Nézz szembe a problémával!

Egyetlen fiatal se cipelje tovább egyedül a mentális betegségek terhét! A gyermekek világnapján arra kértünk mindenkit, ossza meg az UNICEF Magyarország üzenetét, nézzünk szembe együtt a problémával!

Novemben 20-án az UNICEF ismét megrendezte globális kampányát és kékbe borította a világot. Ezen a napon világszerte kék fényfestést kapott számos ikonikus épület, és idén különleges kezdeményezéssel hívtuk fel a figyelmet a gyermekek és fiatalok mentális egészségére. Tudtad, hogy 7 serdülőből 1 mentális betegségben szenved a világon? Az UNICEF kutatási eredményeire alapozva 2021 novemberében Nézz szembe a problémával! címmel kampányt indítottunk, hogy hangsúlyozzuk: csak akkor tudunk segíteni a lelki nehézségekkel küzdő fiataloknak, ha a probléma nem tabu, segítséget kérni pedig nem szégyen. Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy szükség van az ellátórendszer kapacitásának növelésére, illetve arra, mennyire fontos, hogy mindannyian figyeljünk a gyerekekre, vegyük észre és vegyük komolyan a lelkiállapotukban beálló változásokat.

Köszönjük mindenkinek, aki csatlakozott kampányunkhoz!

Miért november 20-án van a gyermekek világnapja?

A gyermekek világnapján minden évben a gyermekjogok fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hiszen 1989-ben ezen a napon írták alá a Gyermekjogi Egyezményt. A világon a legszélesebb körben elfogadott emberi jogi dokumentumról van szó, amely 196 országban garantálja, hogy minden gyermeket ugyanolyan alapjogok illessenek meg.

Miért foglalkoztunk 2021-ben kiemelten a gyermekek és fiatalok mentális egészségével?

Az UNICEF 2021 októberi globális kutatása szerint a gyermekek és fiatalok közül már a COVID–19 járvány előtt is aggasztóan sokan cipelték a mentális betegségek súlyos terhét, sokszor anélkül, hogy valós segítséget kaptak volna. A pandémia pedig odáig súlyosbította a helyzetet, hogy egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe. Csak Európában 9 millió serdülő értintett a problémában. Hétből több mint egy, 10 és 19 év közötti fiatalt diagnosztizáltak már valamilyen mentális zavarral. Öngyilkosságot kevesebb, mint 11 percenként követ el valaki a korcsoportból, vagyis évente közel 45 800 kamasz hal meg így. Bántalmazás, elszegényedés, durva lelki sérülések sújtják a legsérülékenyebbeket – de azokat is rengeteg negatív hatás éri, akik nem tartoznak a szélsőségesen kiszolgáltatottak közé. Nem hagyhatjuk, hogy egy elveszett nemzedék nőjön fel!

Nézd meg, mit teszünk a gyermekek mentális egészségéért!

Érdekel

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek