Földi pokol Jemenben: gyermeksorsok háború és koronajárvány között

A világ legnagyobb humanitárius válsága elviselhetetlenné teszi a létezést a gyermekek számára.

Légi csapások, éhínség, vízhiány, halálos betegségek: a jemeni emberek mindennapjai.

A koronavírus megjelenésével még nagyobb kihívásokkal néz szembe az az ország, ahol az emberek 80%-a az elhúzódó konfliktus miatt nincstelenné vált, ahol a gazdaság összeomlóban van, ahol az egészségügyi rendszer tavaly már így is alig tudott megküzdeni a folyamatosan kiújuló járványokkal. Ez az az állam, ahol az iskola helyett a fegyveres szolgálat jelenti sok gyerek számára az egyetlen jövőképet, ahol nem ritkán gyerekmunka árán kerül étel a családok asztalára, és ahol a mindennapos bombatámadások mellett már nemcsak az erőszak és az éhínség, hanem a legújabb világjárvány is szedi az áldozatait.

  • 2 millió gyermek folyamatosan éhezik, 340.000-ret fenyeget közvetlenül az éhhalál
  • 10 millió gyerek nem fér hozzá tiszta vízhez, amely ellehetetleníti az alapvető higiéniát
  • 4 millió gyerek sorsa kifejezetten az UNICEF segélyszállítmányaitól és beavatkozásától függ

Támogatásod túlélést jelent a reménytelenség közepette:

5 éve tart a háború – Csak a béke hozhat változást

Az elhúzódó konfliktus következtében az ország a gazdasági összeomlás szélére került. Az emberek az utóbbi időszakban a munkalehetőségek és a pénzhiány miatt olyannyira elszegényedtek, hogy mára a lakosság 80%-a csak segélyekből élhet túl. Az éhínség soha nem látott méreteket öltött. Az UNICEF a csecsemő és gyermekosztályokon speciális kezelést biztosít az életveszélyesen legyengült babák, gyermekek és anyák számára. Ehhez egy magas kalóriatartalmú, mogyoró alapú, úgynevezett Plumpy’Nut készítményt, valamint terápiás tejet alkalmazunk, a kiszáradástól pedig rehidratáló sóval óvjuk meg őket. Ezek az eszközök igazi csodaszerek, amelyeket az orvosi stabilizálást követően otthon a szülők maguk is odaadhatnak gyermekeiknek, ezzel is segítve a gyógyulást. Az alultápláltság kiszűrésében egy különleges felkarmérő segíti a szakembereket: a sárga zóna már a veszélyt jeleni, pirosnál pedig azonnali beavatkozásra van szükség.

SEGÍTEK

Víz és higiénia szűkében – amikor a szappan is nagy kincs 

A koronajárvány kapcsán szinte másról sem hallani, mint az alapos kézmosás fontosságáról, amely elsődleges szerepet játszik a megelőzésben. Jemenben azonban nemcsak a tiszta víz, de a szappan is hiánycikknek számít. Az emberek a kevéske bevételükből elsődlegesen élelmet és gyógyszereket vásárolnak, a higiéniai eszközökhöz való hozzáférés azonban korlátozott és privilégizált. Nem csoda tehát, ha óriási a félelem, hogy a koronajárvány terjedése a fejlett világhoz képest sokkal nagyobb pusztítást végezhet ebben a régióban, ahol 10 millió ember nem fér hozzá napi szinten az alapvető szükségletekhez, beleértve a szomjoltáshoz és tisztálkodáshoz szükséges vizet. Az UNICEF kiemelt figyelmet fordít arra, hogy felhívja a harcban álló feleket a stratégiai jelentőségű vízszolgáltató rendszer megkímélésére, a tartálykocsis vízszállítás újraindítására, valamint szanitációs rendszer kiépítésére és működtetésére. Szervezetünk ezen felül szappant, higiéniás eszközöket, vízhordó kannákat, és víztisztító berendezéseket tesz hozzáférhetővé a gyerekek és családjaik számára.

SEGÍTEK

A háború áldozatai – elrabolt gyermekkor, kilátástalan jövő

Légi bombázások, fegyveres összecsapások, összedőlt iskolák, kórházak, közintézmények. Egy ma 5 éves jemeni gyerek még nem tapasztalta meg, hogy mi az a béke és stabilitás. 3.6 millió ember vált kifejezetten a konfliktus miatt országon belüli menekültté, sokan az egyik városból a másikba költöznek átmeneti szállásokra, anélkül, hogy tudnák, visszatérnek-e valaha lerombolt otthonaikba. A kegyetlen támadások nagyon gyakran kifejezetten a civil létesítmények ellen irányulnak, amely a gyerekek testi épségét is veszélyezteti. Az UNICEF az elmúlt időszakban több mint 2 millió gyerek számára nyújtott felvilágosítást arról, hogy a fel nem robbant bombákat és lőszereket miként tudják felismerni és elkerülni. Ez egy olyan tananyag, ami egyik diák órarendjében sem szabadna, hogy szerepeljen. A családjukat vesztett, megsebesült gyerekeket a fizikai ellátáson kívül pszichoszociális támogatásban is részesítjük, amelynek keretében több mint 620.000 embert értünk már el.

SEGÍTEK

Gyerekmunka és gyerekkatonaság iskola helyett – tanárok és diákok támogatása

2 millió gyermek már a koronajárvány előtt sem járt iskolába, és ez a szám az utóbbi időszak korlátozásai miatt közel megnégyszereződött. Egyrészt a szülők nem engedhették meg maguknak az iskola költségeit és a tanárok sem tudtak tovább dolgozni, hiszen legtöbbjük a csőd szélén álló országtól már évek óta nem kapott fizetést. A családok megélhetésének biztosítása okán a gyerekek így tanulás helyett több esetben munkába álltak, hogy az asztalra ételt tehessenek. Másrészt a szűkös pénzkereseti lehetőségek következtében  egyre több gyermeket toboroztak be fegyveres egységek, sokszor pénzzel és karrierlehetőséggel kecsegtetve, vagy épp erőszakosan állították maguk mellé a sokszor szülők nélkül maradt gyerekeket. Az UNICEF a tanárokat támogatva és biztonságos tanulási tereket létrehozva segíti a diákokat abban, hogy a járvány után is lehetőség nyíljék a tanulásra. Ezzel elkerülhető, hogy az erőszak és a gyerekmunka által egy egész generáció sorsa pecsételődjön meg. 

Segíts, hogy segíthessünk!

Az UNICEF munkájára a térségben nagyobb szükség van, mint valaha. A terep veszélyes, a segélyszállítmányok Jemenbe való elszállítása és annak országon belüli logisztikája pedig rendkívül nehézkes és tárgyalásokat igényel, de a nehezített körülmények ellenére mi ott vagyunk és segítünk. A jemeni gyerekek senki másra nem számíthatnak, és az életük múlik azon, hogy milyen gyorsan reagálunk.

Mit ér a támogatásod?

Terápiás élelmet

A súlyosan alultáplált gyerekek kórházi és otthoni kezeléséhez terápiás mogyorókészítményt, tejet és rehidráló sót.

2000 Ft 20 db plumpy nut nevű terápiás mogyorókészítményt jelent

SEGÍTEK

 

Vizet és higiéniát

Szappanra, fertőtlenítőszerre, víztisztító tablettákra és vízhordó kannákra van szükség ahhoz, hogy a létszükségletet fedezhessük.

4.000 Ft 40 db szappant vagy 400 db víztisztító tablettát jelent.

SEGÍTEK

Alapvető gyógyszereket

Sürgősségi ellátáshoz, a krónikus betegek gyógyításához, elmaradt védőoltások beadásához.

6.000 Ft-ból 60 gyermek kaphatja meg az első védőoltását

SEGÍTEK

Segíts te is a jemeni gyerekeken!

Adományod éleket ment

SEGÍTEK