Vond be iskoládat! Táncolj, játssz, tervezz!

Felhívás a gyerekekhez!

Képzelj el egy napot, amikor meghallgatják és megértik a hangodat. Képzeld el azt a pillanatot, amikor az üzenetedet az egész világ meghallja.

November 20-án a gyerekek a világon mindenütt felemelik a hangjukat, hogy elmondják a véleményüket az őket körülvevő világról, hogy kiálljanak a jogaikért, és hogy képviseljék a generációjuk érdekeit. És felemelik a hangjukat azokért a gyerekekért is, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt megtehessék.

Benne vagy?

Felkészülés a Gyermekek Világnapjára

November 20-a egy különleges születésnap. 1989-ben ekkor írták alá az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amit később Magyarország is beemelt a jogrendszerébe. Az Egyezmény a gyerekek életének minden részletével foglalkozik. Ha többet szeretnél megtudni róla, keresd fel a https://unicef.hu/ismerd-meg-jogaidat/ oldalt.

Az Egyezmény 12. cikke arról szól, hogy minden téged érintő ügyben jogod van elmondani a véleményedet. A felnőtteknek meg kell hallgatniuk téged, és meg kell fontolniuk, amit mondtál.

Figyeljetek és hallassátok a hangotokat! Jogotok van a számotokra fontos ügyekben megszólalni!
A Gyermekek Világnapján beszélj az osztálytársaiddal és a tanáraiddal és döntsétek el, hogy miről és hogyan akarjátok hallatni a hangotokat! Az UNICEF Gyerekhang program lehetőséget teremt arra, hogy elmondd a magadét, bármiről, ami fontos Neked. Legyetek kreatívok, találjátok ki ennek formáját, csináljatok olyasmit, amihez a leginkább kedvetek van.

Könnyítésképpen adunk néhány ötletet.

  • Tartsátok meg a tanárok helyett november 20-án az órákat, és mutassátok meg, hogyan szeretnétek tanulni. Készíthettek rövid videót a legjobb pillanatokról, és megoszthatjátok az interneten #UNICEFgyerekhang hashtaggel.
  • Beszéljétek meg a tanárokkal előre, hogy november 20-án milyen különleges témáról szeretnétek tanulni. Tervezzétek meg közösen az órát, és mutassátok meg, hogy szerintetek mi lesz számotokra igazán fontos, mire felnőttek lesztek.
  • Írassatok dolgozatot a tanáraitokkal arról, hogy mennyit tudnak a számotokra fontos dolgokról.
  • Készítsetek közvéleménykutatást az iskolában arról, ami fontos Nektek. Osszátok meg az #UNICEFgyerekhang hashtaggel a közösségi médiában.

Játsszatok!
1. játék: A világ urai
Álljatok vagy üljetek körbe, és dobjatok vagy gurítsatok egymásnak egy kék labdát (a Gyermekek Világnapjának szimbólumát). Aki elkapja, mondja el, hogy ha ő lenne a világ ura, milyen változást idézne elő a világ gyerekeinek az érdekében. Például: „Minden gyereknek elég ennivalót adnék.” vagy „Minden gyereket otthonhoz juttatnék.”
Játsszatok mindaddig, amíg mindenki sorra nem kerül.
Örökítsétek meg a legjobb ötleteket írásban, rajzon vagy videón és osszátok meg a kívánságotokat a többi gyerekkel az #UNICEFgyerekhang hashtaggel együtt.

2. játék: Tervezz egy Gyermekek Világnapja emojit!
A Gyermekek Világnapján a gyerekek mindenütt a világon azzal foglalkoznak, hogyan tudnának kiállni a többiekért, megvédeni a veszélyben élők életét, harcolni a jogaikért és elérni, hogy minden gyerek teljes életet élhessen.
Ha terveznél egy, a Gyermekek Világnapjáról szóló emojit, az hogyan festene?
Rajzold le, és amikor készen vagy vele, kérd meg a szüleidet vagy tanáraidat, hogy osszák meg a közösségi médiában az #UNICEFgyerekhang hashtaggel együtt.
Lehet, hogy a te rajzodat választják jövőre a Gyermekek Világnapja emojijának!

3. játék: Mozgasd meg a világ gyerekeit!
Tanuld meg a lépéseket, és készíts róla videót! Vegyél részt ebben a világméretű megmozdulásban! Válaszd meg ötletesen a helyszínt: ez lehet az osztálytermed, egy nagy közösségi tér az iskoládban, az udvar, az ebédlő vagy bármi, ami biztonságos.
Szüleid és tanáraid engedélyével filmezzétek le, ahogy az osztályod táncol, és osszátok meg az #UNICEFgyerekhang, #WorldChildrensDay, #KidsTakeOverSchools hashtagekkel együtt. Ne feledjétek, hogy az Instagram oldalatoknak publikusnak kell lennie, vagy tegyétek nyilvánossá a Facebook posztot! Legyetek kreatívak, és lehet, hogy éppen a ti filmetek fog szerepelni a nemzetközi UNICEF Gyermekek Világnapja filmben!

Készen álltok? Rajta! Kezdjetek hozzá! Ez a ti napotok. Ha sikerül, és sokan álltok ki magatokért, minden nap a gyermekek napja lesz.

További információ:
Ivanics Lilla
lilla.ivanics@unicef.hu
+36 30 559 52 58

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek