Közmeghallgatások

Az UNICEF Magyarország arra kérte a települések önkormányzatait, hogy november 20-ához közeledvén tartsanak közmeghallgatásokat, ahol a legfiatalabb lakók is elmondhatják tapasztalataikat, felvetéseiket. Több városvezetés is kedvezően reagált a kezdeményezésre, például Badacsonytomaj, Gyöngyös, Nyíregyháza, Százhalombatta, Szeged, Szekszárd és Zalaegerszeg is meghallgatta a gyerekek hangját.

Zalaegerszeg városa 2018-ban is csatlakozott a programhoz, mint Gyermekbarát település. A közmeghallgatásra 2018. október 10-én került sor a város Dísztermében. A közmeghallgatás – a felnőtt önkormányzat azonos nevű rendezvényéhez hasonlóan – fórumot kíván biztosítani a fiatalok számára, ahol megfogalmazhatják a településsel kapcsolatos észrevételeiket, azt, hogy mit szeretnek a településen és milyen változtatásokat javasolnának. A rendezvényt a városvezetés több tagja is megtisztelte jelenlétével. A zalaegerszegi felnőtt városvezetés fontosnak tartja a fiatalokkal való együttműködést, azt, hogy kikérjék véleményüket a települést érintő kérdésekben, hiszen Balaicz Zoltán polgármester szavaival élve, “mind az a munka amit mi, felnőttek végzünk, az tulajdonképpen értük van, hiszen 10, 20 év múlva ők lesznek azok a városvezetők, orvosok, mérnökök vagy egyszerű kétkezű munkások, akik tovább építik ezt a várost, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a mi mostani döntéseinkkel milyen irányba kormányozzuk a településünket, hiszen ezek a döntések első sorban a jövő zalaegerszegi embereiről, a mostani fiatalokról szólnak.”

Belváros-Lipótváros nem véletlenül nyerte el 2018-ban az UNICEF Gyerekbarát Település címet. Budapest V. kerületi önkormányzata számára kiemelten fontos a fiatalok véleménye, éppen ezért a Belvárosi Közösségi Térben elhelyeztek egy színes, barátságos tájat ábrázoló táblát, amelyen keresztül egész évben kaphatnak visszajelzéseseket még az írni-olvsni nem tudó gyerekektől is. Így a legkisebbek is kimutathatják érzéseiket az intézmény és a város felé, illetve jelezhetik változtatási javaslataikat. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester november 20-án, a Gyerekjogok Világnapján személyesen is meghallgatta a fiatalok véleményét. Vendégül látta a kerületi diákokat a Polgármesteri hivatalban, ahol a gyerekek bepillantást nyertek a képviselő-testületi ülés kulisszatitkaiba, bejárták a hivatal épületét és megnézték a polgármester irodáját is.

Szekszárdon a város önkormányzata, valamint a Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzat szervezésében tartottak közmeghallgatást, amelyen részt vett Ács Rezső polgármester, valamint a városvezetés számos tagja. A találkozó célja az volt, hogy megtudják, mi az, amivel elégedettek a gyerekek és szerintük min érdemes változtatni. A megbeszélésen számos területet érintettek és a városvezetők sok új tapasztalattal gazdagodtak.

Orosháza szintén elnyerte az UNICEF Gyerekbarát Település címet, így örömmel vettek részt a Gyerekek Világnapja alkalmából a fiatal lakosok véleményének kikérésében. Megkérték a helyi iskolákat, hogy felső tagozatban és középiskolában osztályfőnöki órán beszélgessenek a gyerekekkel a településről, valamint tegyenek ki egy dobozt, amibe név nélkül be lehet dobni a papírra vetett gondolatokat. Készítettek egy online kérdőívet is, ahol összesen mintegy 131 fiatal válaszolt a településsel kapcsolatos kérdésekre, például hogy melyik a kedvenc helyük, miért szeretnek ott lakni, és rengeteg változtatási javaslat is érkezett sok-sok jó ötlettel. A kisebbek pedig egy-egy színes rajzban fejezték ki véleményüket.

A Százhalombattán tartott közmeghallgatásról videó is készült, a Városházán Vezér Mihály főpolgármester is meghallgatta a gyerekek felvetéseit, a fiatalokat elsősorban a sportolási lehetőségek, a bicikliutak, a munkalehetőségek és a közösségi gyülekezéshez használt helyek érdekelték. A közmeghallgatás előtt online felméréssel is megkérdezték a gyerekek véleményét és rajzok is készültek.

Gyöngyösön a Gyerekhang jegyében diákönkormányzati képzést és egyben Fiatalok-Döntéshozók Találkozót tartottak a sástói Mátra Kempingben 2018. október 9-én és 10-én. A kétnapos programon a város általános- és középiskolái képviseltették magukat huszonöt diákkal.

A tréning elsődleges célja a fiatalok közéletre nevelése, melynek során megtanulják saját korosztályuk érdekeinek képviseletét, tárgyalási technikákkal ismerkednek meg – mindezt a nemformális pedagógia módszereivel. A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a különböző intézményekből érkező fiatalok korosztályuk érdekében elmondhassák véleményüket, valamint a város vezetése felé közösen alakítsák ki javaslataikat. Strukturált párbeszéd keretén belül folytathattak megbeszélést a vezetőkkel, amelyek célja a politikai döntéshozatal szempontjából hasznos eredmények elérése.

A program vendége volt Hiesz György polgármester, akivel kötetlen beszélgetés során oszthatták meg észrevételeiket, kéréseiket a diákok.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata is csatlakozott az UNICEF Gyerekhang programhoz. A szegedi Ifjúsági Ház Rendezvényközpont D2 Ifjúsági Klubjának munkatársai online kérdőívvel, valamint személyesen kérdezték meg a gyermekeket, fiatalokat arról, hogyan érzik magukat városban, mi a véleményük Szegedről. A rendkívül sikeres akció eredményeit, a csatolmányból. részletesen is megismerheti.

Badacsonytomaj az UNICEF Magyarország felhívására a Tatay Sándor Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulóival töltött ki kérdőívet a településre és a környezetre vonatkozóan a Gyermekjogi Világnap alkalmából. A Badacsonytomaj ifjú lakosai azokra a kérdésekre válaszoltak, hogy mi a kedvenc helyük és miért szeretnek ott lakni.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek