Mit egyen a család a karantén idején? – tippek az egészséges táplálkozáshoz

A koronavírus-járvány a világ minden táján kihívás elé állítja a családokat. Az iskolák és a gyermekmegőrzők bezártak, emiatt sok szülő kénytelen otthonról végezni a napi feladatait, miközben gyermekei ellátására is gondolnia kell. A “Vajon ma este mit vacsorázzunk?” kérdéskör egy újabb megoldandó kérdés az egymással versengő feladatok között. A tervezést megnehezíti, hogy a pánikvásárlások és az élelmiszerellátásban létrejövő akadályok következtében számos hozzávalót nehéz beszerezni. Emellett a munkanélküliség és kieső jövedelmek miatt az élelmiszervásárlás számos családnak pénzügyi kihívást is jelent.

A feje tetejére állt hétköznapokban  a félkész, illetve feldolgozott élelmiszerek vásárlása érthető módon sok szülő számára jelent megoldást, hiszen ezek a termékek szinte azonnal fogyaszthatók, és áruk is kedvező. Ugyanakkor léteznek más könnyen elkészíthető, kedvező árú és egészséges alternatívák is. A továbbiakban bemutatunk öt tippet, amelyek segítségével a gyermekek változatos és tápláló étkeleket fogyaszthatnak. Az egészséges táplálkozás nemcsak a gyermekek fizikai és szellemi fejlődését támogatja, hanem hozzájárul az egészséges étkezési szokások kialakításához is.

5 tipp az egészséges étkezéshez

Szoptatási tanácsok
Az anyatej továbbra is megfelelő táplálék a 6-24 hónapos gyermekek számára. A koronavírussal fertőzött nők is folytathatják a szoptatást, amennyiben szeretnék. A higiéniás előírások betartására azonban szükség van, tehát a maszk viselete ajánlott, amennyiben rendelkezésedre áll. Moss kezet mielőtt és miután megérinted a csecsemőt, és rutinszerűen fertőtlenítsd a felületeket, amelyeket megérintetek. Ha nem érzed elég jól magad a vírus, vagy egyéb nehézségek miatt, kérj bátran segítséget! Fontos, hogy az anyák támogatásban részesüljenek, hogy az újszülöttek bármilyen lehetséges módon anyatejhez jussanak.

Élelmiszer-higiéniai tippek a koronavírus-járvány idején
Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus élelmiszer vagy élelmiszercsomagolás útján is terjedni tud-e, az viszont előfordulhat, hogy valaki egy fertőzött felületet vagy tárgyat fog meg, és utána az arcához nyúl. Kockázatos lehet például, amikor kapcsolatba kerülsz valakivel vásárlás vagy házhozszállítás átvétele során. Mint mindig, most is fontos a higiéniai előírások betartása az ételkészítés során, hogy elkerüljük az ételmérgezést és az egyéb élelmiszer-eredetű megbetegedéseket. Vásárlás után távolíts el minden felesleges csomagolást, és dobd ki egy fedeles szemeteskukába. Az olyan csomagolás, mint például a konzervdoboz tisztítható és fertőtleníthető a felbontás vagy elspájzolás előtt. Közvetlenül a fertőtlenítés után moss kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használj alkohol alapú kéz fertőtlenítőt. A csomagolás nélküli termékeket, mint például a zöldség és gyümölcs, alaposan mosd meg folyó víz alatt.

 

Általános élelmiszer-higiéniai tippek

 

  • Bármilyen étel készítés előtt alaposan moss kezet legalább 20 másodpercig szappannal és vízzel.
  • A nyers hús és halak előkészítésekor használj külön vágódeszkát.
  • A javasolt hőfokon készítsd el az ételeket.
  • Amennyire lehetséges, tartsd hűtőszekrényben vagy fagyasztóban a romlandó élelmiszereket és figyelj oda a szavatossági idejükre.
  • Próbáld meg megfelelően tárolni vagy újrahasznosítani a hulladékot. A szemét felhalmozódása a kártevők megjelenéséhez vezethet.
  • Étkezés előtt moss kezet vízzel és szappannal legalább 20 másodpercig. Győződj meg arról, hogy a gyerekeid is ezt teszik.
  • Mindig tiszta eszközöket és tányérokat használj.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek