Híreink

Válság a Száhel-övezetben

2020. október 30. 10:23

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatójának észrevételei a Miniszteri Kerekasztal ülésen a Közép-Száhel-övezet humanitárius helyzetéről

NEW YORK, 2020. október 20. – Az UNICEF és a partnereink nevében szeretnénk rávilágítani a szemünk előtt zajló problémára. Mialatt ezt a beszédet mondom, Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben 7,2 millió gyermeknek van szüksége sürgős humanitárius segítségre – a tavalyi 4,3 millióhoz képest. Ezen országok lakosainnak életét a bizonytalanság, a fegyveres erőszak, a mélyszegénység, az éhínség és most a COVID-19 keseríti meg – veszélyeztetve a gyermekek és fiatalok jövőjét. Egy olyan régió jövője forog kockán, amelyben  rengeteg ígéret és lehetőség rejlik mind Afrika, mind az egész világ számára.

Ez a helyzet egy migrációs válság – több mint egymillió gyermek volt kénytelen elhagyni az otthonát.

Ez egyben táplálkozási válság is – 2,9 millió gyermeket fenyeget az alultápláltság veszélye, ami 20 százalékos növekedést jelent az év kezdete óta.

Ez egyre inkább vízügyi- és higiéniai válság is – több mint 6,7 millió rászorulóval.

Oktatási válságról is van szó – 20 millió gyermeknek nincs lehetősége iskolába menni, ami több mint kétszeresére nőtt a világjárvány kezdete óta.

Ez egy biztonsági válság – 2,3 millió gyermeknek van szüksége most a támogatásunkra. Különösen a serdülőkorú lányok kiszolgáltatottak, akik szexuális zaklatás, gyermekházasság vagy a korai terhesség veszélyének vannak kitéve. Nem is beszélve arról, hogy az egyes közösségekre, iskolákra, egészségügyi központokra és otthonokra mért fegyveres támadások szüntelenül fenyegetik a fiatalokat, rémálommá téve ezzel mindennapjaikat. 

Ez egy gazdasági válság, mivel csökkennek a szociális kiadások, növekszik az infláció, és a háztartások küzdenek, hogy ki tudják fizetni az alapvető szükségleteiket.

A gyerekek az iskolában gyakorolják, hogyan vonuljanak menedékbe fegyveres támadás esetén (Dori, Burkina Faso).

A családok számára pedig a Közép-Száhel területére való bejutás is nehézséget jelent. Ezeknek a gyermekeknek sürgősen szükségük van a támogatásunkra, de az idő előrehaladtával egyre nehezebb és veszélyesebb eljutni hozzájuk.

Az UNICEF a partnereivel együtt országszerte – főleg terepen – mindent megtesz, amit csak tud. Például csak ebben az évben 364 000 súlyosan alultáplált gyermeken segítettünk. A WASH partnereivel együtt több mint 560 000 ember kapott ivóvizet, illetve lehetőséget főzéshez és higiéniai eszközökhöz.

Az ENSZ értékeli és elismeri partnerei humanitárius munkáját. Egy csapatként elérjük a lehető legtöbb, leginkább rászoruló gyermekeket Közép-Száhel területén. 

De az igények meghaladják a reagálási képességünket. Szükségünk van egy olyan adományozó közösségre, amely velünk együtt küzd azért, hogy megmentse ezt a régiót. Erre a humanitárius válaszra valamennyi partnerünk munkája alulfinanszírozott. Augusztus végéig a Burkina Fasora, Malira és Nigerre szánt 1,4 millió dollárnak csak a 39 %-át kaptuk meg. Ez a szakadék azt jelenti, hogy a gyermekek mindennap nélkülözik a táplálékot, az egészséget, a védelmet, az oktatást, a szociális védelmet, valamint az ivóvizet és a megfelelő higiéniai körülményeket. Ez egyben azt is jelenti, hogy a veszélyben van a Közép-Száhel övezet kormányaival végzett munkánk az országok helyzetének javtásáért. Szükségünk van fejlesztő partnerekre, hogy jobb rendszereket építsünk ki a régióban. Beleértve a biztonságos, tápláló és megfizethető ételek elérhetőségét és az alultápláltság problémáját. És fontos még továbbá a gyermekek pszichoszociális támogatása, hogy megbirkózhassanak az átélt traumákkal.

Támogasson minket, hogy kiterjesszük a szociális védelmet, például készpénzátutalással, hogy ez elősegítse a családok alapvető szükségleteinek kielégítését, mint például az étel, az oktatás és az egészségügyi ellátás.

Segítsen nekünk az innovatív és minőségi tanulás megteremtésében minden gyermek számára – beleértve a digitális lehetőségeket is. Különös hangsúlyt fektetve a menekültekre, migránsokra, lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekekre.

Működjön együtt velünk és a minisztériumokkal a víz- és szennyvízelvezetés fejlesztésében mindhárom országban – ez meglehetősen alulfinanszírozott ügy. Nem csak a COVID-19 kezelésében, hanem a vízhiányra és az éghajlati sokkokra hajlamos régiót is támogatva ezzel. A múlt heti esemény „A tűz alatt álló víz a Közép-Száhel övezetben” összehozta a WASH csoportot civil szervezeteinkkel és kormányzati partnereinkkel, hogy megvitassák, hogyan tudnánk együtt javítani a vízellátás és szanitáció hatékonyságát a terepen.

Dolgozzon velünk hogy több szociális szektorba tudjunk befektetni – és azokért, akik ezekben a szektorokban szolgálnak: pl. tanárok, egészségügyi dolgozók, szociális dolgozók és önkéntesek, akik sokat tesznek azért, hogy támogassák a gyermekeket és családjaikat ebben a veszélyes időszakban.

És végül emelje fel hangját, hogy leállítsuk az iskolák, kórházak, a vízügyi- és szennyvízkezelési központok, valamint a fronton dolgozók elleni támadásokat és fenyegetéseket.

Az erőszaknak véget kell vetni. Béke nélkül milyen reményeket szőhetnek ezek az országok?

A gyermekek szükségleteinek kielégítése mellett a békébe és társadalmi összetartásba is pénzt és energiát fektetünk, valamint – remélhetőleg – Burkina Faso, Mali és Niger fejlődésébe is.

Álljunk hát ki együtt ezen szükségletek mellett, és adjuk meg a régió gyermekeinek a jobb jövőre való lehetőséget, amit valamennyien megérdemelnek. Köszönöm.

Henrietta Fore

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek