Kelet-Ukrajnában a gyermekek minden napja a háborúról szól

3.4 millió ember szorul segítségnyújtásra, amelyből 60% a nők és gyermekek aránya.

 

A kelet-ukrajnai Donbasz régióban 2014-ben robbant ki a fegyveres konfliktus, amely azóta sem csillapodott a kormányerők és a keleti országrész függetlenedését követelő csoportok között. Az összecsapásokban eddig több tízezren sebesültek vagy haltak meg, és 1.6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A háború sújtotta területeken olyan alapvető szükségletek biztosítása vált napi szinten bizonytalanná, mint amilyen az ivóvíz- és az egészségügyi ellátás, valamint az oktatás. A béke megteremtésére irányuló erőfeszítések folyamatosan kudarcot vallanak, a családok helyzete pedig egyre kilátástalanabb. Az UNICEF most is a helyszínen dolgozik, hogy biztosítsa a gyermekek számára az alapvető szükségleteket és az oktatáshoz való hozzáférést.

 

Gyermekek beszámolói a frontvonalról:

Kelet-Ukrajnában a harcok miatt olyan hétköznapi szükségletek biztosítása vált bizonytalanná, mint amilyen az ivóvízellátás. A frontvonal térségében található infrastruktúra folyamatosan megrongálódik, rehabilitálása és működtetése pedig sokszor életveszélyes feladat, mivel a szemben álló felek gyakran stratégiai fegyverként használják a vizet és az ahhoz tartozó ellátórendszereket. A donyecki terület ivóvízellátását biztosító Voda Donbasz Vízmű dolgozóit például többször érte már támadás. Az alkalmazottak közül 2018-ban öten vesztették életüket, amikor buszukat bombatalálat érte a műszak végén. A vízmű működtetése ugyanakkor létfontosságú, mivel 345 000 ember napi vízellátásáért felel. A vízellátás a harcok miatt 2018-ban 89 alkalommal, 2019 első negyedében 19 alkalommal szünetelt a térségben.

 

A fegyveres konfliktusokban számos kórház is megrongálódott, így sok gyermek nem jut hozzá az alapvető egészségügyi ellátáshoz, valamint az alapszintű védőoltásokhoz. 2015-ben a járványos gyermekbénuláshoz köthető megbetegedések száma robbanásszerűen megnőtt, és jelenleg is magas a járványveszély. 2017-ben és 2018-ban Ukrajna egyike volt azon országoknak, ahol a legtöbb kanyaró megbetegedést jelentették. Szintén 2017-ben mintegy 30-an vesztették életüket kanyaró-járványban. A megbetegedések magas számában szerepet játszott, hogy Ukrajnában nem állt rendelkezésére elegendő vakcina a gyermekek oltásához, valamint sok szülő nem bízik az oltások erejében. Európában emiatt itt a legalacsonyabb a gyermekek oltottsági szintje. A helyi egészségügyi szervekkel együttműködésben az UNICEF jelenleg az immunizációs rendszer reformján dolgozikhogy a védőoltások segítségével minden gyermek védettséget élvezzen a betegségekkel szemben.

A háború nemcsak szemmel látható pusztítást végez, hanem láthatatlan sebeket ejtve mély nyomot hagy a gyermekek lelkében is. Donyeck és Luhanszk területén számos gyermek szenved gyötrő rémálmoktól és pánikrohamoktól. Jelenleg minden negyedik gyermek szorul szakember általi terápiára, hogy az átélt megrázkódtatásokat fel tudja dolgozni. Vannak olyan gyermekek, aki minden nap fáradtan érkeznek reggel az iskolába, mert az éjszakai fegyverropogások miatt nem mernek elaludni. Az UNICEF szakértők segítségével támogatja a gyermekeket és nevelőiket a lelki traumák feldolgozásában. Szervezetünk pszichológusokat, mobil egészségügyi csapatokat, művészet terápiás csoportokat biztosít a gyermekeknek lelki megerősítésük érdekében.

 

Az UNICEF kelet-ukrajnai missziójáról 

 

Az UNICEF a konfliktus 2014-es kirobbanása óta jelen van a donyecki és luhanszki térségben, ahol a frontvonal mindkét oldalán összesen 6 irodát működtet. Kelet-Ukrajnában végzett humanitárius munkánk keretében:

  • 1.8 millió ember tiszta és biztonságos ivóvízellátásáról gondoskodunk;
  • támogatjuk a vízellátórendszerek rehabilitálását;
  • részt veszünk a megrongálódott oktatási intézmények újjáépítésében;
  • 130 000 gyermeknek és gondozójának biztosítunk szakértői segítséget a lelki traumák feldolgozásához;
  • prevenciós előadásokat tartunk a gyerekeknek, hogy megtanulják felismerni és elkerülni a harcokból visszamaradt robbanószereket és aknákat;
  • gondoskodunk az alapszintű immunizációról, és együttműködünk az ukrán Egészségügyi Minisztériummal a védőoltási rendszer megreformálása céljából.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek