Híreink

1.5 millió gyermek került veszélybe a Vietnámot sújtó áradások során

2020. október 29. 11:25

A Vietnám középső részén pusztító áradások és földcsuszamlások következtében 1.5 millió gyermek nem jut elegendő élelemhez, megfelelő oktatáshoz, valamint a mindent elborító víz miatt fertőző betegségek áldozataivá válhatnak. Magas számban terjednek a krónikus hasmenéses és nőgyógyászati betegségek. A 2 méter magas árvízszint mintegy 135.000 családot érint, és több mint fél millió embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez.

Csupán törmelék maradt ennek a két kisfiúnak az otthonából.

 

Az ültetvények megsemmisültek, az infrastruktúra megkárosodott, így  számos család megélhetése került veszélybe. Valamennyi kórház teljesen használhatatlanná vált vagy pedig megközelíthetetlen a magas vízszint miatt. Ennek következtében az anyák és gyermekeik nem kapják meg azokat az alapvető és preventív egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek a koronajárvány idején most még fontosabbak lennének. Nemcsak a kórházak, de az iskolák is megrongálódtak, így közel 1.2 millió gyerek esett ki ideiglenesen az oktatásból.

Ez csak egy, a több ezer megrongálódott iskola közül.

 

A COVID-19 társadalmi és gazdasági következményei már így is rengeteg családot az éhezés szélére sodortak. A mostani természeti katasztrófa pedig minden reményt elvett ezen családoktól és gyermekektől.

Az áradás és a földcsuszamlások végeztével sem nyugodhatnak meg az otthonukat elveszített gyermekek és családok, mert nemrég egy olyan erejű vihar érte el Vietnám partjait, amilyen 20 éve nem volt az ország történetében.

Az UNICEF munkatársai igyekeznek mindenkivel beszélni, hogy felmérjék a károkat és az igényeket.

 

Az UNICEF a Vietnámi Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal összefogva dolgozik a helyszínen. Igyekeznek minél előbb felmérni a gyermekek és nők szükségleteit és megtenni a vészhelyzeti intézkedéseket a leginkább érintett tartományokban.

Mit tesz az UNICEF a helyszínen?

  • Digitális eszközök és online platformok segítségével, valamint a Vietnámi Oktatási és Képzési minisztériummal együttműködve biztosítja az iskolából ideiglenesen kimaradó gyermekek továbbtanulását.
  • Mentális és pszichoszociális támogatást nyújt a katasztrófát átélt gyermekeknek és családjaiknak.
  • Az UNICEF támogatja a mobil egészségügyi csapatokat és a vészhelyzeti orvosi eszközök biztosítását.
  • Az UNICEF azon dolgozik, hogy minden fiatal anya, gyermek és terhes nő számára elérhetőek legyenek az alapvető egészségügyi szolgáltatások.
  • Alapvető higiéniás csomagokat és víztisztító tablettákat biztosít a katasztrófával sújtott területeken.
  • Az UNICEF élelmet juttat a terhes nők és az 5 éven aluli gyermekek számára.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek