Napi 6000 gyermek veszítheti életét a koronavírus közvetett következményeként

„Nem hagyhatjuk, hogy az anyák és a gyerekek legyenek a vírus elleni harc járulékos veszteségei. Mint ahogyan azt sem engedhetjük, hogy a megelőzhető gyermek- és anyahalandóság terén elért több évtizedes eredmények mind semmissé váljanak” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Bár a koronavírus ellen még nem létezik vakcina, számos olyan oltóanyag már hozzáférhető, amely a gyerekek számára életreszóló védelmet biztosít.

Adományoddal te is tehetsz azért, hogy minden gyerek számára biztosíthassuk az egészséget jelentő védőoltásokat. Mi beszerezzük és eljuttatjuk a immunvédelmet, a munkánk megvalósításához azonban rád is szükségünk van!

 

SEGÍTEK

 

Mit jelent a támogatásod?

  • kanyaró, tetanusz, diftéria, rubeola és gyermekbénulás elleni védőoltásokat
  • orvosi fecskendőt és egészségügyi felszereléseket az oltások beadásához
  • hűtőkamrát és hűtőtáskát a vakcinák megfelelő tárolásához és szállításához
  • tájékoztató és felvilágosító programokat az immunizáció jelentőségéről

 

A koronavírus elleni védekezés okán számos egészségügyi szolgáltatás szünetel világszerte

A járvány megfékezése óriási megterhelést jelent az egészségügyi rendszerek számára, ezért jelenleg több országban is szünetelnek az olyan nélkülözhetetlen szolgáltatások, mint amilyen a családtervezési konzultáció, a szülés előtti és utáni gondozás, a megelőző- és gyógyító beavatkozások, valamint az életmentő védőoltások biztosítása. Bár az utóbbi években sikerült jelentősen csökkenteni a gyermekhalandóságot, amennyiben a mostani helyzet tovább fokozódik, ez a tendencia megfordulhat.

SEGÍTEK

SEGÍTEK

A gyermekek védelméről most kell gondoskodnunk! Állj Te is mellénk!

A John Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatói egy jelentést készítettek, amelyet a Lancet Global Health szakújság tett közzé. A legvészjóslóbb előrejelzés szerint a jelentésben szereplő 118 közép- és alacsony jövedelmű országban 1,2 millió öt éven aluli gyermek halhat meg a következő hat hónapban, amennyiben a válsághelyzet tovább akadályozza az egészségügyi szolgáltatásokat. Az ellátásban jelentkező problémák a gyermekek mellett a várandós asszonyok életét is veszélyeztetik: szülési komplikációk miatt 56 700 terhes nő halhat meg, mivel a kijárási korlátozások, valamint a fertőzéstől való félelem okán egyre kevesebben keresik fel az egészségügyi intézményeket, és alapvető fontosságú vizsgálatok maradnak el.

Az egészségügyi szolgáltatások túlterheltsége miatt a gyerekek olyan nélkülözhetetlen szolgáltatásoktól esnek el, mint amilyen az immunizáció. A fertőző betegségekkel szemben ugyanakkor csak a védőoltások jelentenek megbízható védelmet a gyermekek számára! Az immunizáció elmaradásával emellett olyan fertőző betegségek jelenhetnek meg ismét, amelyeket korábban már sikerült megállítani.  Ilyen betegség többek között a kanyaró is, amely a gyermekeknél súlyos tüdőgyulladást, agyvelőgyulladást, fülfertőzést, vagy akár vakságot is okozhat, a legsúlyosabb esetben pedig halálos kimenetelű is lehet. Aggodalomra adnak okot azok az előrejelzések, amelyek szerint ebben az évben a koronavírus elleni harc priorizálásával 37 országban több mint 117 millió gyermek kanyaró elleni oltása hiúsulhat meg.

Az újabb járványok megelőzése érdekében most kell a gyermekek immunizációjáról gondoskodnunk!

SEGÍTEK

Európában 2018-ban 527 000 gyermek nem kapta meg a kanyaró elleni védőoltásokat. Ennek okán egy évvel később immunizációs rések keletkeztek, és Európa-szerte összesen 100 000 gyermek és felnőtt betegedett meg. A kontinens országai közül Ukrajnában volt a legsúlyosabb a helyzet: a járvány ebben az országban összesen 110.000 embert betegített meg, és 39 ember halálát okozta a 2017-2019 közötti időszakban.

A kanyaró a közelmúltban olyan fejlett országokban is megjelent, mint az Egyesült Királyság, vagy Csehország. A betegség terjedésének egyik kiváltó oka a családok védőoltásokkal szembeni bizalmatlansága. A közösségi média felületeken és az interneten a szülők gyakorta olyan információkkal találkoznak, amelyek nem megbízható forrásokból származnak. Az elbizonytalanodott szülők gyakran döntenek amellett, hogy inkább nem oltatják be a gyermekeiket, akik ezáltal védtelenek maradnak a fertőző betegségekkel szemben. A gyermekek védelme és a járványok elkerülése érdekében fontos, hogy az UNICEF minél több szülőt érjen el megbízható, tudományos alapú információval.

SEGÍTEK

Mit tesz az UNICEF?

A világ gyermekeinek közel 40%-át az UNICEF látja el védőoltással. Immunizációs munkánk által olyan betegségek visszaszorítását támogatjuk, mint amilyen a kanyaró, a tetanusz, vagy a gyermekbénulást okozó poliovírus. Ez utóbbi kapcsán a közelmúltban történelmi sikert értünk el: erőfeszítéseink eredményeként 2019 végére világszerte 99%-ban sikerült megszüntetni a vírust, és már csak 2 országból jelentettek poliovírushoz köthető megbetegedést. Ahhoz, hogy az eddig elért eredmények tartósak legyenek és további eredményeket érjünk el a betegségek elleni harcban, fontos, hogy az oltások minden gyermek számára elérhetőek legyenek.

A segítségnyújtás rajtunk nem múlik. Egészségügyi munkatársaink ugyanis nem ismernek lehetetlent, és akár szamárháton, csónakon, hegyet mászva, drón segítségével vagy gyalogosan, de mindenképp eljuttatják az életmentő vakcinákat az oltásra váró gyerekek számára!

Támogasd Te is a munkákat, hogy minél több gyermeket érhessünk el

és minél több család figyelmét tudjuk felhívni a védőoltások fontosságára!

SEGÍTEK