Híreink

A Világ Legnagyobb Tanórája Magyarországon is

2015. október 01. 08:58

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amiben 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a Föld lakóival. A célok iránymutatásként szolgálnak, hogy 15 éven belül jelentős és mélyreható változások következzenek be, így biztosítva a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetnénk a jövő gyermekeinek szükségleteit. A Globális Célok a fenntartható fejlődést szolgálják, és a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani többek között az extrém szegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, minőségi oktatás biztosításával és környezetünk védelmével.

A célkitűzéseket A Világ Legnagyobb Tanórája a gyerekekhez is elviszi, hiszen ők a leginkább érintettek benne, és megannyi úton járulhatnak hozzá azok eléréséhez. A Világ Legnagyobb Tanórájához több mint 100 ország csatlakozott, köztük Magyarország is.

A világ minden részén egy időben, szeptember utolsó hetében kerül megrendezésre a tanóra, így megalkotva a világ legnagyobbját. Célja, hogy minél több általános iskolában, minél több osztályban megismerkedjenek a Globális Célokkal, és bevonják a gyerekeket annak elérésébe. A projekt tehát nem csak a célok megismertetésére összpontosít, hanem kiemelt szándéka a fiatalabb generáció inspirálása ezek elérésére. A pedagógusok szabadon megválaszthatják, hogy a hét folyamán mikor tartják meg a tanórát, melyhez számos, külön erre a célra kialakított segédanyag áll rendelkezésükre. A tanóra interaktív és játékos jellegét korosztályhoz igazítható óraterv vázlatok, egy animációs film és egy képregény is segíti.

A kezdeményezést továbbgondolva Magyarországon meghirdetésre kerül az Okos Iskola Kupa, amely egy országos tudáspróba verseny. A tudáspróba a Minőségi Oktatást, mint az egyik Globális Célt tűzi a zászlajára. A versenyen felső tagozatos általános iskolás diákok indulhatnak 3 fős csapatokban. A verseny 3 on-line fordulóból és egy döntőből áll, ahova az 5 legjobb csapat jut be. A döntő neves zsűri előtt zajlik értékes díjakért. A fordulók felölelik a fenntarthatóság és környezetvédelem, a sport és az információs technológia témaköreit, illeszkedve a 21. század fontos kérdéseihez. A fődíj egy közel 10 millió Ft értékű berendezett Samsung Okos Osztály az iskolának, valamint 1-1 okostelefon a nyertes csapatnak és felkészítő tanáruknak.

Az eseménysorozat magyarországi lebonyolítója az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére a PontVelem Nonprofit Kft., szakmai partnere az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.

További információk elérhetők a kezdeményezés magyar és globális oldalán.