Híreink

Védelmet kell nyújtani az ukrajnai konfliktus eszkalálódása elől menekülő, kísérő nélküli és családjuktól elszakított gyermekeknek

2022. március 07. 18:41

Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatójának és Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosának közös nyilatkozata

New York/ Genf, 2022. március 7 – Az elmúlt héten több mint egymillió menekült volt kénytelen elhagyni Ukrajnát, hogy biztonságot és védelmet keressen. Közülük több százezren gyerekek. A menekülők közül sokan kísérő nélkül, vagy szüleiktől, családtagjaiktól elszakítva menekülnek.

“A szülői gondoskodás nélkül maradt gyermekek fokozottan ki vannak téve az erőszak, a bántalmazás és a kizsákmányolás veszélyének. Amikor ezek a gyermekek a határokon túlra kerülnek, a kockázatok megsokszorozódnak. Vészhelyzetben az emberkereskedelem kockázata is megnő.”

“Az UNICEF és az UNHCR sürgeti az összes szomszédos és a migrációs útvonalban érintett országokat, hogy biztosítsák az Ukrajnából menekülő, kísérő nélküli és családjuktól elszakított gyermekek azonnali azonosítását és nyilvántartásba vételét, miután lehetővé tették számukra a területükre való belépést.”

“Az államoknak a határátlépést követően azonnal biztonságos helyeket kell nyújtaniuk a gyermekek és családok számára, melyeket össze kell kapcsolni a helyi gyermekvédelmi rendszerrel. A jelenlegi vészhelyzet szükségessé teszi továbbá a gyermekvédelmi rendszer kapacitásbővítését, mind a szakemberek szintjén, mind pedig a szolgáltatások szintjén, különös tekintettel arra, hogy a szexuális visszaéléseket megakadályozzák, illetve arra, hogy a családegyesítés minél gyorsabban, hatékonyabban megtörténjen.”

A családjuk nélkül a határokon túlra kényszerült gyermekek számára az ideiglenes nevelőszülői vagy más közösségi alapú, állami rendszeren keresztül történő gondoskodás kritikus fontosságú. Az örökbefogadásra nem kerülhet sor vészhelyzetben vagy közvetlenül azt követően. Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekeket lehetőség szerint újraegyesítsék a családjukkal, ha ez az újraegyesítés a gyermek legfőbb érdekét szolgálja.

“Ukrajnában közel 100 000 gyermek él gyermekvédelmi szakellátásban, ebből a gyerekek fele valamilyen fogyatékkal él, ők jellemzően nagyobb intézményekben vannak elhelyezve. E gyermekek közül sokuknak vannak rokonai vagy törvényes gyámjai. a szomszédos országokba vagy azon túlra próbálják biztonságba helyezni a gyermekeket. Bár elismerjük, hogy bizonyos körülmények között a humanitárius evakuálások életmentőek lehetnek, és üdvözöljük a gyermekek biztonságba helyezésére irányuló erőfeszítéseket, kritikus fontosságú, hogy a gyermekek érdekében különleges intézkedéseket hozzanak, és hogy a szülők vagy a gondozásukért felelős személyek ehhez beleegyezésüket adják. Semmilyen körülmények között nem szabad családokat szétválasztani az evakuálások következtében.”

“Az ukrajnai intézményekben élő gyermekekért törvényes képviselőinek biztosítaniuk kell, hogy az evakuálások a nemzeti hatóságok utasításainak megfelelően történjenek. A mozgásokat a határ átlépésekor azonnal jelenteni kell az illetékes ukrajnai és szomszédos országbeli hatóságoknak, és amennyire lehetséges, a gyermekeket személyazonosító irataikkal és ügyirataikkal együtt kell evakuálni.”

„Az UNHCR és az UNICEF hálás az államok által tanúsított szolidaritásért és készségért, hogy a kísérő nélküli és családjuktól elszakított gyermekeket esetleges áthelyezési programokon keresztül támogatják. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a kísérő nélküli és családjuktól elszakított gyermekek különösen kiszolgáltatottak. Irányadó, hogy az azonnali szükségleteiket és biztonságukat ott helyben kell megoldani, de a közép- és hosszú távú megoldásokat az ő érdekeik alapján kell meghatározni.”

“Az UNHCR és az UNICEF elkötelezett amellett, hogy kéz a kézben dolgozzanak a nemzeti hatóságok támogatása érdekében, a gyermekek védelmét és legfőbb érdekét szolgálva.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek