Híreink

Vészhelyzeti segítségnyújtás a bangladesi menekülttáborban

2021. május 03. 15:40

Pusztító tűz ütött ki március végén a Cox’s Bazaar közelében lévő Balukhali menekülttáborban, ahol több százezer rohingya menekült él. Több tízezer gyerek otthona vált a lángok martalékává, rengeteg embert kellett evakuálni. A tűz gyorsan terjedt és hatalmas pusztításokat végzett.

Az UNICEF egészségügyi, oktatási és gyermekbarát központjainak egy része is odaveszett a katasztrófában.

 

Gyerekek a tűz által hátrahagyott romok között.

A rohingyák 2017-ben kényszerültek Mianmar elhagyására, amikor a hadsereg véres etnikai tisztogatásba kezdett a népcsoport ellen. Nem elég, hogy az érintett családoknak a múltban elszenvedett traumákkal is meg kell küzdeniük, most átmeneti otthonaikat és biztonságukat is elveszítették.

Az UNICEF munkatársai egyből a helyszínen voltak és nagylelkű adományozóinknak köszönhetően egyből meg tudtuk kezdeni a segélyezési munkálatokat:

 

  • Elkezdtük visszaépíteni a tűzben megsemmisült otthonokat és más közösségi létesítményeket.
  • Gyerekbarát központokat állítottunk fel, ahol a gyerekek pszichoszociális támogatásban részesülnek.
  • 130 gyereket egyesítettünk újra családjával.
  • Átmeneti egészségügyi központokat hoztunk létre, ahol 265 sebesültet láttunk el.
  • Táplálkozási szakértők segítségével látjuk el az alultáplált gyerekeket és a szoptató édesanyákat. Víztartályok kihelyezésével biztosítjuk a tiszta ivóvizet a tábor lakóinak.
  • Egészségügyi és tisztasági csomagokat, valamint alapvető gyógyszereket osztottunk szét a rászorulóknak. Átmeneti mosdókat és zuhanyzókat állítottunk fel.

 

A gyerekbarát központokban a traumát átélt gyerekek pszichoszociális támogatásban részesülnek, foglalkozásokon vehetnek részt, rajzolnak és játszanak, hogy ismét gyereknek érezhessék magukat.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek