Híreink

Trópusi vihar pusztított Mozambikban

2022. február 14. 11:21

2022. január 24-én sújtott le az Ana nevezetű trópusi vihar Mozambik középső és északi területeire. Az UNICEF a helyszínen biztosít vészhelyzeti segítségnyújtást.

Több mint 45.000 embernek, köztük 23.000 nőnek és gyermeknek lehet szüksége humanitárius segítségnyújtásra a vihar után, amely főként Nampula, Zambezia, Tete, Niassa, Sofala és Manica tartományokat érintette.

Több iskola tetejét lefújta a szél, az osztálytermek megrongálódtak.

 

Az erős vihar áradásokat okozott, közel 10.500 otthont, az insfrastruktúrát, beleértve hidakat, elektromos vezetékeket, iskolákat, vízellátó rendszereket és egészségügyi központokat rombolt le. A mozambiki hatóságok szerint 12 kórház és 137 iskola rongálódott meg, így 27.383 diák nem tudta Mozambikban megkezdeni a január 31-én induló tanévet.

Tekintettel arra, hogy az országban éppen esős évszak van, a helyzet gyorsan még rosszabbra fordulhat, ha egy következő viharral több eső érkezik a már megtelt folyókba és gátakba.

Ez a család az Ana vihar miatt kényszerült otthonának elhagyására. Most a Chimbonde nevű átmeneti menedékhelyen élnek, ahol rajtuk kívül még 164 másik család tartózkodik.

 

,,Az UNICEF a partnereivel és a mozambiki kormánnyal együttműködve nyújt életmentő segítséget a gyermekeknek és családjaiknak, a vihar által leginkább érintett területeken” – nyilatkozta Maria Luisa Fornara, az UNICEF mozambiki képviselője. Az Ana vihar erős példája annak, hogy a klímaválság egy valódi fenyegetés és legnagyobb elszenvedői a gyermekek.

Az UNICEF szappant, víztisztító tablettát és terápiás élelmiszert oszt, továbbá olyan ideiglenes gyermekbarát központokat állít fel, ahol a gyermekek biztonságos körülmények között tanulhatnak és játszhatnak.

Az UNICEF 3 egészségügyi sátrat állított fel a Chimbonde átmeneti menedékhelyen.

 

2016 és 2021 között két súlyos aszály és nyolc trópusi vihar sújtotta Mozambikot, köztük az Idai és a Kenneth ciklonok, amelyek 2019-ben csupán 6 hét különbséggel csaptak le az országra, és összesen 2,5 millió embert érintettek.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek