Híreink

Veszélyben a konfliktus sújtotta területek vízellátása

2021. június 08. 11:00

A háborús országokban a vízellátó és higiéniai szolgáltatásokat biztosító létesítmények sem mentesülnek a támadások alól. Ez gyermekek millióinak életét teszi kockára. A “Water Under Fire Volume 3: Attacks on water and sanitation services in armed conflict and the impacts on children”  című jelentés 9 országot vizsgál e tekintetben a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsiában és Európában, és leírja, hogy mintegy 48 millió embernek nincs hozzáférése tiszta vízhez és alapvető higiéniai szolgáltatásokhoz.

A megfelelő vízellátáson gyermekek millióinak az élete múlhat. Az elmaradott országokban az 5 év alatti gyermekek 20-szor nagyobb eséllyel halnak meg hasmenéses megbetegedésekben, mint erőszak következtében.

A vízhez való hozzáférés a túlélés záloga, soha nem szabadna stratégia fegyverként alkalmazni”- jelentette ki Manuel Fontaine, az UNICEF vészhelyzeti programokért felelős igazgatója. “A vízellátó és egészségügyi infrastruktúrára mért csapások a gyermekek elleni támadást is jelentik, hiszen amikor a vízellátás megszűnik, az olyan gyakran halálos kimenetelű betegségek, mint a kolera vagy a hasmenés, futótűzszerűen kezdenek terjedni. A kórházak jelentős része működésképtelen, a gyermekek közti alultápláltság mértéke és az éhezés nő. A gyermekek és az anyák gyakran hosszú időt töltenek a vízlelőhelyek felkutatásával, valamint vízhordással, így ilyenkor még inkább megnő a bántalmazás és erőszak kockázata, aminek különösen a lányok vannak kitéve.

A jelentés részletezi, hogy a gyermekekre és családokra nézve milyen súlyos következményekkel jár, ha a vízügyi és egészségügyi infrastruktúrát a harcban álló felek megtámadják, lerombolják, illegálisan ellenőrzés alatt tartják, vagy annak működését más módon korlátozzák. A szerzők kiemelik, hogy a gyermekek vízhez való hozzáférése szinte minden háborús országban veszélyeztetett, így az UNICEF a helyszínen ezen a téren is segítséget biztosít.

Kelet-Ukrajnában például év eleje óta négy alkalommal mértek csapást a vízellátó hálózatokra, 2017 óta pedig összesen 380 támadás jegyezhető fel. Közel 3.2 millió embernek van szüksége vízre és higiéniai szolgáltatásokra az országban.

A hat éve elhúzódó konfliktus Jemenben 122 légicsapást eredményezett a vízellátó hálózatokra 2015 márciusa és 2021 februárja között. Körülbelül 15.4 millió embernek van szüksége sürgősen tiszta vízre és egészségügyi szolgáltatásokra, mivel a kolerajárvány továbbra is gyermekek ezreit betegíti meg minden héten.

2019 óta a Palesztin Állam 142 vízellátó és egészségügyi létesítményét összesen 95 támadás sújtotta. Több mint 1.6 millió ember él ezen alapvető szolgáltatások nélkül.

Az évtizedek óta tartó háborús helyzet Irakban súlyos károkat eredményezett a vízellátó és egészségügyi hálózatokban, ezzel 1.85 millió embert vágott el a nélkülözhetetlen ivóvíztől és a megfelelő higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáféréstől.

Szíriában körülbelül 12.2 millió embernek van szüksége vízre és egészségügyi szolgáltatásokra a 10 éve zajló konfliktus okozta súlyos károk következtében.

Ahhoz, hogy sürgősen megvédhessük a gyermekeket a konfliktusoktól és garantálni tudjuk a biztonságos vízellátásukat, az UNICEF felszólítja:

  • minden konfliktusban álló felet, hogy azonnal fejezzék be támadásokat a vízellátó és higiéniai infrastruktúrát biztosító létesítmények és az azokat üzemeltető személyzet ellen, és teljesítsék kötelezettségeiket a gyermekek védelmének érdekében, beleértve a vízellátó és egészségügyi hálózatok megóvását;
  • az államokat, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy határozottabban lépjenek fel a támadások elkövetőinek elszámoltatásakor;
  • az UNICEF kéri az adományozókat, hogy a vízellátó és higiéniai infrastruktúrát ért támadásokkor nyújtsanak további segítséget, mivel ezek a létesítmények jelentik a védelem legelső szintjét a fertőző betegségekkel szemben;

Az UNICEF a konfliktusokban érintett országokban azon dolgozik, hogy megvédje a gyermekeket és biztonságos ivóvizet, valamint egészségügyi szolgáltatást nyújtson azáltal, hogy fejleszti és megjavítja a vízellátó rendszereket, vizet szállít, illemhelyeket létesít és segít a megfelelő higiéniai gyakorlatok elsajátításában.

2020-ban az UNICEF és partnerei vészhelyzetek esetén vizet, egészségügyi szolgáltatásokat és higiéniás termékeket biztosítottak 120 országban, ezzel 39 millió embernek lehetővé téve a tiszta ivóvízhez való hozzáférést és közel 7 millió embernek az egészségügyi ellátást.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek