 300 adag kanyaróvakcinát szállított Libériába és  egy országos kampány keretében 633 505 gyermek kapta meg az oltást.

 

Madagaszkár: 2018. augusztusától 2019. novemberéig 244 607 kanyarós eset volt az országban, 1080 fő, 91%-ban14 évesnél fiatalabb gyermek halálát okozva.

Jelenlegi helyzet: Madagaszkáron továbbra is folytatódnak a kanyarós megbetegedések. Noha az új megbetegedések aránya jelentősen csökkent, egyes területeken továbbra is számos esetet jelentenek. Az UNICEF 8,7 millió adag kanyaróvakcinát vásárolt, és támogatta a kormányt a vakcinák helyi szintű terjesztésében.

 

Ukrajna: A járvány 2017. évi kezdete óta több, mint 115 000 embert fertőződött meg, 41 haláleset történt, köztük 25 gyermek. Csak 2018-ban több mint 54 000 eset és 16 halálos áldozat volt.

Jelenlegi helyzet: Az esetek riasztó szinten maradtak 2019-ben is. 2019. november 6-ig több, mint 58 000 megbetegedést és 20 halálesetet regisztráltak. Az UNICEF növelte az Egészségügyi Minisztérium támogatását, hogy több gyermeket oltsanak be az egészségügyi dolgozók képzése révén. 2019. október 1-jétől a gyermekek 70% -a kapta meg a kanyaróoltás első adagját. Az UNICEF támogatást nyújtott az immunizálás felgyorsításához az egész országban és a vakcinák hamisításának megelőzésében.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek