Híreink

Továbbra is vízhiány veszélyezteti a gyerekeket Libanonban

2022. augusztus 01. 16:07

BEJRÚT, 2022. július 21. – Bár Libanonnak sikerült megakadályoznia vízügyi infrastruktúrája teljes összeomlását, a vízellátó rendszerek továbbra is kritikus állapotban vannak, ami emberek millióinak, különösen a gyermekeknek az egészségét veszélyezteti.

Egy új jelentésben az UNICEF arra figyelmeztet, hogy a problémákra továbbra sincs hatékony megoldás, ugyanis amíg az áramválság folytatódik, az áramhiány miatt nem lehet elegendő vizet szivattyúzni, és egyes esetekben a szivattyúzási műveletek teljesen le is állhatnak.

„Bár a közüzemi vízellátó hálózatok teljes összeomlását eddig sikerült elkerülni, de a válság megoldása még nem történt meg, így emberek millióit érinti a tiszta és biztonságos víz korlátozott elérhetősége” – mondja Edouard Beigbeder, az UNICEF libanoni képviselője. „Ez a kérdés rendkívül fontos a libanoni gyermekek és családok egészsége szempontjából.”

Az emelkedő globális olajárak tovább gyorsították a gazdasági összeomlást, amelyet többek között a COVID-19 világjárvány és a 2020-as bejrúti robbanások idéztek elő, súlyosan érintve a kritikus infrastruktúrát.

A közszféra szolgáltatói nem tudtak elegendő vizet biztosítani ügyfeleiknek, elsősorban az áramválság miatt, de azért sem, mert az infláció közepette nem engedhetik meg maguknak az alkatrészek, a javítások és a gázolaj finanszírozását. A válság kezdete óta drasztikusan csökkent a fő vízügyi létesítmények vízhozama, gyakran elmaradva a minimálisan elfogadható mennyiségnek tekintett 35 liter/fő/naptól. Sok háztartásnak a költséges vízszállításra és a magánszolgáltatókra kell támaszkodnia.

1000 liter víz átlagos költsége 2022 áprilisában elérte a 145.000 libanoni fontot (LBP), ez csaknem 50 százalékos növekedés 2021 azonos hónapjához képest, és csaknem hatszoros növekedés 2019-hez képest.

A legtöbb libanoni háztartást jelenleg palackozott vízzel kell ellátni, részben a csapvíz minőségével kapcsolatos aggodalmak miatt. 2022 áprilisában a palackozott víz ára három-ötszöröse volt az egy évvel korábbinak. Egy öttagú családnak, akik naponta összesen 10 litert isznak, évente körülbelül 6,5 millió libanoni fontot kellene költenie vízivásra, a főzéshez és a higiéniai szükségleteik kielégítésére használt víz mellett.

A vízválság kritikusan érinti a kórházakat és más egészségügyi központokat, valamint az iskolákat.

A kiszámíthatatlan vízellátás óriási kockázatot jelent a csecsemők és kisgyermekek számára, akik különösen ki vannak téve a tiszta, biztonságos víz nélkül, valamint a megfelelő higiéniai körülmények hiányában fellépő   betegségeknek, amelyek az 5 év alatti gyermekek körében az egyik vezető haláloknak számítanak.

Az UNICEF kiemelte, hogy az állami szolgáltatókon keresztül történő vízellátás továbbra is a legjobb és legolcsóbb megoldás. Azonnal intézkedni kell az energiaválság megoldása érdekében, illetve sürgős és jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a közüzemi hálózatok újra működőképesek legyenek.

Amíg a kormány a válság megoldásán dolgozik, kulcsfontosságú, hogy minden család, különösen a legkiszolgáltatottabbak megengedhessék maguknak a vizet. „A vízhez való hozzájutás nemcsak alapvető szükséglet, hanem alapvető jog is. Az elegendő, megfizethető és biztonságos víz életeket menthet meg, és a gyermekek egészségét megőrzi” – mondja Beigbeder.

Az UNICEF a válság kitörése óta jelentősen megnövelte a libanoni vízszolgáltatások támogatását, hogy az országban mindenki hozzáférhessen a biztonságos vízhez. Az UNICEF-nek évi 75 millió dollárra van szüksége a kritikus rendszerek működőképességének fenntartásához, a víz több mint négymillió emberhez való eljuttatásához, valamint a nyilvános vízrendszerek hozzáférésének és működésének biztosításához.

Az UNICEF WASH programjának intézkedései 2021-ben és 2022-ben:

  • Az UNICEF a legkritikusabb helyszíneket helyezte előtérbe, és 830 vízrendszer javításához járult hozzá. Ez lehetővé tette 500.000 ember napi egy-két órányi vízellátásának fenntartását.
  • Az UNICEF alkatrészeket, például csöveket és szerelvényeket biztosított, hogy a négy fő vízügyi létesítmény sürgős hálózati javításokat végezhessen el.
  • Az UNICEF 20 klórozórendszert javított meg, illetve 143 tonna klórt és 50 tonna vas(III)-kloridot szállított az országba, ami körülbelül napi 260.000 köbméter víz kezelését tette lehetővé. Ez körülbelül 2 millió ember számára jelent segítséget.
  • Az UNICEF továbbra is támogatja a vízügyi létesítményeket, bizonyos kritikus napi működési szükségleteket fedezve, amelybe beletartozik a vízminőség vizsgálatához és adminisztrációjához szükséges ellátás is.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek